ΒΑΣΕΙΣ 2024

Ρεκόρ σε φωλιές θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta στη Ζάκυνθο - 1.800 φέτος

Ρεκόρ σε φωλιές θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta - 1.800 φέτος στη Ζάκυνθο Facebook Twitter
Φωτ.: Αρχείου / Pixabay
0

Περισσότερες από 1.800 φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta δημιουργήθηκαν φέτος στις παραλίες του κόλπου Λαγανά.

Ο εν λόγω αριθμός φωλιών καθιστά τη φετινή χρονιά ως μία από τις χρονιές με τη μεγαλύτερη φωλεοποίηση των τελευταίων σαράντα χρόνων στη Ζάκυνθο. Επίσης, επαληθεύει την αυξητική τάση του πληθυσμού της θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta στη Μεσόγειο τα τελευταία δέκα χρόνια. Κάτι τέτοιο οφείλεται στις κοινές προσπάθειες προστασίας του είδους που ασκούνται συνεχόμενα τα τελευταία 40 χρόνια σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο.

Η Ζάκυνθος αποτελεί το δεύτερο πιο σημαντικό μέρος αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, είναι αξιοσημείωτο ότι ο αριθμός των φωλιών έχει ξεπεράσει (πριν την επαλήθευση των επιστημονικών δεδομένων) τα επίπεδα του 2020 που αποτελούσε ιδιαίτερη χρονιά λόγω της πανδημίας Covid-19 που μόλις είχε ξεσπάσει, με άμεσο αποτέλεσμα τη δραστική μείωση του αριθμού επισκεπτών στη Ζάκυνθο.

Ρεκόρ σε φωλιές θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta - 1.800 φέτος στη Ζάκυνθο Facebook Twitter
Φωτ.: Αρχείου / Eurokinissi

Από τις φωλιές που δημιουργήθηκαν φέτος στη Ζάκυνθο, αναμένεται να  βρουν τον δρόμο τους προς τη θάλασσα περισσότερες από 200.000 μικρές θαλάσσιες χελώνες. Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής αισιοδοξεί πως κάποιες απ’ αυτές θα επιστρέψουν μια μέρα –σε περίπου 25 χρόνια- στις ίδιες παραλίες για να αναπαραχθούν, συντελώντας στην επιβίωση του προστατευόμενου είδους.

Περιβάλλον
0

ΒΑΣΕΙΣ 2024

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Coolcationing: Tι σημαίνει και πώς επηρεάζει την Ελλάδα - Πώς ο καύσωνας διώχνει τους τουρίστες

Περιβάλλον / Coolcationing: Tι σημαίνει και πώς επηρεάζει την Ελλάδα - O καύσωνας διώχνει τους τουρίστες;

Οι βόρειες χώρες, που φαντάζουν ως πιο ελκυστικές σε περιόδους παρατεταμένου καύσωνα, δεν μπορούν να απορροφήσουν μεγάλο μέρος του τουρισμού λόγω τις έλλειψης υποδομών
LIFO NEWSROOM