Στην Ασία οι 99 από τις 100 πιο ευάλωτες πόλεις του κόσμου

Στην Ασία οι 99 από τις 100 πιο ευάλωτες πόλεις του κόσμου Facebook Twitter
EPA
0

Στην Ασία βρίσκονται οι 99 από τις 100 πιο ευάλωτες πόλεις απέναντι στους περιβαλλοντικούς κινδύνους στον κόσμο και από αυτές το 80% είναι στην Κίνα και στην Ινδία.

Περισσότερες από 400 μεγάλες πόλεις, με συνολικό πληθυσμό πάνω από 1,5 δισεκ. κατοίκους, βρίσκονται σε «υψηλό» ή «ακραίο» κίνδυνο λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που μειώνει το προσδόκιμο ζωής, των αποθεμάτων νερού που λιγοστεύουν, των θανατηφόρων κυμάτων καύσωνα, των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής έκτακτης ανάγκης.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Τζακάρτα, πρωτεύουσα της Ινδονησίας, που απειλείται από ρύπανση, πλημμύρες και κύματα καύσωνα. Η Ινδία ωστόσο, στην οποία βρίσκονται 13 από τις είκοσι πόλεις που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, ίσως αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Στη δεύτερη θέση της λίστας, με 576 χώρες, που δημιουργήθηκε από την Verisk Maplecroft η οποία εξειδικεύεται στην ανάλυση διεθνών κινδύνων, βρίσκεται το Δελχί. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Τσενάι, στην έκτη η Άγκρα και στην δέκατη το Κανπούρ. Τζαϊπούρ, Λάκναου και Μουμπάι βρίσκονται στις θέσεις 22, 24 και 27 αντίστοιχα.

Εξετάζοντας μόνο την ατμοσφαιρική ρύπανση, που προκαλεί περισσότερους από επτά εκατ. πρόωρους θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο – εκ των οποίων το ένα εκατ. μόνο στην Ινδία, οι είκοσι πόλεις με τη χειρότερη ποιότητα του αέρα σε αστικές περιοχές τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου κατοίκων είναι όλες στην Ινδία. Το Δελχί βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.

Πέρα από την Ασία, η Μέση Ανατολή και η βόρεια Αφρική είναι οι περιοχές με το μεγαλύτερο ποσοστό πόλεων σε κίνδυνο. Η Λίμα, είναι η μόνη μη ασιατική πόλη η οποία βρίσκεται στην εκατοντάδα.

Κίνα: Ο ρόλος των μεσαίων στρωμάτων στις περιβαλλοντικές πολιτικές

Η Κίνα, παρότι πλουσιότερη από την Ινδία, αντιμετωπίζει επίσης μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις. Από τις 50 πόλεις σε όλον τον κόσμο με που απειλούνται περισσότερο από τη ρύπανση των υδάτων οι 35 βρίσκονται στην Κίνα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, τα διαφορετικά πολιτικά συστήματα και τα επίπεδα ανάπτυξης ενδέχεται να ευνοήσουν την Κίνα.

Οι εκτιμήσεις θέλουν τα ανερχόμενα μεσαία στρώματα της Κίνας να απαιτούν περισσότερο καθαρό αέρα και νερό, γεγονός που αντανακλάται και στους κυβερνητικούς στόχους. «Η κάθετη κυβερνητική δομή της Κίνας και η προθυμία να πάρει σκληρά μέτρα, όπως το κλείσιμο εργοστασίων για να πετύχει περιβαλλοντικούς στόχους, δίνουν περισσότερες πιθανότητες για των περιορισμό αυτών των κινδύνων», αναφέρει ο Will Nichols, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πιο αδύναμη διακυβέρνηση της Ινδίας, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη παραοικονομία καθιστούν δυσκολότερη την διευθέτηση περιβαλλοντικών και κλιματολογικών προβλημάτων σε επίπεδο πόλης.

Η υπερθέρμανση απειλεί περισσότερο την Υποσαχάρια Αφρική

Σε ό, τι αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη, η προσοχή επικεντρώνεται στις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής όπου βρίσκονται 40 από 45 πλέον ευάλωτες κλιματικά πόλεις του πλανήτη. Η ήπειρος θα δοκιμαστεί σκληρά όχι μόνο από την ξηρασία, τους καύσωνες, καταιγίδες και πλημμύρες αλλά και από την αδυναμία να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις.  

«Οι δύο μεγαλύτερες πληθυσμιακά πόλεις της Αφρικής, το Λάγος και η Κινσάσα, είναι μεταξύ εκείνων που απειλούνται περισσότερο», αναφέρει η έρευνα. Στον δείκτη κινδύνων από το κλίμα συμπεριλήφθηκε η απειλεί από ακραία φαινόμενα, η ευαλωτότητα του πληθυσμού και η ικανότητα των χωρών να ανταπεξέλθουν.

Η έρευνα είναι η πρώτη μιας σειράς αξιολογήσεων κινδύνων για τις πόλεις και υπολογίζει τις απειλές για τη βιωσιμότητα, την επενδυτική δυναμική, το real estate και την επιχειρησιακή ικανότητα. 

 

Με πληροφορίες από Guardian 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ