Ινδία: Με τεχνητή γονιμοποίηση επιχειρούν να σώσουν πουλί υπό εξαφάνιση

Ινδία: Με τεχνητή γονιμοποίηση επιχειρούν να σώσουν πουλί υπό εξαφάνιση Facebook Twitter
Φωτογραφία: Desert National Park
0

Oι υπεύθυνοι της άγριας ζωής στη δυτική πολιτεία του Ρατζαστάν, στην Ινδία, επιχειρούν να σώσουν ένα πουλί που βρίσκεται υπό εξαφάνιση, με τεχνητή γονιμοποίηση.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν την πρώτη επιτυχημένη εκκόλαψη νεοσσού μέσω τεχνητής γονιμοποίησης και τώρα περιμένουν τα αποτελέσματα της επιχείρησης διάσωσης του Ardeotis nigriceps, ενός αγριόγαλου που μοιάζει με παγώνι και πλέον μετρά πληθυσμό μόλις 150 ατόμων.

Ένα μοναχικό ενήλικο αρσενικό σε ένα από τα δύο κέντρα αναπαραγωγής στην πόλη Τζαϊσαλμέρ εκπαιδεύτηκε να παράγει σπέρμα χωρίς ζευγάρωμα, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για να εμποτίσει ένα ενήλικο θηλυκό στο δεύτερο κέντρο, περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά. Αξιωματούχοι είπαν ότι η ανάπτυξη ήταν σημαντική καθώς άνοιξε τη δυνατότητα δημιουργίας τράπεζας σπέρματος.

Με την πάροδο των ετών, η απώλεια ενδιαιτημάτων, η λαθροθηρία και οι συγκρούσεις με εναέριες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχουν επηρεάσει τα συγκεκριμένα πουλιά. Ο αριθμός τους έχει μειωθεί από περισσότερα από 1.000 τη δεκαετία του 1960 σε περίπου 150 άτομα σήμερα.

Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στο Τζαϊσλαμέρ και ως εκ τούτου, οι ακτιβιστές για τη διατήρηση της προστασίας του λένε ότι ο βιότοπος του πουλιού στην πόλη πρέπει να προστατεύεται. Αλλά αυτή η γη είναι επίσης πρωταρχικό ακίνητο για τις εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, φέρνοντας στις αρχές μια μοναδική πρόκληση διατήρησης.

Το συγκεκριμένο πουλί μπορεί να μην είναι τόσο γνωστό όσο το παγώνι (το εθνικό πουλί της Ινδίας), αλλά είναι εξίσου εντυπωσιακό, λέει ο Sumit Dookia, οικολόγος που μελετά το πουλί για σχεδόν μια δεκαετία. Το ογκώδες πουλί, που ζυγίζει μεταξύ 15 κιλών και 18 κιλών, όταν ενηλικιωθεί, είναι ένα από τα μεγαλύτερα πουλιά που πετούν στην Ινδία.

Κάποτε είχε παραγωγική παρουσία στην Ινδία και εντοπιζόταν σε τουλάχιστον 11 πολιτείες, αλλά σήμερα, ο πληθυσμός του περιορίζεται κυρίως στο Ρατζαστάν. Μερικά άτομα του πληθυσμού μπορεί να εντοπιστούν και στη νότια πολιτεία Καρνατάκα και στη δυτική πολιτεία Γκουτζαράτ.

Το ντροπαλό πουλί παίζει σημαντικό ρόλο στην τροφική αλυσίδα καθώς τρέφεται με τρωκτικά, φίδια και άλλα παράσιτα και είναι επίσης το κρατικό πουλί του Ρατζαστάν, όπου αποκαλείται «Godawan» από τους ντόπιους.

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόντο: Το «ανόητο» πτηνό που εξαφανίστηκε πριν από 350 χρόνια- Αλήθειες και μύθοι

Διεθνή / Ντόντο: Το «ανόητο» πτηνό που εξαφανίστηκε πριν από 350 χρόνια- Αλήθειες και μύθοι

Το ντόντο ήταν το πρώτο καταγεγραμμένο είδος που εξαφανίστηκε εξαιτίας ανθρώπινων παρεμβάσεων και η εξαφάνισή του συνέβη πριν καν οριστούν οι κανόνες της επιστημονικής ονοματολογίας
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη: Τι πρέπει να προσέχουμε στην κουζίνα

Τech & Science / Πετάξτε από την κουζίνα τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη

Σε ποιες περιπτώσεις το μαύρο πλαστικό στα μαγειρικά σκεύη μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας - Τι να προσέχουμε με μαύρες σπάτουλες και κουτάλια με πλαστικό από πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες
LIFO NEWSROOM
Μεγάπτερη φάλαινα «έσπασε» το ρεκόρ ταξιδεύοντας από τη Νότια Αμερική στην Αφρική

Περιβάλλον / Μεγάπτερη φάλαινα ταξίδεψε 13.000 χιλιόμετρα από Νότια Αμερική μέχρι Αφρική

Πώς καταγράφηκε το ταξίδι - Η φάλαινα κάλυψε την διπλάσια απόσταση από την τυπική μετανάστευση του είδους της - Είναι η μεγαλύτερη απόσταση που έχει καταγραφεί να διανύει μια φάλαινα, λένε ερευνητές
LIFO NEWSROOM
«Κλιματική βόμβα»: Οι νέες mega επενδύσεις σε πρότζεκτ LNG πιο επιζήμιες από τον άνθρακα

Περιβάλλον / «Κλιματική βόμβα»: Οι νέες mega επενδύσεις σε πρότζεκτ LNG πιο επιζήμιες από τον άνθρακα

Νέα έργα LNG θα μπορούσαν να παράγουν εκπομπές αερίων μεγέθους 10 γιγατόνων μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σχεδόν όσες οι ετήσιες εκπομπές όλων των εργοστασίων άνθρακα
LIFO NEWSROOM
Αντικύθηρα: Μία Δασοκελάδα και ένα Βαλτοτσίχλονο στα σπάνια είδη πτηνών που παρατηρήθηκαν στο νησί

Περιβάλλον / Αντικύθηρα: Μία Δασοκελάδα και ένα Βαλτοτσίχλονο στα σπάνια είδη πτηνών που παρατηρήθηκαν στο νησί

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία κατέγραψε συνολικά 72 είδη, 4 εκ των οποίων σπάνια, καθώς και πολλά άλλα δύσκολα ή μη που δεν είχαν παρατηρηθεί ξανά στο νησί
LIFO NEWSROOM