Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής του PayPal, Peter Thiel, είναι αντιμέτωπος με αντιδράσεις από περιβαλλοντικές ομάδες στη Νέα Ζηλανδία, για την κατασκευή πολυτελούς οικίας που σχεδιάζει να χτίσει σε έκταση 1.900 στρέμματα στις όχθες της λίμνης Wanaka.

 

Μια εταιρεία ιδιοκτησίας του Thiel είχε υποβάλει αίτηση συγκατάθεσης για την κατασκευή οικιακών συγκροτημάτων κοντά στην αλπική πόλη στα νότια του νησιού.

 

Αυτή περιγράφει «μια σειρά από αυτόνομα κτίρια, συμπεριλαμβανομένου ενός ξενώνα για τη φιλοξενία έως και 24 επισκεπτών, ένα κατάλυμα για τον ιδιοκτήτη, μαζί με τα σχετικά κτίρια διαχείρισης κατοικιών, υποδομές κλ.π». Οι χωματουργικές εργασίες που απαιτούνται για την κατασκευή του θα καλύπτουν πάνω από 73.700 μ² γης.


Οι αιτήσεις για τη συγκατάθεση έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα αλλά ορισμένες τοπικές περιβαλλοντικές ομάδες και κάτοικοι αντιτίθενται στα σχέδιά του. Κάτοικος της περιοχής, ο John Sutton, δήλωσε στο αρμόδιο συμβούλιο ότι το κατάλυμα «θα καταστρέψει το όμορφο περιβάλλον της λίμνης μας». Το Περιβαλλοντικό Τραστ του Longview υποστήριξε ότι η τοποθεσία ήταν ακατάλληλη. 

 

Νέα Ζηλανδία: Η πολυτελής κατοικία του συνιδρυτή του PayPal «θα καταστρέψει το τοπίο» σε λίμνη εθνικής σημασίας

 

Η Περιβαλλοντική Εταιρεία Upper Clutha πρόσθεσε ότι τα κτίρια είναι «εντελώς εντός του χώρου, που περιβάλλεται από εξαιρετικό φυσικό τοπίο. Τοπίο εθνικής σημασίας» όπως ανέφερε υποβάλλοντας αντιρρήσεις για το έργο. «Η ανάπτυξη είναι πιθανό να προκαλέσει σημαντικές αρνητικές φυσικές αλλαγές στην εμφάνιση του φυσικού τοπίου» επισήμανε. Συνολικά, το συμβούλιο έλαβε επτά επίσημες αιτήσεις, που αντιτίθενται ή ζητούν αλλαγές στο σχέδιο.


Το κατάλυμα δεν είναι η πρώτη μορφή αντιπαράθεσης του Thiel στη Νέα Ζηλανδία. Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής του PayPal και υποστηρικτής του Τραμπ έλαβε υπηκοότητα στη Νέα Ζηλανδία παρά το γεγονός ότι πέρασε μόνο 12 ημέρες στη χώρα, όπως αποκαλύφθηκε το 2017.

 

Η συνήθης πορεία προς την ιθαγένεια απαιτεί από τους αιτούντες να βρίσκονται στη Νέα Ζηλανδία ως μόνιμοι κάτοικοι για τουλάχιστον 1.350 ημέρες στα πέντε χρόνια πριν από την αίτηση, αλλά η κυβέρνηση προτίμησε να του δώσει την υπηκοότητα, βάσει των επιχειρηματικών και φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων του.

 

Εκείνη την εποχή, ο Thiel θεωρήθηκε ως μέρος μιας ευρύτερης ομάδας υπερπλουσίων επενδυτών που ήλπιζαν να αγοράσουν απομακρυσμένα ακίνητα της Νέας Ζηλανδίας ως καταφύγια για πιθανή κοινωνική ή περιβαλλοντική κατάρρευση.

 

Το εν λόγω ακίνητο αποτελείται από περισσότερα από 1.900 στρέμματα  στις όχθες της λίμνης Wanaka και, σύμφωνα με την πρόταση, μέρος του θα παραμείνει ως ενεργό αγρόκτημα. Στην πρόταση, η εταιρεία του Thiel, Second Star Ltd υποστηρίζει ότι οι αρχιτέκτονες «σχεδίασαν την πρόταση για να συνδυάσουν τα κτίρια  σε αρμονία με το τοπίο που τα περιβάλλει».

 

«Όλα τα κτίρια περιλαμβάνουν πράσινες στέγες. Αυτές αφορούν και στην ίδια ποικιλία φυτών (και περιστασιακών βράχων) που εμφανίζονται στις γύρω μορφές του εδάφους των λόφων» αναφέρει η οικιστική πρόταση.

 

Τα έγγραφα συγκατάθεσης υποστηρίζουν επίσης ότι «η προτεινόμενη κατοικία θα δημιουργήσει καταλύματα υψηλού επιπέδου στην περιοχή, με τα οικονομικά οφέλη να ευνοούν την περιοχή και πέρα».

 

Με πληροφορίες του Guardian