Μαύρη θάλασσα: Επιστήμονες με υποβρύχια drones μελετούν τα υποθαλάσσια λιβάδια

Μαύρη θάλασσα: Επιστήμονες με υποβρύχια drones μελετούν τα υποθαλάσσια λιβάδια Facebook Twitter
Φωτογραφία: NASA
0

Επιστήμονες από πέντε χώρες αρχίζουν την εκπόνηση ενός κοινού έργου για τη μελέτη της κατάστασης των υποθαλάσσιων λιβαδιών στη Μαύρη Θάλασσα χρησιμοποιώντας υποβρύχια ρομπότ drones, ανακοίνωσε η επιστημονική ομάδα.

Το έργο αποτιμάται σε σχεδόν 1,6 εκατομμύριο ευρώ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα για τη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας Interreg NEXT Black Sea Basin Programme. Είναι μια συνεργασία μεταξύ της Ένωσης Βουλγαρικών Τοπικών Αρχών της Μαύρης Θάλασσας (UBBSLA), του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Βάρνας, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Εθνικού Πανεπιστημίου της Γεωργίας, του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης και του Εθνικού Ινστιτούτου Θαλάσσιας Έρευνας και Ανάπτυξης της Ρουμανίας.

Η Μαριάνα Κάντσεβα, διευθύνουσα σύμβουλος της UBBSLA, τόνισε τη σημασία του έργου, ενώ ο αντιπρύτανης του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Βάρνας Χρίστο Νένοφ εξήγησε ότι τα δεδομένα που συλλέχθηκαν θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για μέτρα βελτίωσης τόσο των οικοτόπων της θαλάσσιας βλάστησης όσο και της ποιότητας του θαλασσινού νερού.

Τα υποθαλάσσια λιβάδια διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη στήριξη της βιοποικιλότητας, τη μείωση της διάβρωσης των ακτών και την προώθηση της ανάπτυξης της θαλάσσιας ζωής, δήλωσε ο Γεώργιος Συλαίος του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Επισήμανε την έλλειψη δεδομένων για αυτούς τους οικότοπους στη Μαύρη Θάλασσα, αναφέροντας ότι η προηγούμενη έρευνα περιοριζόταν σε περιοχές προσβάσιμες από δύτες, καλύπτοντας μόνο ένα μικρό τμήμα του θαλάσσιου πυθμένα.

Τα υποβρύχια drones, ικανά να λειτουργούν σε βάθη 300 μέτρων, θα χρησιμοποιούνται συνεχώς από τους εταίρους για πέντε χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος. Εκτός από την παρακολούθηση των υποθαλάσσιων λιβαδιών, θα μελετηθούν επίσης οι επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πυθμένα της θάλασσας.

Η Κάντσεβα ανακοίνωσε επίσης ότι θα δημιουργηθούν τέσσερα κέντρα πληροφόρησης στη Βάρνα, το Μπουργκάς και το Νεσέμπαρ, για να παρέχουν στο κοινό πρόσβαση σε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τις συνθήκες του θαλασσινού νερού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ


 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η τήξη παγετώνων και πάγων, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να προκαλέσει αύξηση εκρηκτικών ηφαιστειακών εκρήξεων παγκοσμίως, με ιδιαίτερο κίνδυνο για την Ανταρκτική
LIFO NEWSROOM
Είναι αυτό το τέλος για τα αγάλματα moai του Νησιού του Πάσχα;

Περιβάλλον / Είναι αυτό το τέλος για τα αγάλματα moai του Νησιού του Πάσχα;

Η αυξανόμενη διάβρωση, οι πυρκαγιές και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλούν τα εμβληματικά μονολιθικά αγάλματα της Ράπα Νούι. Οι κάτοικοι καλούνται να αποφασίσουν: διάσωση ή φυσική φθορά;
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβάλλον / Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικές ομάδες εκφράζουν οργή, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση υπονομεύεται από τις πιστώσεις, που θεωρούνται ευρέως αναποτελεσματικές
LIFO NEWSROOM