Κλιματική κρίση: Η ξηρασία απειλεί τη βρετανική φύση - Σκαντζόχοιροι και πουλιά πεθαίνουν από δίψα

Κλιματική κρίση: Η ξηρασία απειλεί τη βρετανική φύση - Σκαντζόχοιροι και πουλιά πεθαίνουν από δίψα Facebook Twitter
φωτ.: Unsplash
0

Η παρατεταμένη ξηρασία του φετινού καλοκαιριού στη Βρετανία, λόγω της κλιματικής κρίσης, έχει προκαλέσει σοβαρές απώλειες στην άγρια ζωή, σύμφωνα με τη Natural England, τον κρατικό φορέα προστασίας της φύσης. Οι σκαντζόχοιροι, οι σολομοί του Ατλαντικού, τα βατράχια και πλήθος ειδών πουλιών αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο λόγω των εξαιρετικά ξηρών συνθηκών που συνεχίζονται σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στη συνεδρίαση της Εθνικής Ομάδας Ξηρασίας (National Drought Group), η Natural England προειδοποίησε ότι η έλλειψη βροχοπτώσεων έχει επιφέρει «καταστροφικές επιπτώσεις» στη χλωρίδα και την πανίδα της χώρας. Για επτά συνεχόμενους μήνες, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα βροχής, ενώ τα αποθέματα νερού μειώνονται επικίνδυνα. Παρά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, τα ταμιευτήρια είναι μόλις κατά 56% γεμάτα, πολύ κάτω από τον εποχικό μέσο όρο του 83%.

Οι σκαντζόχοιροι και τα πτηνά των κήπων δεν μπορούν πλέον να σκάψουν το σκληρό, ξερό έδαφος για να βρουν έντομα, ενώ η έλλειψη λακκουβών και μικρών πηγών τους αφήνει χωρίς νερό. «Πολλά μικρά ζώα πεθαίνουν από αφυδάτωση ή πείνα», προειδοποιούν οι επιστήμονες. Παράλληλα, οι φυσικές λίμνες όπου αναπαράγονται οι σολομοί του Ατλαντικού και οι σπάνιοι φρύνοι natterjack έχουν στερέψει, οδηγώντας σε αποτυχημένη περίοδο αναπαραγωγής.

Κλιματική κρίση στη Βρετανία: Η ξηρασία καταστρέφει βάλτους, δάση και υγροτόπους

Η Natural England αναφέρει ότι οι υγρότοποι έχουν εξαφανιστεί προσωρινά, ενώ περισσότερα από 3.000 εκτάρια προστατευόμενων περιοχών έχουν καταστραφεί από πυρκαγιές που σχετίζονται με την ξηρασία. Τα πολύτιμα τυρφώνια εδάφη — κρίσιμα για τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα — ξεραίνονται επικίνδυνα, γεγονός που εντείνει και την κλιματική κρίση.

Ο Τόνι Τζούνιπερ, πρόεδρος της Natural England, δήλωσε: «Η ξηρασία έχει καταστροφικό αντίκτυπο στη βρετανική φύση, που διαρκεί πολύ πέρα από την επιστροφή της βροχής. Οι πληθυσμοί των υδρόβιων πτηνών, των αμφιβίων και των σολομών μειώνονται ραγδαία. Ακόμη και τα ζώα των κήπων, όπως οι σκαντζόχοιροι, πεθαίνουν επειδή εξαφανίζονται οι πηγές τροφής τους». Ο ίδιος προτείνει τη δημιουργία περισσότερων υγροτόπων για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων τόσο της ξηρασίας όσο και των πλημμυρών.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται πλέον «εθνικά σημαντικό περιστατικό» λόγω της έκτασης του προβλήματος και των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Οι ειδικοί του National Trust αναφέρουν ότι οι πηγές στο Lake District έχουν στερέψει, προκαλώντας θανάτους ψαριών και πίεση στα οικοσυστήματα. Ακόμη και τα ιστορικά δέντρα και οι κήποι που ανήκουν στο Trust παρουσιάζουν έντονα σημάδια στρες, επηρεάζοντας τα έντομα και τους επικονιαστές, όπως οι μέλισσες και οι βάτραχοι.

Η Βασιλική Εταιρεία Κηπουρικής (RHS) διαπίστωσε ότι οι καρποί, όπως τα βατόμουρα και τα αγριόκρανα, έχουν ωριμάσει εβδομάδες νωρίτερα. Αν και αυτό φαίνεται θετικό, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η πρόωρη ωρίμανση μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη τροφής για τα πουλιά τον χειμώνα. Ο επικεφαλής κηπουρός της RHS, Γκάι Μπάρτερ, σημείωσε: «Αν τα μούρα τελειώσουν πρόωρα, τα πουλιά θα μείνουν χωρίς τροφή σε μια περίοδο που τη χρειάζονται περισσότερο. Οι πολίτες πρέπει να ενισχύσουν τη σίτισή τους φέτος τον χειμώνα».

Ο ίδιος συμβουλεύει τους κηπουρούς να φυτεύουν ποικιλία θάμνων και φυτών που δίνουν καρπούς σε διαφορετικές εποχές, ώστε να υπάρχει συνεχής τροφή για την άγρια ζωή, από τον κράταιγο και την αγριοτριανταφυλλιά έως την κισσό και τους πυράκανθους.

Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι ένα υγρό φθινόπωρο και χειμώνας μπορεί να αντιστρέψει μερικώς τις συνέπειες των επτά συνεχόμενων μηνών ξηρασίας. Ωστόσο, όπως τονίζει η Natural England, χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και επενδύσεις στην προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων, οι ίδιες εικόνες μπορεί να επαναληφθούν σύντομα — με ακόμη βαρύτερες απώλειες για τη βρετανική φύση.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μικροπλαστικά: Τα παπούτσια πεζοπορίας «μολύνουν» τα βουνά – Τι δείχνει νέα έρευνα

Περιβάλλον / Μικροπλαστικά: Τα παπούτσια πεζοπορίας «μολύνουν» τα βουνά – Τι δείχνει νέα έρευνα

Νέα έρευνα στις λίμνες των Adirondack αποκαλύπτει ότι τα παπούτσια και τα ρούχα πεζοπορίας είναι σημαντική πηγή μικροπλαστικών στη φύση. Οι επιστήμονες καλούν τη βιομηχανία και τους λάτρεις της πεζοπορίας να δράσουν
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Τα δάση της Αυστραλίας άλλαξαν - Εκπέμπουν περισσότερο άνθρακα απ’ όσο απορροφούν

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Τα δάση της Αυστραλίας άλλαξαν - Εκπέμπουν περισσότερο άνθρακα απ’ όσο απορροφούν

Tο φαινόμενο αυτό στα δάση της Αυστραλίας ξεκίνησε πριν από περίπου 25 χρόνια, όταν οι κορμοί και τα κλαδιά των δέντρων άρχισαν να εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο απ’ ό,τι απορροφούν
LIFO NEWSROOM
Οι ήρωες της φύσης: Πώς τα πουλιά προσαρμόζονται στην κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Οι ήρωες της φύσης: Πώς τα πουλιά προσαρμόζονται στην κλιματική κρίση

Από θαλασσοπούλια που κυνηγούν τυφώνες έως αηδόνια που πετούν πάνω από τη Σαχάρα, η φύση προσαρμόζεται εντυπωσιακά στην κλιματική αλλαγή - Νέα έρευνα αποκαλύπτει τα απίστευτα ταξίδια και τις προκλήσεις των μεταναστευτικών πουλιών στον πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο: Πραγματική στήριξη ή χαμένη ευκαιρία;

Νέα σειρά podcast: H κατάσταση των πραγμάτων / Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο: Πραγματική στήριξη ή χαμένη ευκαιρία;

Μπορεί το Κλιματικό Ταμείο να αποτελέσει μια δίκαιη λύση στην ακριβή ενέργεια; Ή μήπως τα €4,78 δισ. που αναλογούν στην Ελλάδα κινδυνεύουν να πάνε χαμένα; Η Ντίνα Καράτζιου μιλά με την Ιωάννα Σούκα, αναλύτρια Ενεργειακής Πολιτικής στο Green Tank.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Κλιματική κρίση: Η Νέα Ζηλανδία μειώνει τους στόχους για το μεθάνιο – Αντιδράσεις από περιβαλλοντικούς φορείς

Περιβάλλον / Η Νέα Ζηλανδία μειώνει τους στόχους για το μεθάνιο – Αντιδράσεις από περιβαλλοντικούς φορείς

Η Νέα Ζηλανδία μειώνει τους στόχους για τις εκπομπές μεθανίου, προκαλώντας αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστήμονες - Οι αγρότες πανηγυρίζουν, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν για συνέπειες στο κλίμα και τη διεθνή εικόνα της χώρας
LIFO NEWSROOM
Σούρτσεϊ: Το νησί της Ισλανδίας που γεννήθηκε από τη φωτιά και έγινε εργαστήριο ζωής

Περιβάλλον / Το νησί της Ισλανδίας που γεννήθηκε από τη φωτιά και έγινε εργαστήριο ζωής

To Σούρτσεϊ, το ηφαιστειακό νησί που γεννήθηκε το 1963 στα νότια της Ισλανδίας, παραμένει ζωντανό εργαστήριο της φύσης. Από τις πρώτες εκρήξεις έως τη βιοποικιλότητα που άνθισε, η ιστορία της προσφέρει ελπίδα και μαθήματα για την ανθεκτικότητα της ζωής
LIFO NEWSROOM
ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Περιβάλλον / Ο πλανήτης χάνει τα χρώματά του: Οι πεταλούδες «ξεθωριάζουν» λόγω των ανθρώπων

Νέα έρευνα από τη Βραζιλία δείχνει ότι οι πεταλούδες χάνουν τα χρώματά τους καθώς οι άνθρωποι αντικαθιστούν τα τροπικά δάση με μονοκαλλιέργειες ευκαλύπτου - Ο πλανήτης γίνεται πιο μονόχρωμος και αυτό απειλεί τη βιοποικιλότητα
LIFO NEWSROOM