ΗΠΑ: Νέος νόμος απαγορεύει την κατοχή μεγάλων αιλουροειδών από ιδιώτες

ΗΠΑ: Νέος νόμος απαγορεύει την κατοχή μεγάλων αιλουροειδών από ιδιώτες Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Οι ημέρες που κάποιοι επιχειρούσαν να μιμηθούν τον πρωταγωνιστή του ντοκιμαντέρ του Netflix «Tiger King» έχοντας τίγρεις και λιοντάρια ως κατοικίδια, τελειώνουν δια παντός στις ΗΠΑ. 

Την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε νέο νόμο που βάζει τέλος στην εκμετάλλευση των μεγάλων αιλουροειδών, εμποδίζοντας την παράνομη κατοχή, εκτροφή και μεταφορά των ζώων αυτών. Ο νόμος επιπλέον απαγορεύει σε αδειοδοτημένους εκθέτες -κυρίως ζωολογικούς κήπους και καταφύγια- το άγγιγμα, την επαφή του κοινού με τα ζώα ή και τις αγκαλιές στα μωρά τους. 

Το «Tiger King» που προκάλεσε αίσθηση στους τηλεθεατές το 2020 που κυκλοφόρησε, αναδείκνυε «τις άθλιες συνθήκες στις οποίες κρατούνταν χιλιάδες τίγρεις, λιοντάρια, λεοπαρδάλεις και πούμα από ανεύθυνους ιδιοκτήτες» σημείωσε ο Μάικ Γουίγκλεϊ, βουλευτής των Δημοκρατικών στο Ιλινόις.

Η σειρά των επτά επεισοδίων αποτύπωνε με γλαφυρό τρόπο την ταραχώδη βιομηχανία των ζώων «θεαμάτων» στις ΗΠΑ, εστιάζοντας σε μια -σφραγισμένη πλέον- εγκατάσταση στην Οκλαχόμα που λειτουργούσε ο Τζόζεφ Μαλδονάδο-Πάσατζ, ή αλλιώς Τζο Εξότικ. 

Στο ζωολογικό κήπο του Τζο Εξότικ οι πελάτες πλήρωναν για να χαϊδεύουν τα μωρά αιλουροειδή και να φωτογραφίζονται μ'αυτά. Ενώ στο ντοκιμαντέρ παρουσιαζόταν και μία σκηνή όπου ένα μωρό αρπάζεται και χωρίζεται από τη μαμά του αμέσως μετά τη γέννησή του. 

Τον Ιανουάριο του 2021, μήνες μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, ο Κουίγκλεϊ κατέθεσε πρόταση του νομοσχεδίου το οποίο, τον Ιούλιο του ίδιου έτους, υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και αργότερα από τη Γερουσία. Τα ζώα που καλύπτονται από το νέο νόμο είναι λιοντάρια, τίγρεις, τσιτάχ, τζάγκουαρ, κούγκαρ και υποείδη τους. 

Με πληροφορίες από New York Times 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM