Οι χελώνες που διασώθηκαν από την πετρελαιοκηλίδα, η οποία άφησε μαύρη πίσσα στις ακτές του Ισραήλ, λαμβάνουν ως φάρμακο, τη μαγιονέζα.

 

Αξιωματούχοι του Εθνικού Κέντρου Διάσωσης Χελωνών λένε ότι η μαγιονέζα βοηθά στον καθαρισμό των πεπτικών οδών των ερπετών.

 

Η διαρροή πετρελαίου είναι μία από τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές, που έχει συμβεί στο Ισραήλ.

 

Οι αξιωματούχοι ερευνούν την αιτία της διαρροής αυτής, η οποία μέχρι στιγμής, πιστεύεται ότι προήλθε από ένα σκάφος που βρισκόταν στη θάλασσα.

 

Ισραήλ: Με μαγιονέζα θεραπεύουν τις θαλάσσιες χελώνες που διασώθηκαν από πετρελαιοκηλίδα [ΒΙΝΤΕΟ]
(haaretz)

 

Χιλιάδες εθελοντές και στρατιώτες βοηθούν στην απομάκρυνση της κολλώδους ουσίας, η οποία βλάπτει την άγρια φύση, συμπεριλαμβανομένων των απειλούμενων θαλάσσιων ερπετών.

 

Ο Yaniv Levy, ιδρυτής και διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών, δήλωσε στην εφημερίδα Haaretz του Ισραήλ ότι υποβάλλονται σε θεραπεία περίπου 27 χελώνες, έξι από τις οποίες έφτασαν με αρκετή πίσσα μέσα τους.

 

«Όλες έφτασαν εδώ με το κεφάλι τους γεμάτο πίσσα, τα μάτια τους, τα ρουθούνια, το στόμα, το πεπτικό σύστημα και το στομάχι τους», είπε.

 

 

 

«Με τέτοιου μεγέθους ζημιά δεν έχουν καμία ευκαιρία να επιβιώσουν χωρίς θεραπεία. Αφαιρέσαμε την πίσσα από τα ρουθούνια και τα μάτια τους, ώστε να μπορούν να αναπνέουν και να βλέπουν» πρόσθεσε.

 

Ο Levy είπε ότι το προσωπικό χρησιμοποίησε φυτικό λάδι για να αραιώσει την πίσσα και στη συνέχεια μαγιονέζα για να την αφαιρέσει από το στομάχι και τα έντερα των άτυχων ερπετών.

 

 

«Ήρθαν σε εμάς γεμάτες πίσσα. Όλη η τραχεία τους, μέσα και έξω ήταν γεμάτη πίσσα», δήλωσε ο ιατρός Guy Ivgy στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

 

«Συνεχίζουμε να τις ταΐζουμε ουσίες όπως μαγιονέζα, οι οποίες ουσιαστικά καθαρίζουν το σύστημα και καταστρέφουν την πίσσα», πρόσθεσε.

 

Ισραήλ: Με μαγιονέζα θεραπεύουν τις θαλάσσιες χελώνες που διασώθηκαν από πετρελαιοκηλίδα [ΒΙΝΤΕΟ]
(haaretz)

 

Η διαδικασία ανάκαμψης αναμένεται να διαρκέσει μία ή δύο εβδομάδες. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα οι διασώστες λένε ότι τα ζώα θα απελευθερωθούν πίσω στη φύση.

 

Αν και ακούγεται σαν ασυνήθιστο φάρμακο, δεν είναι η πρώτη φορά που η μαγιονέζα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία χελωνών.

 

Το Νοσοκομείο Χελωνών στη Φλόριντα περιγράφει τη μαγιονέζα ως «ασφαλή, μη τοξική και αποτελεσματική στον καθαρισμό θαλάσσιων χελωνών, που έχουν καλυφθεί με πετρέλαιο».

 

 

Με πληροφoρίες του BBC/Haaretz/AssociatedPress

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr