Γκρέτα Τούνμπεργκ: Οι τράπεζες να σταματήσουν να χρηματοδοτούν την κλιματική καταστροφή

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Οι τράπεζες δεν πρέπει να χρηματοδοτούν την κλιματική καταστροφή Facebook Twitter
AP
0

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ κάλεσε τις τράπεζες «να σταματήσουν να χρηματοδοτούν την καταστροφή μας», ενόψει της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP26.

H Σουηδή ακτιβίστρια βρίσκεται στο Λονδίνο για να λάβει μέρος σε διαδηλώσεις που απαιτούν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα να σταματήσει να χρηματοδοτεί έργα ορυκτών καυσίμων.

Μιλώντας στον Andrew Marr και το BBC, δήλωσε ότι «είναι δυνατή η αλλαγή» στη σύνοδο κορυφής, εάν διατηρηθεί όμως η πίεση στους πολιτικούς.

Οι διαδηλώσεις κατά των επενδύσεων σε έργα ορυκτών καυσίμων πραγματοποιούνται καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες αρχίζουν να συγκεντρώνονται στην Γλασκώβη, ενόψει των εγκαινίων του COP26 την Κυριακή.

Η διαμαρτυρία στο Λονδίνο είναι μέρος μιας σειράς διαδηλώσεων σε οικονομικά κέντρα σε όλο τον κόσμο, όπως η Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο και το Ναϊρόμπι.

Οι εκστρατείες καλούν τις τράπεζες να μην δανείζουν χρήματα σε εταιρείες και έργα που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα όπως άνθρακας, πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα ταξιδέψει στη Γλασκώβη για να συμμετάσχει στην «απεργία για το κλίμα» που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της διάσκεψης για το κλίμα.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε αν της έχει ζητηθεί να μιλήσει στην εκδήλωση, απάντησε αρνητικά. «Δεν ξέρω. Είναι πολύ ασαφές. Επίσημα, όχι» είπε διευκρινίζοντας ότι πρέπει να ακουστούν πολλές φωνές, όχι αποκλειστικά η δική της.

Στο επίσημο πρόγραμμα της συνόδου, θα υπάρξει επίσης συζήτηση για τα αποτελέσματα της Youth4Climate, που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στο Μιλάνο, όπου η Τούνμπεργκ εκφώνησε μια ομιλία, στην οποία χλεύασε τη χρήση συνθημάτων για το κλίμα από τους πολιτικούς.


Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της, η Τούνμπεργκ είπε ότι οι φτωχότερες χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη παρουσία στο COP26.

Πρόσθεσε ότι είναι «δεν είναι δίκαιο» ορισμένα έθνη να στέλνουν πολλούς αντιπροσώπους, ενώ τα έθνη από τον λεγόμενο Παγκόσμιο Νότο να «υποεκπροσωπούνται».

Υπογράμμισε δε, ότι οι συνομιλίες δεν θα πετύχουν εάν ο κόσμος «συνεχίσει να αγνοεί» την «ιστορική ευθύνη» των βιομηχανικών χωρών να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούνται βασικός παράγοντας στην επιτυχία της συνόδου κορυφής, με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να έχει ήδη φτάσει στην Ευρώπη.

Το πακέτο του Build Back Better κοινωνικής πρόνοιας ύψους 1,75 τρισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δαπάνες άνω των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων για πράσινες πολιτικές.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτήρισε τα οικονομικά μέτρα «ιστορικά» αλλά η Τούνμπεργκ κάλεσε τις ΗΠΑ να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο.

Ερωτηθείσα εάν οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως παγκόσμιος ηγέτης στην κλιματική αλλαγή, απάντησε: «Φυσικά, όλοι έχουν τη δυνατότητα, αλλά αν συνεχίσουν όπως τώρα, όχι».

»Όλοι καταλαβαίνουμε, ότι αυτό δεν αφορά ένα και μόνο άτομο. Αλλά φυσικά, όταν είσαι ηγέτης της πιο ισχυρής χώρας στον κόσμο, έχεις πολλές ευθύνες.

»Όταν οι ΗΠΑ στην πραγματικότητα επεκτείνουν την υποδομή ορυκτών καυσίμων, αυτό είναι σαφές σημάδι ότι δεν αντιμετωπίζουν πραγματικά την κλιματική κρίση ως έκτακτη ανάγκη» είπε μεταξύ άλλων.

Η συνέντευξη στο BBC δόθηκε στον χώρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, όπου η ακτιβίστρια είδε ένα νέο είδος σκαθαριού που πήρε το όνομά της το 2019.

Ολόκληρη η συνέντευξη θα προβληθεί την Κυριακή στο BBC One.

Παράλληλα, στη διάσκεψη COP26 θα ζητηθεί από περισσότερες από 200 χώρες να εκθέσουν τα σχέδιά τους για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων έως το 2030.

Η διάσκεψη για το κλίμα θεωρείται κρίσιμη εάν οι χώρες θέλουν να εφαρμόσουν την δέσμευση του 2015 προκειμένου να διατηρήσουν την θερμοκρασία του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Με πληροφορίες του BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σιέρα Νεβάδα: Οι παγετώνες της Καλιφόρνια θα εξαφανιστούν για πρώτη φορά στην ιστορία

Περιβάλλον / Σιέρα Νεβάδα: Οι παγετώνες της Καλιφόρνια θα εξαφανιστούν για πρώτη φορά στην ιστορία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι παγετώνες της Σιέρα Νεβάδα, μερικοί ηλικίας δεκάδων χιλιάδων ετών, θα εξαφανιστούν πλήρως μέχρι τον επόμενο αιώνα, με δραματικές οικολογικές και συμβολικές συνέπειες για τη Δυτική Αμερική
LIFO NEWSROOM
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Περιβάλλον / Διατροφή και κλιματική κρίση: Το φαγητό θερμαίνει τον πλανήτη

Η παγκόσμια διατροφή ευθύνεται για το 1/3 των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου - Οι επιστήμονες της EAT-Lancet προτείνουν φυτοφαγικές διατροφές για να σωθούν 15 εκατ. ζωές και να μειωθεί η κλιματική κρίση
LIFO NEWSROOM
«Η φύση μάς θέλει στην ίδια ομάδα»: 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις ενώνονται για την προστασία της άγριας ζωής στην Ελλάδα

Περιβάλλον / «Η φύση μάς θέλει στην ίδια ομάδα»: 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις ενώνονται για την προστασία της άγριας ζωής στην Ελλάδα

Η Ελλάδα φιλοξενεί περισσότερα από 27.000 καταγεγραμμένα είδη ζώων, εκ των οποίων περίπου 4.000 είναι ενδημικά. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή και οι ανθρώπινες δραστηριότητες ωθούν την άγρια ζωή στα όριά της
LIFO NEWSROOM
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΝΘΡΑΚΑΣ

Περιβάλλον / Ανανεώσιμη ενέργεια: Η παγκόσμια παραγωγή ξεπερνά για πρώτη φορά την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα

Έκθεση διαπιστώνει ότι η ρεκόρ επέκταση της ηλιακής ενέργειας και η σταθερή αύξηση της αιολικής ενέργειας θα οδηγήσουν τον κόσμο στην απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα το 2025
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη «τσιμεντώνεται»: Χάθηκαν 9.000 τ.χλμ. πρασίνου σε πέντε χρόνια

Περιβάλλον / Η Ευρώπη «τσιμεντώνεται»: Χάθηκαν 9.000 τ.χλμ. πρασίνου σε πέντε χρόνια

Η Ευρώπη χάνει 600 γήπεδα ποδοσφαίρου πράσινης γης την ημέρα, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα - Δάση, καλλιέργειες και φυσικά οικοσυστήματα θυσιάζονται για δρόμους, γκολφ και εργοστάσια, απειλώντας το μέλλον του περιβάλλοντος και της τροφής μας
LIFO NEWSROOM
Συναγερμός για την κλιματική κρίση: 80% των οικοτόπων της Ευρώπης καταρρέουν – Τι σημαίνει για το μέλλον

Περιβάλλον / Συναγερμός για την κλιματική κρίση: 80% των οικοτόπων της Ευρώπης καταρρέουν – Τι σημαίνει για το μέλλον

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος προειδοποιεί ότι η κλιματική κρίση και η απώλεια βιοποικιλότητας απειλούν την ευημερία και την ποιότητα ζωής στην Ευρώπη, με το 80% των οικοτόπων σε κακή κατάσταση και τους στόχους του 2030 να ξεφεύγουν από την πορεία τους
LIFO NEWSROOM
Σπάνιος πορτοκαλί αστακός που βρέθηκε σε σούπερ μάρκετ της Νέας Υόρκης επέστρεψε στη θάλασσα

Περιβάλλον / Σπάνιος πορτοκαλί αστακός που βρέθηκε σε σούπερ μάρκετ της Νέας Υόρκης επέστρεψε στη θάλασσα

Ο σπανιότητας «ένας στα 30 εκατομμύρια» αστακός γλίτωσε από το μενού και απελευθερώθηκε στο Long Island, αφού εντοπίστηκε σε ένα παντοπωλείο της βόρειας Νέας Υόρκης
LIFO NEWSROOM