ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

Νέα έρευνα: Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συρρικνώνουν τη στρατόσφαιρα

Νέα έρευνα: Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συρρικνώνουν τη στρατόσφαιρα Facebook Twitter
Έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που πίστευαν οι επιστήμονες περί συρρίκνωσης της στρατόσφαιρας - NASA
0

Οι ανεξέλεγκτες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της ανθρωπότητας συρρικνώνουν τη στρατόσφραιρα, αποκαλύπτει νέα έρευνα. 

Το πάχος του συγκεκριμένου ατμοσφαιρικού στρώματος έχει συρρικνωθεί κατά 400 μέτρα από τη δεκαετία του 1980, διαπίστωσαν οι ερευνητές που εκτιμούν πως η συρρίκνωση θα φτάσει το ένα χιλιόμετρο έως το 2080 αν δεν υπάρξει μείωση των εκπομπών. 


Σύμφωνα με τους ίδιους, οι αλλαγές αυτές έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τις δορυφορικές επιχειρήσεις, το σύστημα πλοήγησης GPS και τις ραδιοεπικοινωνίες. 

Η διαπίστωση αυτή είναι η τελευταία κραυγαλέα ένδειξη των ανθρωπογενών επιπτώσεων στον πλανήτη. Τον Απρίλιο, επιστήμονες κατέδειξαν πως η κλιματική κρίση έχει αλλάξει τον άξονα της Γης, καθώς οι τεράστιες ποσότητες από τους παγετώνες που λιώνουν προκαλεί επανακατανομή του βάρους. 

Η στρατόσφαιρα εκτείνεται από περίπου 20 - 60 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης. Κάτω από εκείνη βρίσκεται η Τροπόσφαιρα, όπου ζει ο άνθρωπος και όπου το διοξείδιο του άνθρακα θερμαίνεται και απελευθερώνεται στον αέρα. Αυτό σπρώχνει προς τα πάνω το χαμηλότερο όριο της στρατόσφαιρας. 

Η διαρκώς συρρικνούμενη στρατόσφαιρα είναι μια ηχηρή ένδειξη της κλιματικής έκτακτης ανάγκης και της τεράστιας επιρροής που ξεπερνάει τα όρια της Γης, που ασκεί η ανθρωπότητα, σύμφωνα με τον Χουάν Ανιέλ, του πανεπιστημίου Βίγκο της Ισπανίας και μέλους της ερευνητικής ομάδας. 

«Είναι σοκαριστικό. Αυτό αποδεικνύει πως μολύνουμε την ατμόσφαιρα, εξήντα χιλιόμετρα πάνω από τη Γη» λέει ο ίδιος. 

Οι επιστήμονες ήδη γνώριζαν πως η τροπόσφαιρα επεκτεινόταν σε ύψος λόγω της αύξησης των εκπομπών αερίων και είκαζαν πως παράλληλα η στρατόσφαιρα συρρικνωνόταν. Ωστόσο, η νέα αυτή έρευνα είναι η πρώτη που αποδεικνύει την εικασία τους και καταδεικνύει τη συστολή του αέριου στρώματος από τουλάχιστον τη δεκαετία του 1980 οότε και άρχισαν να συλλέγονται δορυφορικά στοιχεία. 
 

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Environmental Research Letters, κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό με τη χρήση σειράς δορυφορικών παρατηρήσεων από το '80 σε συνδυασμό με πολλαπλά κλιματικά μοντέλα που περιλάμβαναν περίπλοκες χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στην ατφμόσφαιρα. 
 

«Ενδέχεται να επηρεάσει χρόνους ζωής και τροχιές δορυφόρων, τη διάδοση ραδιοκυμάτων, ακόμη και τη γενική λειτουργία του Παγκόσμιου Συστήματος Στιγματοθέτησης (GPS) και άλλων διαστημικών συστημάτων πλοήγησης» εξηγούν οι ερευνητές.

Ο καθηγητής Πωλ Γουίλιαμς τού πανεπιστημίου του Ρέντινγκ -που δεν συμμετείχε στην έρευνα- παρατήρησε πως «η μελέτη εντόπισε τα πρώτα στοιχεία της συστολής της στρατόσφαιρας και καταδεικνύει πως η αιτία είναι στην πραγματικότητα οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κι όχι το όζον όπως πιστευόταν». 

«Κάποιοι επιστήμονες έχουν αρχίσει να αποκαλούν την ανώτερη ατμόσφαιρα "αγνοιόσφαιρα" γιατί έχει μελετηθεί ελάχιστα. Όμως, η νέα έρευνα θα ενισχύσει τη μελέτη και την παρατήρηση του μακρινού αυτού, αλλά εξόχως σημαντικού μέρους της ατμόσφαιρας» σημειώνει. 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ