Τουρκία: Τοξική «βλέννα» στη θάλασσα του Μαρμαρά - Εικόνες μιας περιβαλλοντικής «βόμβας»

Τουρκία: Περιβαλλοντική «βόμβα» για τη θάλασσα του Μαρμαρά η τοξική θαλάσσια «βλέννα» Facebook Twitter
Η οργανική αυτή ύλη προσκολλάται στα πλάσματα του βυθού προκαλώντας τους «ασφυξία» - Πηγή φωτογραφίας: Getty Images
0

Από έξω φαίνεται σαν ένα τεράστιο στρώμα θαλάσσιας ρύπανσης. Μέσα στο νερό, ωστόσο, η κολλώδης βλέννα απειλεί να «πνίξει» μέχρι θανάτου τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα της Θάλασσας του Μαρμαρά. 

Το φαινόμενο δεν ειναι πρωτοφανές για την περιοχή, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται σε τέτοια ένταση και έκταση. 

Η οργανική αυτή ύλη περιλαμβάνει σειρά από μικροοργανισμούς και μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε λύματα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που καταλήγουν στο θαλασσινό νερό. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, για το φαινόμενο ευθύνονται η κλιματική αλλαγή, η υπερθέρμανση του πλανήτη και, ασφαλώς, η μόλυνση των υδάτων που βοηθά τη θαλάσσια αυτή βλέννα να ενισχυθεί, αλλά και η υπεραλίευση της περιοχής.

Όπως αναφέρουν επιστήμονες σε διεθνή και τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι υψηλές συγκεντρώσεις αζώτου και φωσφόρου στη Θάλασσα του Μαρμαρά προκαλούν «έκρηξη» στους πληθυσμούς φυτοπλαγκτού που εκκρίνουν τη θαλάσσια αυτή «βλέννα». 
 

«Η Θάλασσα του Μαρμαρά έχει νεκρώσει. Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται» αναφέρει ο Ερόλ Κεσιτσί, επιστημονικός σύμβουλος της Τουρκικής Υπηρεσίας για την Προστασία της Φύσης. 


«Η γλίτσα δεν προέκυψε τυχαία. Εμείς την προκαλέσαμε με τη λάθος διαχείρηση αποβλήτων» καταγγέλλει ο Μουσταφά Σάρι, καθηγητής πανεπιστημίου που αξιώνει την κατάρτιση νέας πολιτικής για τη διαχείριση αποβλήτων στη Θάλασσα του Μαρμαρά, γύρω από την οποία κατοικούν περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι. 

Αξιωματούχοι της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσαν προ ημερών πως συνεργάζονται με την κυβέρνηση αλλά και το πανεπιστήμιο του Bandırma για την εξεύρεση λύσης για το πρόβλημα που όχι μόνο προκαλεί οικολογική καταστροφή, αλλά και δυσχενει την ήδη  (ήδη πληττόμενη, λόγω πανδημίας κορωνοϊού και ταξιδιωτικών περιορισμών) τουριστική κίνηση. 

Με πληροφορίες από Reuters, Hurriyet, Washington Post, CNN

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναπάντεχη ανακάλυψη: Κροταλίες στην Καλιφόρνια φέρουν δηλητήριο για συγκεκριμένα θηράματα

Περιβάλλον / Αναπάντεχη ανακάλυψη: Κροταλίες στην Καλιφόρνια φέρουν δηλητήριο για συγκεκριμένα θηράματα

Η νέα αυτή ανακάλυψη υποδηλώνει ότι, με την πάροδο του χρόνου, οι κροταλίες είχαν ρυθμίσει το δηλητήριό τους για να επιτίθενται σε πιο εξειδικευμένα θηράματα
LIFO NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες καθυστερούν τη δράση για την κλιματική κρίση, προειδοποιούν νησιωτικά κράτη

Περιβάλλον / Οι πλούσιες χώρες καθυστερούν τη δράση για την κλιματική κρίση, προειδοποιούν νησιωτικά κράτη

Οι πιο ευάλωτες χώρες του κόσμου κατηγορούν τις ανεπτυγμένες οικονομίες για αδράνεια ως προς την κλιματική κρίση, θέτοντας τις ζωές εκατομμυρίων σε κίνδυνο
LIFO NEWSROOM
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κρίση: Μαζική λεύκανση πλήττει το 84% των υφάλων

Περιβάλλον / Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κρίση: Μαζική λεύκανση πλήττει το 84% των υφάλων

Πάνω από το 84% των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως έχουν υποστεί λεύκανση λόγω ακραίων θερμοκρασιών στους ωκεανούς - Ο πλανήτης σε αχαρτογράφητα νερά, προειδοποιούν οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM