Επιστήμονες ολοκλήρωσαν τον πρώτο χάρτη των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου

Επιστήμονες ολοκλήρωσαν τον πρώτο χάρτη των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου Facebook Twitter
0

Οι επιστήμονες ολοκλήρωσαν τον πρώτο λεπτομερή χάρτη στον κόσμο για τους κοραλλιογενείς υφάλους της Γης, δημιουργώντας μια πολύτιμη πηγή για την παρακολούθηση και τη διατήρηση ενός οικοσυστήματος που αντιμετωπίζει την απειλή της καταστροφής από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

Ο Άτλαντας Κοραλλιών Allen συνδυάζει περίπου δύο εκατομμύρια δορυφορικές εικόνες με τοπικά δεδομένα αναφοράς για να δημιουργήσει χάρτες υψηλής ανάλυσης των κοραλλιογενών υφάλων σε όλο τον κόσμο.

Συνολικά, χαρτογραφήθηκαν σχεδόν 98.000 τετραγωνικά μίλια κοραλλιογενών υφάλων σε νερό βάθους έως και 15 μέτρων. Στον άτλαντα συλλέγονται επίσης δεδομένα για άλλες πτυχές του βυθού και του ωκεανού που αλληλεπιδρούν με τους κοραλλιογενείς υφάλους, όπως τα κύματα και η παρουσία άμμου ή βράχων. Περίπου τα τρία τέταρτα των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου δεν είχαν ποτέ πριν χαρτογραφηθεί σε αυτό το επίπεδο λεπτομέρειας.

Οι ερευνητές πίσω από τον χάρτη ελπίζουν ότι θα βοηθήσει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να κατανοήσουν καλύτερα και να προστατεύσουν τους ολοένα και περισσότερο απειλούμενους κοραλλιογενείς υφάλους.

"Υπάρχουν χώρες, οργανισμοί και κυβερνητικές υπηρεσίες στον κόσμο που δεν έχουν χάρτη των υφάλων τους [...] οπότε αυτοί οι χάρτες θα βοηθήσουν τους ανθρώπους δίνοντας ουσιαστικά μια βάση για να εκτιμήσουν καλύτερα πού χρειάζεται δράση", λέει στο Mongabay ο θαλάσσιος επιστήμονας Chris Roelfsema, ο οποίος ηγήθηκε της διαδικασίας χαρτογράφησης για τον Άτλαντα Κοραλλιών Allen. "Μπορούμε να κάνουμε καλύτερα σχέδια για θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, ή μπορούμε να προεκτείνουμε τη βιομάζα των ψαριών ή να εξετάσουμε τα αποθέματα άνθρακα και όλα αυτά τα πράγματα που μέχρι τώρα δεν ήταν δυνατά".

Επιστήμονες ολοκλήρωσαν τον πρώτο χάρτη των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου Facebook Twitter
Κοραλλιογενής βυθός | Courtesy of Arizona State University

Ο άτλαντας πήρε το όνομά του από τον Paul Allen, συνιδρυτή της Microsoft, ο οποίος χρηματοδότησε τη σύμπραξη πίσω από το έργο, στο οποίο συμμετείχαν περισσότερες από 450 ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο.

Περίπου μόνο το ένα τοις εκατό του πυθμένα του ωκεανού της Γης καλύπτεται από κοραλλιογενείς υφάλους, αλλά για περισσότερο από το ένα τέταρτο της άγριας ζωής του ωκεανού αυτά τα οικοσυστήματα αποτελούν το σπίτι τους.

Αφού επιβίωσαν και αναπτύχθηκαν για χιλιάδες χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει ασκήσει αυξανόμενη πίεση σε αυτά τα «σπίτια». Η άνοδος της θερμοκρασίας του νερού και η οξίνιση των ωκεανών προκαλούν στρες στους μικροοργανισμούς που χτίζουν και ζουν σε αυτούς τους υφάλους. Περισσότεροι από το ήμισυ ορισμένων υφάλων, όπως ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας, έχουν ήδη χαθεί.

Μεταξύ άλλων πιθανών χρήσεων, ο άτλαντας θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να εντοπίσουν είδη κοραλλιών που είναι πιο ανθεκτικά στους καύσωνες, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση κατεστραμμένων υφάλων, αναφέρει το Mongabay. Ήδη, έργα διατήρησης σε περισσότερες από 30 χώρες χρησιμοποιούν τα δεδομένα του άτλαντα για να καθοδηγήσουν τις προσπάθειές τους.

"Η πραγματική αξία του έργου θα έρθει όταν οι συντηρητές των κοραλλιών θα είναι σε θέση να προστατεύσουν καλύτερα τους κοραλλιογενείς υφάλους με βάση τους χάρτες υψηλής ανάλυσης και το σύστημα παρακολούθησης", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οικολόγος Greg Asner, ο οποίος διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος του Άτλαντα Κοραλλιών Allen. "Πρέπει να διπλασιάσουμε και να χρησιμοποιήσουμε αυτό το εργαλείο καθώς εργαζόμαστε για τη διάσωση των κοραλλιογενών υφάλων από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και άλλων απειλών.

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Περισσότερους θανάτους από τον καύσωνα» προβλέπουν οι ειδικοί μετά την ανησυχητική έκθεση του WMO

Περιβάλλον / «Περισσότερους θανάτους από τον καύσωνα» προβλέπουν οι ειδικοί μετά την ανησυχητική έκθεση του WMO

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός και το U.K. Meteorological Office προειδοποιούν ότι «έρχεται ρεκόρ ζέστης που θα ωθήσει τη Γη σε πιο θανατηφόρα και δυσάρεστα άκρα»
LIFO NEWSROOM
«SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Περιβάλλον / «SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού προβλέπει 80% πιθανότητες για νέο ρεκόρ θερμοκρασίας τα επόμενα πέντε έτη και αυξημένο κίνδυνο από ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές - Πλησιάζει το όριο των +2°C
LIFO NEWSROOM
Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Περιβάλλον / Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πως περισσότερο από το ένα πέμπτο των παγκόσμιων ωκεανών έχει σκοτεινιάσει από το 2003 έως το 2022, με ανησυχητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, την αλιεία και τον πλανητικό κύκλο του άνθρακα
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM