Μπαλάκια από πίσσα γέμισαν παραλίες στο Σίδνεϊ - Αναζητούν την προέλευσή τους

Μπαλάκια από πίσσα γέμισαν παραλίες στο Σίδνεϊ - Αναζητούν την προέλευσή τους Facebook Twitter
0

Οι επιστήμονες που αναλύουν τα μαύρα μπαλάκια από πίσσα που έκλεισαν τις παραλίες του Σίδνεϊ αυτή την εβδομάδα πιστεύουν ότι πιθανώς προέρχονται από πετρελαιοκηλίδα, αλλά δεν έχουν αποκλείσει τη σύνδεση με μια κοντινή μονάδα επεξεργασίας λυμάτων.

Την περασμένη Τρίτη ενημερώθηκαν οι αρχές πως σε πολλές παραλίες στο Σίδνεϊ εντοπίζονται μαύρα σφαιρίδια. Σήμερα, εξετάζεται το εάν αυτά τα μαύρα μπαλάκια προέρχονται από πετρελαιοκηλίδα από πλοίο που δεν ενημέρωσε ποτέ τις ακτές, από κάποιο ατύχημα σε παρακείμενες εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και λυμάτων ή ακόμα και από άδειασμα υδατοδεξαμενών διερχόμενου πλοίου, που επίσης έγινε παράνομα.

Οι παραλίες Bondi, Bronte και Tamarama άνοιξαν ξανά σήμερα Παρασκευή αφού είχαν κλείσει τις προηγούμενες ημέρες μαζί με πολλές άλλες παραλίες των ανατολικών προαστίων της αυστραλιανής μεγαλούπολης όταν οι μυστηριώδεις μαύρες σφαίρες ξεβράστηκαν στην άμμο. Οι μπάλες εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην παραλία Coogee το απόγευμα της Τρίτης. 

Οι παραλίες Coogee, Clovelly, Gordons Bay και North Maroubra παρέμειναν κλειστές την Παρασκευή.

Τι είναι οι μαύρες μπάλες και πώς σχηματίστηκαν

Το συμβούλιο του Randwick δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα είχαν επιβεβαιώσει πως οι σφαίρες είναι μπάλες πίσσας - οι οποίες σχηματίζονται όταν το λάδι έρχεται σε επαφή με το νερό και άλλα αντικείμενα, συνήθως ως αποτέλεσμα πετρελαιοκηλίδων ή διαρροής.
Οι εξετάσεις που διενεργήθηκαν στις μπάλες έδειξαν ότι έχουν ως βάση τους υδρογονάνθρακες - το κύριο συστατικό των προϊόντων πετρελαίου.

Ο Jon Beves, ειδικός στη χημεία από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας που είναι μέλος της ομάδας επιστημόνων που αναλύουν τα ευρήματα, είπε ότι η «πιο λογική απάντηση» ήταν ότι οι μπάλες σχηματίστηκαν από αργό πετρέλαιο. Ωστόσο, είπε ότι οι μπάλες περιείχαν επίσης άλλα λιπαρά υλικά, συμπεριλαμβανομένων λιπαρών οξέων, που σήμαινε ότι προήλθαν ενδεχομένως από εκροή λυμάτων αντί για πετρελαιοκηλίδα ή διαρροή από την ακτή. Είπε επίσης ότι οι σφαίρες πιθανότατα «μάζευαν» πάνω τους κι άλλα λιπαρά οξέα καθώς κινούνταν μέσα στον ωκεανό. 

Όμως η ομάδα του ερευνά ακόμη εάν οι μπάλες προέρχονται από μονάδα επεξεργασίας νερού. «Δεν θα απέκλεια να έχουν προκύψει ακόμα και από επεξεργασία λυμάτων», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι οι ντόπιοι ισχυρίστηκαν ότι μάζευαν επίσης «παρόμοιου τύπου μπάλες για πολύ καιρό» και η ομάδα του θα προσπαθήσει να βρει μερικές για να τις αναλύσει. «Θα δούμε αν και κάποιες μικρότερες γκρίζες μπάλες είναι το ίδιο πράγμα ή όχι».

Η εταιρεία νερού Sydney Water, η οποία λειτουργεί μονάδες επεξεργασίας νερού στο Bondi και στο Malabar, δεν έχει σχολιάσει τα ευρήματα μέχρι στιγμής.

«Ανησυχώ πολύ για το γεγονός ότι οι όμορφες παραλίες μας μολύνθηκαν από κάτι και δεν ξέρουμε ακόμα από πού προέρχεται»

Τα περαιτέρω αποτελέσματα των δοκιμών που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να επιβεβαιώσουν εάν οι μπάλες είχαν σχηματιστεί από αργό πετρέλαιο, αλλά είναι ακόμα πιθανό οι αρχές να μην μάθουν ποτέ από πού προέρχονται.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Νέας Νότιας Ουαλίας, Πένυ Σαρπ, υποσχέθηκε την Παρασκευή να τιμωρηθεί όποιος βρεθεί υπεύθυνος. Η Σαρπ είπε ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες δεν έχουν ακόμη καθορίσει την πηγή της μόλυνσης, αλλά υπέδειξε ότι προήλθαν από υπεράκτια πετρελαιοκηλίδα που δεν αναφέρθηκε στις αρχές. «Ανησυχώ πολύ για το γεγονός ότι οι όμορφες παραλίες μας μολύνθηκαν από κάτι [και] δεν ξέρουμε ακόμα από πού προέρχεται», είπε η υπουργός.

Η Σαρπ είπε επίσης ότι οι ερευνητές προσπαθούσαν να προσδιορίσουν ποιος ήταν υπεύθυνος. «Θα ήλπιζα ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό και θα ήλπιζα επίσης ότι, αν μπορούμε, θα πετάξουμε το βιβλίο σε όσους… εμπλέκονται», είπε.

Οι υπάλληλοι του δήμου στα τζετ σκι εντόπισαν μια ύποπτη πετρελαιοκηλίδα στη θάλασσα το πρωί της Τετάρτης, δήλωσε τότε ο δήμαρχος του συμβουλίου του Ράντγουικ, Ντύλαν Πάρκερ. Ωστόσο, η Λιμενική Αρχή της Νέας Ουαλίας είπε ότι δεν έχουν αναφερθεί πετρελαιοκηλίδες από πλοία.

«Η προέλευση και το περιεχόμενό τους παραμένει μυστήριο»

Οι αρχές είπαν επίσης ότι μπάλες είχαν επίσης παρατηρηθεί στις παραλίες Congwong, Frenchmans, Little Bay και Malabar. «Σε αυτό το στάδιο, η προέλευση και το περιεχόμενό τους παραμένει μυστήριο», δήλωσε ο φύλακας την Πέμπτη. «Αλλά διεξάγονται εκτεταμένες δοκιμές σε έναν αριθμό δειγμάτων. Ενώ κατανοούμε ότι οι αρχικές δοκιμές του δημοτικού συμβουλίου του Randwick υποδηλώνουν την παρουσία υδρογονανθράκων, σε αυτό το στάδιο δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε αυτό».

Ο κύριος ερευνητής της CSIRO, Δρ Σάρον Χουκ, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πρότεινε ότι οι μπάλες πίσσας θα μπορούσαν να προκλήθηκαν από πλοίο που άδειαζε παράνομα τη δεξαμενή υδροσυλλεκτών του. Ο Χουκ είπε ότι οι δεξαμενές υδροσυλλεκτών περιέχουν «ξεπερασμένο λάδι» που θα μπορούσε να σχηματίσει μπάλες πίσσας εάν απελευθερωθεί στον ωκεανό. «Θα υπέθετα ότι θα ήταν πολύ κοντά [στην ακτή] γιατί όλα έχουν ξεβρασθεί σε παραλίες που είναι κοντά μεταξύ τους», είπε στο ABC. «Κάποιο λάδι θα επιπλέει στον ωκεανό και λίγο λάδι θα βυθιστεί και ειδικά το βαρύ υλικό που σχηματίζει μπάλες πίσσας είναι πιθανό να βυθιστεί, επομένως είναι πιθανό κάτι να συνέβη και να μην το είπε κανείς στις αρχές».


Με πληροφορίες από Guardian

 
Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη: Τι πρέπει να προσέχουμε στην κουζίνα

Τech & Science / Πετάξτε από την κουζίνα τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη

Σε ποιες περιπτώσεις το μαύρο πλαστικό στα μαγειρικά σκεύη μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας - Τι να προσέχουμε με μαύρες σπάτουλες και κουτάλια με πλαστικό από πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες
LIFO NEWSROOM
Μεγάπτερη φάλαινα «έσπασε» το ρεκόρ ταξιδεύοντας από τη Νότια Αμερική στην Αφρική

Περιβάλλον / Μεγάπτερη φάλαινα ταξίδεψε 13.000 χιλιόμετρα από Νότια Αμερική μέχρι Αφρική

Πώς καταγράφηκε το ταξίδι - Η φάλαινα κάλυψε την διπλάσια απόσταση από την τυπική μετανάστευση του είδους της - Είναι η μεγαλύτερη απόσταση που έχει καταγραφεί να διανύει μια φάλαινα, λένε ερευνητές
LIFO NEWSROOM
«Κλιματική βόμβα»: Οι νέες mega επενδύσεις σε πρότζεκτ LNG πιο επιζήμιες από τον άνθρακα

Περιβάλλον / «Κλιματική βόμβα»: Οι νέες mega επενδύσεις σε πρότζεκτ LNG πιο επιζήμιες από τον άνθρακα

Νέα έργα LNG θα μπορούσαν να παράγουν εκπομπές αερίων μεγέθους 10 γιγατόνων μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σχεδόν όσες οι ετήσιες εκπομπές όλων των εργοστασίων άνθρακα
LIFO NEWSROOM
Αντικύθηρα: Μία Δασοκελάδα και ένα Βαλτοτσίχλονο στα σπάνια είδη πτηνών που παρατηρήθηκαν στο νησί

Περιβάλλον / Αντικύθηρα: Μία Δασοκελάδα και ένα Βαλτοτσίχλονο στα σπάνια είδη πτηνών που παρατηρήθηκαν στο νησί

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία κατέγραψε συνολικά 72 είδη, 4 εκ των οποίων σπάνια, καθώς και πολλά άλλα δύσκολα ή μη που δεν είχαν παρατηρηθεί ξανά στο νησί
LIFO NEWSROOM