Πέθανε ο Mr Greedy, ο πιγκουίνος πατέρας περισσότερων από 200 νεοσσών

Πέθανε ο Mr Greedy, ο πιγκουίνος πατέρας περισσότερων από 200 νεοσσών Facebook Twitter
0

Ο ζωολογικός κήπος της Βαλτιμόρης θρηνεί τον θάνατο ενός αφρικανικού πιγκουίνου που βοήθησε να σωθεί το είδος του από την εξαφάνιση αφήνοντας πίσω του περισσότερους από 200 απογόνους ενώ έζησε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο.

Το αξιοσημείωτο πλάσμα ήταν ο Mr Greedy (κύριος Άπληστος), ο οποίος υπέστη ευθανασία λόγω προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ηλικία του: Ήταν 33 ετών, ένας αριθμός πολύ μεγαλύτερος από το μέσο προσδόκιμο ζωής των αφρικανικών πιγκουίνων που είναι τα 18 έτη, όπως ανέφερε ανακοίνωση από τον ζωολογικό κήπο της Βαλτιμόρης, στο Μέριλαντ, όπου ζούσε.

«Αυτό το ένα πουλί ήταν απίστευτα σημαντικό για τη συνέχιση της ύπαρξης αφρικανικών πιγκουίνων σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η επιμελήτρια πουλιών και επικεφαλής του προγράμματος του ζωολογικού κήπου του Μέριλαντ, Jen Kottyan. Η Kottyan είπε ότι ο Mr Greedy συνέβαλε στο να γεννήσει 230 απογόνους σε πέντε γενιές, αποτρέποντας την εξαφάνιση ενός είδους που ωστόσο αντιμετωπίζει πραγματικό κίνδυνο να πάψει να υπάρχει μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ο Mr Greedy εκκολάφθηκε το 1991 μαζί με τη ισόβια σύντροφό του, κυρία Greedy. Και οι δύο έφτασαν στον ζωολογικό κήπο το 1992 και ζευγαρώθηκαν όταν έφτασαν σε αναπαραγωγική ηλικία το 1994, είπε η Kottyan.

Η κοινή ζωή του ζευγαριού άντεξε σε πέντε προεδρίες των ΗΠΑ, στην πανδημία Covid-19 καθώς και σε μυριάδες άλλα σημαντικά γεγονότα τόσο εγχώρια όσο και διεθνή.

Η Kottyan είπε στην Washington Post ότι ο κύριος και η κυρία Greedy – οι αφρικανικοί πιγκουίνοι Νο 821 και 832, αντίστοιχα – απολάμβαναν «ένα τεράστιο ποσοστό επιτυχίας σχετικά με τους απογόνους τους».

«Ήταν ένα τόσο καλό ζευγάρι», είπε η Kottyan στην Post. «Ισχυρό και αξιόπιστο».

Η Kottyan εξήγησε στην εφημερίδα ότι ο Mr Greedy (κύριος Άπληστος) κέρδισε το παρατσούκλι του διότι επιδείκνυε επιθετικότητα κατά τη συλλογή ψαριών καθώς και υλικών για να φωλιάσει από τους άλλους πιγκουίνους στον ζωολογικό κήπο.

«Ήταν λατρεμένος», είπε η Kottyan, προσθέτοντας ότι το παρατσούκλι του μεταφέρθηκε στην κυρία Greedy επειδή το να ζευγαρώσει μαζί του σήμαινε ότι ήταν «ένοχη λόγω της σχέσης».

Η κυρία Greedy έγινε τώρα ο γηραιότερος εν ζωή πιγκουίνος του ζωολογικού κήπου του Μέριλαντ μετά το θάνατο του συντρόφου της, δήλωσε η οργάνωση την Πέμπτη. Ο ζωολογικός κήπος είπε ότι η κυρία Greedy καθορίζει η ίδια τι θα ακολουθήσει μέσω της συμπεριφοράς της. 
«Εάν δείξει ενδιαφέρον, ο ζωολογικός κήπος θα τη ζευγαρώσει με ένα μόνο αρσενικό στην αποικία ως σύντροφο», ανέφερε η δήλωση του ιδρύματος.

Στη δήλωσή της που δόθηκε από τον ζωολογικό κήπο, η Kottyan είπε ότι ο θάνατος του Mr Greedy ήταν επώδυνος για όλους. «Είναι δύσκολο να χάσεις ένα ζώο που ήταν τόσο ευπρόσδεκτη παρουσία στον ζωολογικό κήπο μας εδώ και τρεις δεκαετίες, αλλά όλοι μας είμαστε περήφανοι που επιβίωσαν πέντε γενιές απογόνων του», είπε.

Ο ζωολογικός κήπος του Μέριλαντ είπε ότι είναι το σπίτι της μεγαλύτερης αποικίας αφρικανικών πιγκουίνων της Βόρειας Αμερικής, οι οποίοι είναι εγγενείς στις ακτές της Ναμίμπια και της Νότιας Αφρικής. Η αποικία έχει εκθρέψει με επιτυχία περισσότερους από 1.000 νεοσσούς ως μέρος ενός από τα γνωστά προγράμματα ζώων του ζωολογικού κήπου - και ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα επισκεπτών.

Οι αφρικανικοί πιγκουίνοι θεωρούνται προστατευόμενο είδος, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον αριθμό τους να μειωθεί δραματικά, ανέφερε η δήλωση από τον ζωολογικό κήπο, ο οποίος άνοιξε για πρώτη φορά το 1876.

Οι ψαράδες ανταγωνίζονται τις αποικίες πιγκουίνων για πρόσβαση στην κύρια πηγή τροφής των πλασμάτων, θέτοντας σε κίνδυνο τα ζώα. Οι πιγκουίνοι είναι επίσης ευάλωτοι στην άγρια ​​φύση, στη ρύπανση των ωκεανών -συμπεριλαμβανομένων των διαρροών από πετρελαιοφόρα- καθώς και στην ενόχληση από τους ανθρώπους στους χώρους φωλιάς τους, ανέφερε ο ζωολογικός κήπος.


Με πληροφορίες από Guardian
 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πίννα στην Ελλάδα: Ζωντανοί πληθυσμοί μόνο στον Αμβρακικό και στην Καλλονή

Περιβάλλον / Πίννα στην Ελλάδα: Ζωντανοί πληθυσμοί μόνο στον Αμβρακικό και στην Καλλονή

Η πίννα μαλάκιο με όστρακο, μπορεί να ξεπεράσει το 1 μ. σε μήκος και έχει σημαντικό οικολογικό ρόλο - Είναι ενδημικό της Μεσογείου και  θεωρείται είδος «Κρισίμως Κινδυνεύον»
LIFO NEWSROOM
Tυφώνας Μίλτον: Πώς δημιουργείται και πώς η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει το φαινόμενο

Περιβάλλον / Πώς ενισχύεται ο τυφώνας Μίλτον - Μπορεί να φθάσει «κατηγορία 6»;

Οι τυφώνες γίνονται ισχυρότεροι πιο γρήγορα και εμφανίζονται συχνότερα, λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής - Πώς σχηματίζονται οι τυφώνες και πώς μπορεί να αλλάξουν στο μέλλον
LIFO NEWSROOM
Οι πολιτικοί που πετούν λιγότερο ή κόβουν το κρέας μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη δράση για το κλίμα

Περιβάλλον / Οι πολιτικοί που πετούν λιγότερο ή κόβουν το κρέας μπορούν να παίξουν «ρόλο κλειδί» στη δράση για το κλίμα

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι πολίτες είναι περισσότερο διατεθειμένοι να μειώσουν το προσωπικό τους ανθρακικό αποτύπωμα εάν δουν πολιτικούς ηγέτες να κάνουν το ίδιο
LIFO NEWSROOM