Καραϊβική: Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι απέκτησαν τον πρώτο αναλυτικό χάρτη από 38.000 δορυφορικές εικόνες

Καραϊβική: Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι απέκτησαν τον πρώτο αναλυτικό χάρτη από 38.000 δορυφορικές εικόνες Facebook Twitter
EPA
0

Το The Nature Conservancy εξέδωσε τους πρώτους αναλυτικούς χάρτες όλων των κοραλλιογενών υφάλων της Καραϊβικής

Οι χάρτες του υποβρύχιου περιβάλλοντος ολόκληρης της Καραϊβικής αποσκοπούν στο να ενισχύσουν τις προσπάθειες  διάσωσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος και να διευρύνουν σημαντικά τις γνώσεις μας για τον ωκεανό. Χθες, το The Nature Conservancy (TNC), μαζί με συνεργάτες του παρουσίασαν τους αναλυτικούς χάρτες των σημαντικών περιοχών αβαθών υδάτων από όλη την Καραϊβική, ανάμεσά στις οποίες και εκείνες όπου αναπτύσσονται κοραλλιογενείς ύφαλοι. 

Για πρώτη φορά στην ιστορία, χώρες και περιοχές, έχουν ξεκάθαρη εικόνα των οικοτόπων που βρίσκονται κάτω από τα κύματα της Καραϊβικής. Οι επαναστατικοί αυτοί χάρτες αναμένεται να συντελέσουν στην αειφόρο χρήση και να βοηθήσουν την προστασία των θαλάσσιων πόρων για τα νησιωτικά κράτη που είδαν το 60% των κοραλλιών τους να χάνεται μέσα στις τελευταίες δεκαετίες. 

Οι χάρτες δημιουργήθηκαν με την επικόλληση δεκάδων χιλιάδων δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης, ενώ σε ορισμένες περιοχές χρησιμοποιήθηκαν drones οι λήψεις των οποίων επικυρώθηκαν από καταδύσεις δυτών. Έτσι με τη χρήση δεδομένων τόσο από το απώτερο διάστημα όσο και από τα βάθη της θάλασσας, οι επιστήμονες κατάφεραν να χαρτογραφήσουν και πιο συγκεκριμένα να ερμηνεύσουν τα παραθαλάσσια οικοσυστήματα της Καραϊβικής. 

Η ύπαρξη δεδομένων ακριβείας γι' αυτά τα περιβάλλοντα σημαίνει πως πλέον υπάρχει προηγμένη καθοδήγηση για την βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων πόρων, από τους οποίους εξαρτώνται 44 εκατομμύρια κάτοικοι της Καραϊβικής. «Δεν μπορείς να προστατέψεις κάτι που δεν ξέρεις ότι βρίσκεται εκεί», δήλωσε μεταξύ άλλων ο δρ. Robert Brumbaugh διευθυντής του τμήματος Καραϊβικής του The Nature Conservancy, προσθέτοντας ότι η κατανόηση και η προστασία των φυσικών πόρων είναι κομβική για την οικονομική επιτυχία αυτών των περιοχών. 

Σχεδόν οι μισές από τις κοινότητες της Καραϊβικής εξαρτώνται από υγιή παραθαλάσσια και παράκτια περιβάλλοντα. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσίευσε η TNC το 2019, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και οι δραστηριότητες που συνδέονται με αυτούς αποφέρουν περίπου 7,9 δισ. δολ. στην τουριστική βιομηχανία ετησίως και προσελκύουν σχεδόν 11 εκατομμύρια επισκέπτες. 

Οι χάρτες αυτοί αναμένεται να αποτελέσουν ένα εργαλείο για αποφάσεις που σχετίζονται με την περιβαλλοντική προστασία και την αποκατάσταση αυτών των βασικών παράκτιων περιοχών. Πλέον, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων, μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους χάρτες για να εντοπίσουν τις περιοχές που χρειάζονται αποκατάσταση ή να εντοπίσουν τις καλύτερες δυνατές τοποθεσίες για τη δημιουργία θαλάσσιων περιοχών στις οποίες θα συνδυάζεται αρμονικά η προστασία τους με άλλες χρήσεις. 

Σύμφωνα με τον Joseph Pollock, ερευνητή του TNC, με τη χρήση παραδοσιακών μεθόδων θα χρειαζόταν τουλάχιστον 250 εκατ. ώρες κατάδυσης για να χαρτογραφηθεί μία τόσο μεγάλη περιοχή. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι νέες τεχνολογίες επέτρεψαν στην επιστημονική κοινότητα να δημιουργήσει τους «τόσο χρήσιμους» χάρτες σε πολύ λιγότερο χρόνο και με πολύ μικρότερο κόστος. 

Οι επιστήμονες του TNC, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας και την Planet Labs Inc. χρησιμοποίησαν πάνω από 38.000 δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης - περίπου σαν να φτιάχνουν ένα παζλ. 

Οι χάρτες αποκαλύπτουν με μεγάλη λεπτομέρεια τη θέση των κοραλλιογενών υφάλων και άλλων περιοχών θαλάσσιας ζωής, καθιστώντας δυνατή την ακριβέστερη παρακολούθηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, τη μέτρηση των επιπτώσεων των τυφώνων και τον εντοπισμό περιοχών που χρειάζονται προστασία και αποκατάσταση.

Περισσότερα για τους χάρτες μπορείτε να δείτε εδώ

Με πληροφορίες από nature.org

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Περισσότερους θανάτους από τον καύσωνα» προβλέπουν οι ειδικοί μετά την ανησυχητική έκθεση του WMO

Περιβάλλον / «Περισσότερους θανάτους από τον καύσωνα» προβλέπουν οι ειδικοί μετά την ανησυχητική έκθεση του WMO

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός και το U.K. Meteorological Office προειδοποιούν ότι «έρχεται ρεκόρ ζέστης που θα ωθήσει τη Γη σε πιο θανατηφόρα και δυσάρεστα άκρα»
LIFO NEWSROOM
«SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Περιβάλλον / «SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού προβλέπει 80% πιθανότητες για νέο ρεκόρ θερμοκρασίας τα επόμενα πέντε έτη και αυξημένο κίνδυνο από ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές - Πλησιάζει το όριο των +2°C
LIFO NEWSROOM
Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Περιβάλλον / Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πως περισσότερο από το ένα πέμπτο των παγκόσμιων ωκεανών έχει σκοτεινιάσει από το 2003 έως το 2022, με ανησυχητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, την αλιεία και τον πλανητικό κύκλο του άνθρακα
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM