Στη Λέσβο ξένοι παρατηρητές για την ανοιξιάτικη μετανάστευση των πουλιών

Η Λέσβος, κορυφαίος προορισμός παρατήρησης πουλιών Facebook Twitter
Φωτ.: Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου
0

Σε κορυφαίο προορισμό παρατήρησης πουλιών εξελίσσεται η Λέσβος, την στιγμή που πολλοί ξένοι παρατηρητές συρρέουν στο νησί για την ανοιξιάτικη μετανάστευση.

Η περίοδος που διανύουμε θεωρείται η καλύτερη για την παρακολούθηση της ανοιξιάτικης μετανάστευσης των πουλιών από τη Λέσβο.Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζονται οι δράσεις ενημέρωσης για την αξία των υγροτόπων της δυτικής Λέσβου και οι εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών από τα στελέχη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Στη δυτική Λέσβο την περίοδο αυτή βρίσκονται πολλοί ξένοι παρατηρητές πουλιών ενώ οι ειδικοί επιστήμονες του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής συμβάλλουν στην έγκυρη ενημέρωσή τους με τη συγκέντρωση και δημοσιοποίηση επικαιροποιημένων στοιχείων για τα είδη που παρατηρούνται σε κάθε θέση.

Όπως σημειώνει ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καθηγητής Νίκος Ζούρος, «με την παροχή πληροφοριών για τις θέσεις παρατήρησης πουλιών και τα είδη της ορνιθοπανίδας που μπορούν να παρατηρηθούν σε καθημερινή βάση, η Λέσβος αναδεικνύεται και πάλι σε κορυφαίο προορισμό παρατήρησης πουλιών με στόχο την προσέλκυση ορνιθοπαρατηρητών και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού».

Η Λέσβος, κορυφαίος προορισμός παρατήρησης πουλιών Facebook Twitter
Φωτ.: Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου

Λέσβος: Νέα εξόρμηση παρατήρησης προγραμματίζεται να γίνει την Κυριακή 30 Απριλίου

Κατά τις απογευματινές εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών στους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής, οι συμμετέχοντες αξιοποίησαν τον ειδικό εξοπλισμό και έκαναν χρήση των παρατηρητηρίων ορνιθοπανίδας που πρόσφατα ανακαινίσθηκαν από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Όπως κατέγραψαν, είδαν δεκάδες καλαμοκανάδες, αβοκέτες, μαχητές και λασπότρυγγες, αρκετούς μαυροπελαργούς, λευκοπελαργούς και καστανόπαπιες και άτομα από πιο σπάνια είδη όπως η αγκαθοκαλημάνα, η χαλκόκοτα και η λιμόζα. Ακόμη παρατηρήθηκαν μικρότερα πουλιά όπως διάφορα είδη από χελιδόνια και σταχτάρες, καστανολαίμηδες κ.ά.

Νέα εξόρμηση παρατήρησης προγραμματίζεται να γίνει την Κυριακή 30 Απριλίου. Στόχος να παρατηρηθούν καλαμοκανάδες, αβοκέτες, μαυροπελαργούς, λευκοπελαργούς, μαχητές, διάφορα είδη από τα γλαρόνια (αργυρογλάρονα) αλλά και διάφορα είδη που φέρνει ο άστατος καιρός των τελευταίων ημερών.

Η Λέσβος, κορυφαίος προορισμός παρατήρησης πουλιών Facebook Twitter
Φωτ.: Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου

Η εξόρμηση εντάσσεται στις δράσεις για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου που υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. «Για το έτος που διανύουμε προγραμματίζονται εκτός από εξορμήσεις για το κοινό, επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, διακίνηση ενημερωτικού και εκπαιδευτικού υλικού και πλήθος άλλων εκδηλώσεων.

Η Λέσβος, κορυφαίος προορισμός παρατήρησης πουλιών Facebook Twitter
Φωτ.: Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου

Η λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής και οι δράσεις ανάδειξης των υγροτόπων της Λέσβου πραγματοποιούνται στα πλαίσια Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου» λέει ο Νίκος Ζούρος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ισχυρισμοί περί συσκευασιών από ανακυκλωμένο πλαστικό είναι παραπλανητικοί, καταγγέλλουν οι ειδικοί

Περιβάλλον / Οι ισχυρισμοί περί συσκευασιών από ανακυκλωμένο πλαστικό είναι παραπλανητικοί, καταγγέλλουν οι ειδικοί

Με τη βοήθεια λογιστικών τεχνασμάτων και αμφισβητούμενων μεθόδων πιστοποίησης, εταιρείες εμφανίζουν το πλαστικό ως «κυκλικό» και περιβαλλοντικά ουδέτερο, την ώρα που η πλειονότητά του εξακολουθεί να παράγεται από ορυκτές πρώτες ύλες
THE LIFO TEAM
«Οι καταναλωτές δεν θα γνωρίζουν τι τρώνε και οι αγρότες τι καλλιεργούν»

Ρεπορτάζ / «Οι καταναλωτές δεν θα γνωρίζουν τι τρώνε και οι αγρότες τι καλλιεργούν»

Από τα «καλαμπόκια-σκιάχτρα» της Greenpeace που σφράγισαν τις εκστρατείες κατά των μεταλλαγμένων στα τέλη του ’90 η Ευρώπη περνά στη νέα γενιά γενετικά τροποποιημένων φυτών που αναπτύσσονται μέσω των «νέων γονιδιωματικών τεχνικών». 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Περιβάλλον / Τέσσερα περιστατικά σε 48 ώρες: Πώς οι παραλίες στην Αυστραλία έγιναν «τέλεια καταιγίδα» για καρχαρίες

Τέσσερα περιστατικά με καρχαρίες μέσα σε 48 ώρες, τα τρία σε ακτογραμμή περίπου 15 χιλιομέτρων, έβαλαν τις παραλίες της ανατολικής Αυστραλίας σε κατάσταση συναγερμού
THE LIFO TEAM
ΣΑΒΒΑΤΟ - Γιατί η Γροιλανδία είναι απαραίτητη για την παγκόσμια κλιματική επιστήμη

Περιβάλλον / Γιατί η Γροιλανδία είναι απαραίτητη για την παγκόσμια κλιματική επιστήμη

Περίπου το 80% της Γροιλανδίας καλύπτεται από έναν τεράστιο παγετώνα, ο οποίος, αν έλιωνε πλήρως, θα προκαλούσε άνοδο της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας κατά περίπου επτά μέτρα
THE LIFO TEAM