Ινδία: Σχεδόν ένας στους 10 πεθαίνει στις πόλεις από ατμοσφαιρική ρύπανση

Ινδία: Σχεδόν ένας στους 10 πεθαίνει στις πόλεις από ατμοσφαιρική ρύπανση Facebook Twitter
Κίνηση στη Μουμπάι/Φωτ.: EPA
0

Σχεδόν ένας στους δέκα ανθρώπους που ζει στις μεγάλες πόλεις της Ινδίας πεθαίνει από ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. 

Περισσότερο από 7% όλων των θανάτων στις δέκα μεγαλύτερες πόλεις της Ινδίας συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως προκύπτει από μια ευρεία μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα οδηγώντας έτσι τους επιστήμονες να κάνουν έκκληση για να σώζονται δεκάδες χιλιάδες ζωές ετησίως. 

Οι ινδικές πόλεις που μαστίζονται από το νέφος, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Νέο Δελχί, συγκαταλέγονται στις πρώτες πόλεις παγκοσμίως σε επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Για τις ανάγκες της νέας μελέτης, μια ομάδα με επικεφαλής Ινδούς επιστήμονες, εξέτασε τα επίπεδα των μικροσωματιδίων, γνωστών ως PM2.5, που προκαλούν καρκίνο στις πόλεις Αχμενταμπάντ, Μπενγκαλούρου, Τσενάι, Δελχί, Χιντεραμπάντ, Καλκούτα (Κολκάτα), Μουμπάι, Πούνε, Σίμλα και Βαρανάσι. 

Από το 2008 ως το 2019 περισσότεροι από 33.000 θάνατοι ετησίως μπορούν να αποδοθούν στην έκθεση στα ΡM2.5, σε επίπεδο υψηλότερο από το επιτρεπτό των 15 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο με βάση τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). 

Αυτό αντιστοιχεί στο 7,2% των καταγεγραμμένων θανάτων σε αυτές τις πόλεις εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Planetary Health. 

Η χειρότερη κατάσταση παρατηρήθηκε στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί με 12.000 ετήσιους θανάτους -ή 11,5% του συνολικού αριθμού θανάτων- να αποδίδονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Αλλά ακόμη και σε πόλεις όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν θεωρείται τόσο σοβαρή, όπως το Μουμπάι, η Κολκάτα και η Τσενάι, τα ποσοστά θανάτων είναι υψηλά, επισημαίνουν οι ερευνητές καλώντας σε αυστηροποίηση των κανονισμών σε σχέση με την ποιότητα του αέρα. 

Η ισχύουσα σύσταση στη χώρα είναι 60 μικρογραμμάρια PM2.5 ανά κυβικό μέτρο, το οποίο είναι τέσσερις φορές υψηλότερο από τις συστάσεις του ΠΟΥ. Η μείωση και η επιβολή του ορίου «θα σώζει δεκάδες χιλιάδες ζωές ετησίως», σχολίασε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Τζόελ Σβαρτς, του πανεπιστημίου Χάρβαρντ. 

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σχεδόν κάθε κάτοικος του πλανήτη εισπνέει μεγαλύτερη από την επιτρεπόμενη ποσότητα ατμοσφαιρικής ρύπανης, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό, καρδιακή νόσο, καρκίνο του πνεύμονα και άλλες νόσους του αναπνευστικού. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP 

 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Περιβάλλον / «SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού προβλέπει 80% πιθανότητες για νέο ρεκόρ θερμοκρασίας τα επόμενα πέντε έτη και αυξημένο κίνδυνο από ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές - Πλησιάζει το όριο των +2°C
LIFO NEWSROOM
Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Περιβάλλον / Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πως περισσότερο από το ένα πέμπτο των παγκόσμιων ωκεανών έχει σκοτεινιάσει από το 2003 έως το 2022, με ανησυχητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, την αλιεία και τον πλανητικό κύκλο του άνθρακα
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM