Πακιστάν: Το τοξικό νέφος είναι ορατό από το διάστημα

Πακιστάν: Το τοξικό νέφος είναι ορατό από το διάστημα Facebook Twitter
Δορυφορική εικόνα του νέφους πάνω από την περιφέρεια Πουντζάμπ, τη Τρίτη, 12 Νοεμβρίου/Φωτογραφία: NASA Worldview
0

Το νέφος αιθαλομίχλης στην ατμόσφαιρα του Πακιστάν φαίνεται πλέον ξεκάθαρα από το διάστημα, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει πρωτοφανή επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι δορυφορικές εικόνες του NASA Worldview δείχνουν μία τοξική ομίχλη να «σκεπάζει» το ανατολικό κομμάτι του Πακιστάν, με το νέφος πια να φτάνει και στις βόρειες περιοχές της Ινδίας.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα αισθητό στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Λαχόρη, η οποία στις αρχές του μήνα βρέθηκε για δεύτερη φορά στην κορυφή του παγκόσμιου καταλόγου των πόλεων με τον πιο μολυσμένο αέρα.

Μάλιστα, στις 2 Νοεμβρίου, ο δείκτης ποιότητας αέρα στην περιοχή ξεπέρασε τις 1.000 μονάδες, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί οποιαδήποτε τιμή πάνω από 300 «επικίνδυνη», σύμφωνα με τα στοιχεία του IQAir.

Σύμφωνα με το Sky News, πλέον η κατάσταση έχει βελτιωθεί, αλλά ο δείκτης ποιότητας του αέρα παραμένει ακόμη στις 400 μονάδες, αναγκάζοντας τις αρχές να παρατείνουν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που είχαν λάβει, μέχρι τις 17 Νοεμβρίου, όταν και θα επανεξεταστούν.

Επί του παρόντος, η τοπική αυτοδιοίκηση έχει απαγορεύσει τις περισσότερες υπαίθριες δραστηριότητες, τα σχολεία και οι δημόσιοι χώροι παραμένουν κλειστά και οι πολίτες παροτρύνονται να ελαττώσουν τις περιττές μετακινήσεις.

Ήδη, περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί για αναπνευστικές παθήσεις, ενώ τα νοσοκομεία της περιοχής ανέφεραν μια άνευ προηγουμένου αύξηση των ασθενών με ερεθισμό των ματιών και του λαιμού και επιπεφυκίτιδα.

Εν τω μεταξύ, o ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η υγεία 11 εκατομμυρίων παιδιών στην περιοχή Πουντζάμπ, στο Πακιστάν, κινδυνεύει αν δεν αντιμετωπιστεί επαρκώς το τοξικό νέφος.

Ο Αμπντουλά Φαντίλ, εκπρόσωπος της UNICEF στη χώρα, εξήγησε τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Πριν καν εμφανιστούν αυτά τα επίπεδα-ρεκόρ ατμοσφαιρικής ρύπανσης, περίπου το 12% των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών στο Πακιστάν μπορούν να αποδοθούν στην ατμοσφαιρική ρύπανση».

Πακιστάν: Το τοξικό νέφος είναι ορατό από το διάστημα Facebook Twitter
Το τοξικό νέφος πάνω από την περιφέρεια Πουντζάμπ τη Τρίτη, 12 Νοεμβρίου/Φωτογραφία: NASA Worldview

«Θα χρειαστεί να περάσει καιρός για να εκτιμηθεί το αντίκτυπο της φετινής, εξαιρετικά έντονης αιθαλομίχλης, αλλά γνωρίζουμε ότι ο διπλασιασμός και ο τριπλασιασμός των ατμοσφαιρικών ρύπων θα έχει καταστροφικές συνέπειες, ιδίως για τα παιδιά και τις έγκυες γυναίκες», πρόσθεσε. 

Εκτός από το Πακιστάν, νέφος σχηματίζεται πάνω από αρκετές άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας τον Χειμώνα, όταν ο ψυχρός αέρας παγιδεύει τη σκόνη και τους ρύπους που κατά κύριο λόγω παράγονται από την καύση αγροτικών αποβλήτων.

Τον περυσινό Νοέμβριο, τμήματα της Ινδίας, του Πακιστάν, του Νεπάλ και του Μπαγκλαντές αναγκάστηκαν να κλείσουν προσωρινά σχολεία και επιχειρήσεις εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ένα μήνα αργότερα, οι τοπικές αρχές στη Λαχόρη χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά «τεχνητή βροχή» για την αντιμετώπιση του τοξικού νέφους.

Αεροσκάφη έκαναν ρίψεις ιωδιούχου άργυρου, ενός στοιχείου που έχει παρόμοια δομή με τον πάγο, στα σύννεφα, ώστε να ενθαρρυνθεί η συμπύκνωση, που προκαλεί τη βροχή.

Με πληροφορίες από Sky News

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πακιστάν: Έκλεισαν τα σχολεία λόγω πρωτοφανούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Περιβάλλον / Πακιστάν: Έκλεισαν τα σχολεία λόγω πρωτοφανούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η εισπνοή τοξικού αέρα μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία, όπως εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο των πνευμόνων και ορισμένες αναπνευστικές παθήσεις, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM