Κλιματική αλλαγή: Ο Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη

Κλιματική αλλαγή: Ο Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη Facebook Twitter
0

Ο Ιούλιος ήταν ο πιο θερμός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή επιστημονική και ρυθμιστική υπηρεσία των ΗΠΑ. 

Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία, συνδυαστικά η θερμοκρασία επιφάνειας εδάφους-θαλασσών ήταν 0.93 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσον όρο των 15.8 βαθμών του 20ου αιώνα. 


Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι καταγραφές, πριν από 142 χρόνια. Το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί τον Ιούλιο του 2016. 


Στο βόρειο ημισφαίριο δε, η θερμοκρασία επιφάνειας εδάφους έφτασε σε «πρωτοφανές» υψηλό, 1,54 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τον μέσον όρο, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ τού 2012. 


Σύμφωνα με τα στοιχεία, αυτός ο Ιούλιος ήταν ο πιο θερμός που καταγραφεί ποτέ στην Ασία, και ο δεύτερος θερμότερος στην Ευρώπη - μετά τον Ιούλιο του 2018. 

Κλιματική αλλαγή: Ο Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη Facebook Twitter


Οι ειδικοί αποδίδουν το αρνητικό αυτό ρεκόρ στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Σε ανακοίνωση, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) αναφέρει πως «η δυσάρεστη διάκριση» του Ιουλίου είναι λόγος ανησυχίας. 


«Σ'αυτήν την περίπτωση, η πρώτη θέση είναι η χειρότερη. Το νέο αυτό ρεκόρ προσθέτει λόγους προβληματισμού στην ήδη ανησυχητική πορεία τής κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη» αναφέρει ο διοικητής της υπηρεσίας, Ρι Σπίνραντ. 

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύτηκε διεθνής έκθεση «ορόσημο» από το αρμόδιο τμήμα του ΟΗΕ ωςη τελευταία ηχηρή προειδοποίηση της επαπειλούμενης κλιματικής καταστροφής

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών (IPCC) για την κλιματική αλλαγή, οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες αλλάζουν το κλίμα της Γης με τρόπους «πρωτοφανείς», με κάποιες από τις αλλαγές αυτές να είναι πλέον «αναπόδραστες και μη αναστρέψιμες» προειδοποιούν οι επιστήμονες της Επιτροπής του ΟΗΕ. 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Περιβάλλον / Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Είναι σπάνιο προνόμιο πια στην Ελλάδα να επισκεφθεί κανείς μια απάτητη παραλία. Η LiFO είχε αυτή την ευκαιρία. Βρέθηκε στα «απάτητα» Σεκάνια της Ζάκυνθου, ακολουθώντας την επιστημονική ομάδα του WWF Ελλάς και είδε από κοντά πώς προετοιμάζεται η μοναδική αυτή παραλία για να φιλοξενήσει τις νέες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας καρέτα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Περιβάλλον / Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες – από καύσωνα ως ακραίο καύσωνα—θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές του κρατιδίου, όπως και στα βόρεια κρατίδια Πουντζάμπ και Χαριάνα
NEWSROOM
«Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Περιβάλλον / «Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Η Μπέλλα ασφυκτιά μέσα σε ένα μικρό ενυδρείο, που βρίσκεται σε εμπορικό κέντρο της Σεούλ - «Το να κρατάει κανείς αυτά τα πλάσματα σε αιχμαλωσία είναι απλώς ανήθικο», δήλωσε βιολόγος θαλάσσιας ζωής
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ