Η Νορβηγία θα επιτρέπει την απόρριψη εξορυκτικών αποβλήτων στα φιόρδ της

Η Νορβηγία θα επιτρέπει την απόρριψη εξορυκτικών αποβλήτων στα φιόρδ της Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας αναμένεται να επιτρέπει από εδώ και στο εξής την απόρριψη εξορυκτικών αποβλήτων στα φιόρδ της.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από 15ετή δικαστική διαμάχη με περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες προσπάθησαν να εμποδίσουν το σχέδιο. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν η απόρριψη αποβλήτων στα φιόρδ, μπορεί να αποτελέσει απειλή για τη θαλάσσια ζωή, αλλά και να θέσει σε κίνδυνο τη βιοποικιλότητα.  Το έργο για την απόρριψη 170 εκατομμυρίων τόνων αποβλήτων εξόρυξης στον πυθμένα του φιόρδ Forde, ανέλαβε η ιδιωτική εταιρεία Nordic Mining. Η εταιρία θα εξορύξει γρανάτη, ένα ορυκτό που χρησιμοποιείται ως λειαντικό, και ρουτίλιο, ένα ορυκτό οξείδιο που αποτελείται από διοξείδιο του τιτανίου, το οποίο χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων σε χρώματα, καλλυντικά και ιατρικά εμφυτεύματα.

Μέχρι στιγμής μόνο η Νορβηγία, η Παπούα Νέα Γουινέα και η Τουρκία , χορηγούν τέτοιες άδειες. Σχετικά με τη δίκη, το δικαστήριο καταδίκασε τις οργανώσεις Friends of the Earth Norway και Nature and Youth, τις δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις που άσκησαν την προσφυγή, να καταβάλουν δικαστικά έξοδα ύψους περίπου 110.000 λιρών. Θα μπορούσαν να προσφύγουν στο εφετείο κατά της απόφασης, αλλά όπως υποστήριξαν, οι πόροι τους είναι πολύ μειωμένοι για να συνεχίσουν τον αγώνα και ελπίζουν σε εξωτερική υποστήριξη.

«Αυτό αντιβαίνει τη σύμβαση του Άαρχους, η οποία ορίζει ότι η πρόσβαση στη δικαιοσύνη σε περιβαλλοντικά θέματα δεν πρέπει να είναι οικονομικά απαγορευτική. Απλώς δεν έχουμε τα χρήματα για να συνεχίσουμε την υπόθεση αυτή τη στιγμή», υποστήριξε ο Truls Gulowsen, επικεφαλής της οργάνωσης Friends of the Earth Norway, συμπληρώνοντας πως η ετυμηγορία αυτή μπορεί να αποθαρρύνει μελλοντικές αγωγές που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος. Οι επικριτές παράλληλα, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι αγνόησε τους δικούς της συμβούλους, δηλαδή το Νορβηγικό Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών.

«Ο ρόλος μας είναι να κάνουμε έρευνα και να συμβουλεύουμε την κυβέρνηση σχετικά με τις πιθανές συνέπειες, αλλά εναπόκειται στους πολιτικούς και τη διοίκηση να λάβουν τις αποφάσεις. Η αξιολόγησή μας για το έργο αυτό έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου. Σήμερα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι συμβουλεύουμε κατά της διάθεσης θαλάσσιων αποβλήτων, καθώς θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ένα υγιές, βιώσιμο οικοσύστημα στο φιόρδ Forde, τόνισε ο Geir Huse, ανώτερος επιστήμονας του Ινστιτούτου.

Επίσης, επισήμανε πως το συγκεκριμένο φιόρδ είναι σημαντικός τόπος αναπαραγωγής για τον μπακαλιάρο, καθώς και μεταναστευτική οδός για τον σολομό από τέσσερα ποτάμια, και επισήμανε τον κίνδυνο διασποράς των λεπτών σωματιδίων σε μεγαλύτερη έκταση της θάλασσας. «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εξαπλωθούν πέρα από το φιόρδ με άγνωστες συνέπειες», κατέληξε.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Περισσότερους θανάτους από τον καύσωνα» προβλέπουν οι ειδικοί μετά την ανησυχητική έκθεση του WMO

Περιβάλλον / «Περισσότερους θανάτους από τον καύσωνα» προβλέπουν οι ειδικοί μετά την ανησυχητική έκθεση του WMO

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός και το U.K. Meteorological Office προειδοποιούν ότι «έρχεται ρεκόρ ζέστης που θα ωθήσει τη Γη σε πιο θανατηφόρα και δυσάρεστα άκρα»
LIFO NEWSROOM
«SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Περιβάλλον / «SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού προβλέπει 80% πιθανότητες για νέο ρεκόρ θερμοκρασίας τα επόμενα πέντε έτη και αυξημένο κίνδυνο από ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές - Πλησιάζει το όριο των +2°C
LIFO NEWSROOM
Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Περιβάλλον / Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πως περισσότερο από το ένα πέμπτο των παγκόσμιων ωκεανών έχει σκοτεινιάσει από το 2003 έως το 2022, με ανησυχητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, την αλιεία και τον πλανητικό κύκλο του άνθρακα
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM