Εθελοντές ανέσυραν 14 τόνους σκουπιδιών από 8 ελληνικά λιμάνια- Ποδήλατα, ρόδες μέχρι και θυμιατό

Εθελοντές ανέσυραν 14 τόνους σκουπιδιών από 8 ελληνικά λιμάνια- Ποδήλατα, ρόδες μέχρι και θυμιατό Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: Enaleia/Facebook
0

Τουλάχιστον 14.155 κιλά απορριμμάτων ανασύρθηκαν από τους βυθούς 8 λιμένων και χερσαίων λιμενικών ζωνών στη διάρκεια τετραήμερης περιβαλλοντική δράσης καθαρισμού.

Ποδήλατα, πολλά λάστιχα αυτοκινήτων, βυθισμένες βάρκες, πινακίδες, κάβοι, δίχτυα, καρέκλες, μπουκάλια (ένα με ημερομηνία λήξης 1992), καφάσια, δοχεία, ένα παιδικό καθισματάκι αυτοκινήτου, ένα παιδικό καροτσάκι, ένα θυμιατό, ήταν μερικά από τα ευρήματα των εθελοντών δυτών στους βυθούς των λιμένων.

Μέρος από τα υλικά που συλλέχθηκαν θα ενταχθούν στην κυκλική οικονομία, σε συνεργασία με πιστοποιημένους συνεργάτες ανακύκλωσης, ενώ μέρος αυτών θα μετατραπεί σε νέα προϊόντα, όπως για παράδειγμα παγκάκια και κάδοι απορριμμάτων, οι οποίοι θα δοθούν στην συνέχεια πίσω στους λιμένες, από τους οποίους έγινε η συλλογή των απορριμμάτων.

Επίσης, εθελοντές καλλιτέχνες θα αξιοποιήσουν μέρος αυτού του υλικού για τη δημιουργία έργων τέχνης.

Η δράση πραγματοποιήθηκε σε 8 λιμένες και χερσαίες λιμενικές ζώνες της χώρας και συγκεκριμένα στα λιμάνια Ραφήνας, Λαυρίου, Αγίου Νικολάου, Χανίων, Κεφαλονιάς, Κέρκυρας, Σάμου και Κύμης, με την συνδρομή των κατά τόπους φορέων διοίκησης των λιμένων, των Λιμεναρχείων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών.

Αναλυτικά από τις θαλάσσιες λιμενικές ζώνες της Ραφήνας «αλιεύτηκαν» 2.050 κιλά απορρίμματα, από την Κέρκυρα 1.150 κιλά, από το Λαύριο 5.270 κιλά, από τα Χανιά 1.770 κιλά, από την Σάμο 1.670 κιλά, από την Κύμη 975,80 κιλά, από τον 'Αγιο Νικόλαο 370 κιλά και από 2 ζώνες της Κεφαλονιάς 900 κιλά (Σύνολο: 14.155,80 κιλά).

Η δράση συνδιοργανώθηκε από τη Γραμματεία Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΕΝΑΛΕΙΑ» στο πλαίσιο της δράσης Mediterranean Cleanup.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM