Ίδρυμα Λασκαρίδη: Το πλοίο Typhoon στη μάχη ενάντια στη θαλάσσια ρύπανση

Ίδρυμα Λασκαρίδη: Το πλοίο Typhoon στη μάχη ενάντια στη θαλάσσια ρύπανση Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κοινωφελές Ίδρυμα Α Κ Λασκαρίδη
0

Στις ανατολικές ακτές της Πελοποννήσου θα δραστηριοποιηθεί πλέον το πλοίο Typhoon του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, ενάντια στη θαλάσσια ρύπανση

«Στο πλαίσιο του έργου του ιδρύματος για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ενισχύεται στη μάχη του κατά της ρύπανσης με την απόκτηση του πλοίου Typhoon, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει τη δράση του με παράκτιους και υποθαλάσσιους καθαρισμούς στο Αιγαίο, αναδεικνύοντας τον σημαντικό του ρόλο για την προστασία των ελληνικών θαλασσών», αναφέρει το ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη. 

Το νορβηγικής ναυπήγησης Typhoon έχει μήκος 72 μέτρα και πλάτος 16. Εκτός από τα σύγχρονα συστήματα ναυτικής πλοήγησης και τον βασικό εξοπλισμό πυρόσβεσης και καταπολέμησης πετρελαϊκής ρύπανσης, το πλοίο φιλοξενεί ταχύπλοα που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό δυσπρόσιτων ακτών.

 

Παράλληλα, διαθέτει κάδους απορριμμάτων μεγάλης χωρητικότητας, κατάλληλους για τη διαλογή των ανακυκλώσιμων ειδών που συλλέγονται κατά τη διάρκεια των δράσεων.

To Typhoon ξεκίνησε πιλοτικά τις δράσεις της στο τέλος Ιουλίου στην περιοχή της Λαυρεωτικής και στη νήσο Πάτροκλο, ενώ στο τέλος Αυγούστου βρέθηκε στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού. Κατά τη δράση του πλοίου στον Σαρωνικό πραγματοποιήθηκε συνεργασία με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με στόχο τη μελέτη των απορριμάτων στον βυθό της θάλασσας και τον καθαρισμό δυσπρόσιτων ακτών.

«Το Typhoon Project ολοκλήρωσε το πιλοτικό πρόγραμμα στον Σαρωνικό. Μαζέψαμε γνώση, εμπειρία στο πεδίο και δεκάδες κιλά θαλάσσια απορρίμματα. Επιστρέφουμε στη βάση μας -Αθήνα και Πάτρα- με μηχανές στο φουλ και σχέδια για το επόμενο βήμα» ανακοίνωσε τη Δευτέρα το ίδρυμα, πριν το πλοίο βάλει πλώρη για νέες αποστολές. 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο πιστεύει πως η νέα ταινία του θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην προστασία του πλανήτη

Περιβάλλον / Ντέιβιντ Ατένμπορο: «Μετά από 100 χρόνια στον πλανήτη, το πιο σημαντικό μέρος βρίσκεται στη θάλασσα»

Ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο παρουσιάζει τη νέα του ταινία Ocean η οποία υποστηρίζει ότι ο ωκεανός αποτελεί τον μεγαλύτερο σύμμαχο της ανθρωπότητας απέναντι στην κλιματική καταστροφή
LIFO NEWSROOM
Αναπάντεχη ανακάλυψη: Κροταλίες στην Καλιφόρνια φέρουν δηλητήριο για συγκεκριμένα θηράματα

Περιβάλλον / Αναπάντεχη ανακάλυψη: Κροταλίες στην Καλιφόρνια φέρουν δηλητήριο για συγκεκριμένα θηράματα

Η νέα αυτή ανακάλυψη υποδηλώνει ότι, με την πάροδο του χρόνου, οι κροταλίες είχαν ρυθμίσει το δηλητήριό τους για να επιτίθενται σε πιο εξειδικευμένα θηράματα
LIFO NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες καθυστερούν τη δράση για την κλιματική κρίση, προειδοποιούν νησιωτικά κράτη

Περιβάλλον / Οι πλούσιες χώρες καθυστερούν τη δράση για την κλιματική κρίση, προειδοποιούν νησιωτικά κράτη

Οι πιο ευάλωτες χώρες του κόσμου κατηγορούν τις ανεπτυγμένες οικονομίες για αδράνεια ως προς την κλιματική κρίση, θέτοντας τις ζωές εκατομμυρίων σε κίνδυνο
LIFO NEWSROOM