Η Γαλλία έχει το ρεκόρ των πλαστικών απορριμμάτων στη Μεσόγειο

Η Γαλλία έχει το ρεκόρ των πλαστικών απορριμμάτων στη Μεσόγειο Facebook Twitter
0

Η Γαλλία είναι η χώρα στη λεκάνη της Μεσογείου που έχει το ρεκόρ παράγοντας τα περισσότερα πλαστικά απορρίμματα σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ταμείου για τη Φύση.


Σύμφωνα με την έκθεση της WWF, η Γαλλία παρήγαγε 4,5 εκατομμύρια τόνους πλαστικών αποβλήτων το 2016, δηλαδή 66,6 κιλά ανά άτομο. Αν και το 98%του συνόλου (4,4 εκατομμύρια τόνοι) συλλέχθηκαν, μόλις το 22% ανακυκλώθηκε.

Το 2% των εναπομεινάντων πλαστικών αποβλήτων προκαλούν «τη διαφυγή 80.000 τόνων πλαστικού στη φύση», εκ των οποίων 11.200 τόνοι «εισχωρούν στη Μεσόγειο», υπολόγισε η περιβαλλοντική ΜΚΟ.

Σύμφωνα με το WWF, «η αλιεία, η υδατοκαλλιέργεια και οι θαλάσσιες μεταφορές είναι η αιτία για το 9% της ρύπανσης αυτής. Οι παγίδες καβουριών, τα δίχτυα μυδιών, τα δοχεία... είναι ανάμεσα στα κατάλοιπα που βρέθηκαν», διευκρινίζει.

Τα ποτάμια παρασύρουν το 12% των πλαστικών απορριμμάτων που βρίσκονται στη θάλασσα. Οι παράκτιες δραστηριότητες αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της ρύπανσης (79% δηλαδή 8.800 τόνοι) στη Μεσόγειο προερχόμενης από τη Γαλλία, «λόγω κυρίως μιας κακής διαχείρισης αποβλήτων και των επιπτώσεων από τις τουριστικές επιχειρήσεις και τις δραστηριότητες κατά τον ελεύθερο χρόνο».

Η συγκέντρωση πλαστικών απορριμμάτων είναι ιδιαίτερα υψηλή κοντά στη Μασσαλία, τη Νίκαια και την Κορσική, κάτι που εξηγείται εν μέρει από «τον τουρισμό και τις δραστηριότητες κατά τον ελεύθερο χρόνο».

Άλλος παράγοντας, το σύστημα ανακύκλωσης των απορριμμάτων είναι λιγότερο αποτελεσματικό στις γεωγραφικές περιοχές της Μεσογείου. «Το ποσοστό της υγειονομικής ταφής είναι ιδιαίτερα υψηλό σε ορισμένες περιοχές», όπως η Μασσαλία και η Κορσική, με την παρουσία απόρριψης απορριμμάτων σε ανοικτές χωματερές, αποκαλύπτει το WWF.

Αυτή η πλαστική ρύπανση, εκτός από τις επιπτώσεις της στην πανίδα και τη χλωρίδα, έχει μεγάλο κόστος, προειδοποιεί η έκθεση: Οι επιπτώσεις για την αλιεία εκτιμώνται στα 12 εκατομμύρια ευρώ (πλαστικά απόβλητα μέσα στις μηχανές πλοίων ή στα δίχτυα), σε 21 εκατομμύρια για το θαλάσσιο εμπόριο (εμπλοκή μέσα στα πτερύγια του έλικα, συγκρούσεις...) και 40 εκατομμύρια για τον τουρισμό.

Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση καλεί τη Γαλλία «να προχωρήσει πιο πέρα» από την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης, ενώ κατακρίνει «τα πολύ περιορισμένα μέτρα για τη μείωση της παραγωγής και της χρήσης πλαστικών».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ισχυρισμοί περί συσκευασιών από ανακυκλωμένο πλαστικό είναι παραπλανητικοί, καταγγέλλουν οι ειδικοί

Περιβάλλον / Οι ισχυρισμοί περί συσκευασιών από ανακυκλωμένο πλαστικό είναι παραπλανητικοί, καταγγέλλουν οι ειδικοί

Με τη βοήθεια λογιστικών τεχνασμάτων και αμφισβητούμενων μεθόδων πιστοποίησης, εταιρείες εμφανίζουν το πλαστικό ως «κυκλικό» και περιβαλλοντικά ουδέτερο, την ώρα που η πλειονότητά του εξακολουθεί να παράγεται από ορυκτές πρώτες ύλες
THE LIFO TEAM
«Οι καταναλωτές δεν θα γνωρίζουν τι τρώνε και οι αγρότες τι καλλιεργούν»

Ρεπορτάζ / «Οι καταναλωτές δεν θα γνωρίζουν τι τρώνε και οι αγρότες τι καλλιεργούν»

Από τα «καλαμπόκια-σκιάχτρα» της Greenpeace που σφράγισαν τις εκστρατείες κατά των μεταλλαγμένων στα τέλη του ’90 η Ευρώπη περνά στη νέα γενιά γενετικά τροποποιημένων φυτών που αναπτύσσονται μέσω των «νέων γονιδιωματικών τεχνικών». 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Περιβάλλον / Τέσσερα περιστατικά σε 48 ώρες: Πώς οι παραλίες στην Αυστραλία έγιναν «τέλεια καταιγίδα» για καρχαρίες

Τέσσερα περιστατικά με καρχαρίες μέσα σε 48 ώρες, τα τρία σε ακτογραμμή περίπου 15 χιλιομέτρων, έβαλαν τις παραλίες της ανατολικής Αυστραλίας σε κατάσταση συναγερμού
THE LIFO TEAM
ΣΑΒΒΑΤΟ - Γιατί η Γροιλανδία είναι απαραίτητη για την παγκόσμια κλιματική επιστήμη

Περιβάλλον / Γιατί η Γροιλανδία είναι απαραίτητη για την παγκόσμια κλιματική επιστήμη

Περίπου το 80% της Γροιλανδίας καλύπτεται από έναν τεράστιο παγετώνα, ο οποίος, αν έλιωνε πλήρως, θα προκαλούσε άνοδο της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας κατά περίπου επτά μέτρα
THE LIFO TEAM