ΗΠΑ: Η ΙΚΕΑ αγόρασε 44.000 στρέμματα δάσους για να τα προστατεύσει

ΗΠΑ: Η ΙΚΕΑ αγόρασε 44.000 στρέμματα δάσους για να τα προστατεύσει Facebook Twitter
Ο ποταμός Αλταμάρα στην Τζόρτζια. Φωτογραφία: exploregeorgia.org
0

Σχεδόν 44.000 στρέμματα αγόρασε ο επενδυτικός όμιλος Ingka Group ο οποίος κατέχει και διαχειρίζεται τα περισσότερα καταστήματα ΙΚΕΑ

Η έκταση βρίσκεται κοντά στη λεκάνης απορροής του ποταμού Αλταμάχα στη Τζόρτζια των ΗΠΑ. Η απόκτησή της ανακοινώθηκε στις 14 Ιανουαρίου. «Πιστεύουμε πραγματικά ότι είναι εφικτή η υπεύθυνη διαχείριση των δασών» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Krister Mattsson, διευθυντής της Ingka Investments, προσθέτοντας πως σε όλες τις εκτάσεις που κατέχει ο όμιλος είναι σημαντική η διάσωση της φύσης. Για τη συγκεκριμένη έκταση στις ΗΠΑ, ο Mattsson ανέφερε πως η γη δεν πρέπει να διαιρεθεί σε μικρότερα κομμάτια και «θα παραμείνει για πάντα δασική έκταση». 

Η γη, που αγοράστηκε από την περιβαλλοντική ΜΚΟ The Conservation Fund, φιλοξενεί πάνω από 350 είδη φυτών και ζώων, ανάμεσά τους ένα σπάνιο είδος πεύκου και μία χελώνα που κινδυνεύει με εξαφάνιση. Πριν τον αποικισμό της Β. Αμερικής από τους ευρωπαίους τα μακρύφυλλα πεύκα κάλυπταν εκατομμύρια στρέμματα των εδαφών της, από τη Ν. Βιρτζίνια έως τη Φλόριντα και από εκεί δυτικά έως το Τέξας. Στην Τζόρτζια το δέντρο κυριαρχούσε στο νότιο μέρος της πολιτείας. Ωστόσο λιγότερο από το 4% των δασών εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη. 

Σύμφωνα με τον Mattson οι τοπικές κοινωνίες που βασίζονται στην ξυλεία θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται, ενώ το κοινό θα εξακολουθεί να έχει πρόσβαση σε μεγάλο κομμάτι των εκτάσεων. Το The Conservation Fund χαιρέτισε τη συνεργασία του με την Ingka Group. Η ΜΚΟ, μέσα από το Working Forests Fund, αποκτά εκμεταλλευόμενα δάση και τα προστατεύει από μελλοντικές διαιρέσεις και πωλήσεις. Μόλις το αδιαίρετο των εκτάσεων εξασφαλιστεί - τις πουλάει ξανά και με τα χρήματα αποκτά νέες εκτάσεις για να τις προστατεύσει. 

Από το 2014 η Ingka Investments έχει αγοράσει εκτάσεις δασών σε ΗΠΑ, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Ρουμανία. Πέρα από την Τζόρτζια στον όμιλο ανήκουν δασικές εκτάσεις σε Αλαμπάμα, Οκλαχόμα, Ν. Καρολίνα και Τέξας. Η εταιρεία έχει φυτεύσει πάνω από 7 εκατ. σπορόφυτα σε όλο τον κόσμο. «Για όλα τα δάση που κατέχουμε έχουμε δεσμευτεί να τα διαχειριζόμαστε υπεύθυνα, να τα συντηρούμε και να βελτιώνουμε την ποιότητά τους μέσα στον χρόνο», ανέφερε ο Mattsson. 

Με πληροφορίες από CNN

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ