Ένα πάρκο με περιβαλλοντικούς, καλλιτεχνικούς και κυρίως εκπαιδευτικούς σκοπούς, θα ανοίξει σύντομα στο Ηράκλειο Αττικής.

 

Το «Πάρκο Ανακύκλωσης» εντάσσεται έχει αναλάβει να διαμορφώσει ο ηρακλειώτης καλλιτέχνης Περικλής Περδικάρης, ο οποίος μετατρέπει ανακυκλώσιμα υλικά σε έργα τέχνης.

 

Τους επισκέπτες του Πάρκου περιμένουν «άχρηστα» αντικείμενα, που κάτω από άλλες συνθήκες θα κατέληγαν στους κάδους των σκουπιδιών επιβαρύνοντας το περιβάλλον, αλλά αντ' αυτού ανακυκλώθηκαν και επαναχρησιμοποιήθηκαν, αποκτώντας εκ νέου αξία ως χρηστικά αντικείμενα και καλλιτεχνήματα.

 

«Μπορεί να γίνει ένα πάρκο υπαίθριας διδασκαλίας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Περδικάρης. «Η αλήθεια είναι ότι ένα τέτοιο πάρκο είχε πρωτογίνει στην Ολλανδία το 1958. Όμως για μένα αλλού βρίσκονται οι ρίζες. Στα σχολικά χρόνια, όταν το Ηράκλειο ήταν ένα χωριό και πολλές φορές βγαίναμε για μάθημα στην ύπαιθρο. Αυτό μας έφερνε σε άμεση επαφή με τη φύση, με τα ζώα, με τα έντομα και χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε τότε, αποκτούσαμε οικολογική συνείδηση. Αυτό θέλουμε να καταφέρουμε και τώρα. Να αποκτήσουν τα παιδιά μέσα σε ένα πάρκο, την αίσθηση του περιβάλλοντος και την αξία της ανακύκλωσης, να δημιουργήσουμε δηλαδή παιδεία ανακύκλωσης».

 

Έργα τέχνης από σκουπίδια στο Ηράκλειο Αττικής

 

Ο κ. Περδικάρης χρησιμοποιεί ό,τι ανακυκλώσιμο υλικό μπορεί να πέσει στα χέρια του, από ξύλα και πανιά, έως μπουκάλια, γυαλιά, παλιές πεταμένες συσκευές, λάστιχα αυτοκινήτων κ.α., τα οποία ο ίδιος φροντίζει να τα μονώνει αμέσως με πιστοποιημένα υλικά, ώστε να μην αποτελούν κίνδυνο για την υγεία

 

«Γεννήθηκα εδώ και αγαπώ το Ηράκλειο. Είμαι καλλιτέχνης και είμαι ηρακλειώτης. Όλο αυτό είναι μια δουλειά με μεράκι. Έχω τη στήριξη του δήμου, γιατί χωρίς αυτή δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί το πάρκο και όταν θα είναι σε θέση να αρχίσει να δέχεται επισκέπτες, θα περιμένουμε τα σχολεία να έρθουν για εκπαιδευτικές βόλτες».

 

Το παρκάκι στήνεται στη διασταύρωση των οδών Ανατολής και Σουλίου. «Με το άνοιγμα των σχολείων πιστεύω ότι το Πάρκο Ανακύκλωσης θα είναι σε θέση να δεχτεί και τις πρώτες επισκέψεις», καταλήγει ο κ. Περδικάρης.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr