«Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι το ίνδαλμά μας», λέει ο Έλληνας φοιτητής που θα βρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Νεολαίας για το Κλίμα

«Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι το ίνδαλμά μας», λέει ο Έλληνας φοιτητής που θα βρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Νεολαίας για το Κλίμα Facebook Twitter
1

«Η Γκρέτα είναι το ίνδαλμά μας» δηλώνει ο Σταμάτης Ψαρουδάκης, φοιτητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ένας από τους 100 νέους από όλο τον κόσμο που πήραν το «Πράσινο Εισιτήριο» από τα Ηνωμένα Έθνη και θα ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής της Νεολαίας για το Κλίμα, το προσεχές Σάββατο (21/9).

«Έχει καταφέρει να ξεσηκώσει νέους από όλο τον κόσμο και να ενώσει άτομα από κάθε πλευρά του πλανήτη», λέει ο Σταμάτης που φοιτά στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, για τη δράση της 16χρονης ακτιβίστριας για το περιβάλλον Γκρέτα Τούνμπεργκ έχει επηρεάσει πολλούς ανθρώπους της γενιάς του.

«Χάρη στην Γκρέτα πιστεύω ότι γίνεται τώρα το συνέδριο των νέων στη Νέα Υόρκη, χάρη στην Γκρέτα μιλάμε ακόμα περισσότερο για την κλιματική αλλαγή και χάρη στην Γκρέτα οι πολιτικοί ηγέτες ακούνε ξαφνικά τους νέους και συνειδητοποιούν πόσο μας απασχολεί και πόσο μας επηρεάζει εμάς ως γενιά η κλιματική αλλαγή», σημειώνει ο κ. Ψαρουδάκης.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Νεολαίας για το Κλίμα θα συμμετάσχουν νέοι ακτιβιστές, καινοτόμοι, επιχειρηματίες και φορείς αλλαγής που δίνουν τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Οι 100 νέοι που έλαβαν το «Πράσινο Εισιτήριο - Green Ticket» του ΟΗΕ, επελέγησαν από μία ομάδα περισσότερων από 7.000 νέων από 18 - 29 ετών με κριτήριο τη δέσμευσή τους και τις δράσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Η επιλογή έγινε βάσει της ακτιβιστικής δράσης του καθενός εξ ημών μέσα στην κοινωνία όπου ζούμε», επισημαίνει ο κ. Ψαρουδάκης, εξηγώντας ότι ο ίδιος είναι μέλος μιας ομάδας νέων που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη και ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη σύνδεσή τους με το περιβάλλον.

«Πέρυσι ήμουν για δύο μήνες σε ένα οικολογικό χωριό στην Κροατία, όπου ασχολούμασταν με την περμακουλτούρα (σ.σ. είναι μια επιστήμη σχεδιασμού οικοσυστημάτων που εμπνέεται από τους νόμους της φύσης), με την κηπουρική, με τον ηθικό και οικολογικό τρόπο ζωής, ενώ έχω επιλέξει κι έναν οικολογικά ενσυνείδητο τρόπο ζωής - από την αυστηρώς χορτοφαγική διατροφή μου μέχρι την περιορισμένη χρήση πλαστικού στις αγορές μου», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ψαρουδάκης, ο οποίος ανυπομονεί να βρεθεί στη σύνοδο της Νέας Υόρκης.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε από κοντά με τους παγκόσμιους ηγέτες, να συζητήσουμε, να τους πούμε τις δικές μας ιδέες, να βρεθούμε στο ίδιο πάνελ και να ακούσουν τα δικά μας αιτήματα», λέει, σημειώνοντας πως «η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή σήμερα και κυρίως για τους νέους».

Ο νεαρός φοιτητής θεωρεί πως «η Ελλάδα σίγουρα έχει να κάνει ακόμα πολλά βήματα σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, σε στενή συνεργασία πάντα με τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ στους νέους ανθρώπους, όπως και ο ίδιος, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα: «Να πανικοβληθούν, να μελετήσουν, να αναλάβουν δράση καθώς κάθε τι που κάνουμε στην καθημερινότητά μας δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τον βαθμό που επηρεάζει την κλιματική αλλαγή. Όλοι μας έχουμε μερίδιο και όλοι μας έχουμε ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση του κλίματος».

Ανάμεσα στους 100 που έλαβαν το «Πράσινο Εισιτήριο - Green Ticket» και θα ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη είναι και ο Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ Αλέξανδρος Νικολάου από την Κύπρο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περιβάλλον
1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Βόμβα» επιστημόνων: Θα αυξάνονται οι φωτιές από κεραυνούς - 20.000 θάνατοι ετησίως από καπνό μέχρι το 2050

Περιβάλλον / «Βόμβα» επιστημόνων: Θα αυξάνονται οι φωτιές από κεραυνούς - 20.000 θάνατοι ετησίως από καπνό μέχρι το 2050

Η κλιματική κρίση φέρνει περισσότερους κεραυνούς και φωτιές: Νέα μελέτη προβλέπει 98% αύξηση στις φωτιές από κεραυνούς στη Δύση των ΗΠΑ – Τι σημαίνει για την υγεία και την κοινωνία
LIFO NEWSROOM
Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε!»

Περιβάλλον / Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε

Νέα μελέτη σοκ αποκαλύπτει ότι η αποκατάσταση του στρώματος του όζοντος, αν και προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, μπορεί να θερμάνει τη Γη έως και 40% περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

Περιβάλλον / Ανταρκτική: Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

«Το παγόβουνο διαλύεται γρήγορα και χάνει πολύ μεγάλα κομμάτια, τα οποία το Εθνικό Κέντρο Πάγων των ΗΠΑ τα καταγράφει και τα χαρακτηρίζει ως ξεχωριστά μεγάλα παγόβουνα»
LIFO NEWSROOM
Ινδία: Η έκρηξη πληθυσμού άγριων λιονταριών διχάζει τον πληθυσμό

Περιβάλλον / Ινδία: Η έκρηξη πληθυσμού άγριων λιονταριών διχάζει

Λιοντάρι σκότωσε πεντάχρονο παιδί, φέρνοντας ξανά στο φως το πρόβλημα της συνύπαρξης ανθρώπων και άγριων ζώων - Οι επιθέσεις αυξάνονται, ενώ η Ινδία καλείται να βρει λύση για τα απειλούμενα ασιατικά λιοντάρια
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη φλέγεται: Η εγκατάλειψη των χωριών τροφοδοτεί τις φονικές φωτιές

Περιβάλλον / Η Ευρώπη φλέγεται: Η εγκατάλειψη των χωριών τροφοδοτεί τις φονικές φωτιές

Οι φωτιές-μαμούθ που καίνε την Ευρώπη συνδέονται με την κλιματική αλλαγή αλλά και την εγκατάλειψη της υπαίθρου - Χωριά γερνούν και καίγονται, ενώ ειδικοί προειδοποιούν για «μεγα-φωτιές» χωρίς προηγούμενο
LIFO NEWSROOM
Φύκια και Αχινοί: Το «ξεχασμένο δάσος» κάτω από τη θάλασσα της Καλιφόρνια που επιστρέφει στη ζωή

Περιβάλλον / Φύκια και Αχινοί: Το «ξεχασμένο δάσος» κάτω από τη θάλασσα της Καλιφόρνια που επιστρέφει στη ζωή

Ένα «ξεχασμένο δάσος» από φύκια στον Ειρηνικό Ωκεανό επιστρέφει στη ζωή χάρη σε δύτες και ψαράδες. Δείτε πώς κατέστρεψαν εκατομμύρια αχινούς και έφεραν πίσω έναν υποθαλάσσιο παράδεισο που σώζει τον πλανήτη.
LIFO NEWSROOM
Πώς μια βελανιδιά ηλικίας 800 ετών, μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των δασών

Περιβάλλον / Πώς μια βελανιδιά ηλικίας 800 ετών, μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των δασών

Οι ειδικοί επιδιώκουν να κατανοήσουν πώς οι βελανιδιές μπορούν να «ζήσουν» πάνω από 1.000 χρόνια, αντιστεκόμενες στις απειλές της κλιματικής αλλαγής και ανακάμπτοντας από ασθένειες
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια