Ένας περίεργος καρχαρίας με διογκωμένα μάτια και «χαμόγελο» βρέθηκε στην Αυστραλία

Ένα περίεργο είδος καρχαρία που «γελάει» βρέθηκε στην Αυστραλία Facebook Twitter
Φωτ.: Facebook.
0

Ένας περίεργος καρχαρίας βαθέων υδάτων με διογκωμένα μάτια και ένα «χαμόγελο» ανασύρθηκε πρόσφατα στα ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας.

Οι ειδικοί στους καρχαρίες δεν είναι σίγουροι για το είδος καρχαρία στο οποίο ανήκει. Ένας ψαράς βαθέων υδάτων, ο Τράπμαν Μπερμαγκούι, ανέσυρε τον μυστηριώδη καρχαρία από βάθος περίπου 650 μέτρων στα ανοικτά των ακτών της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία.

Ο ψαράς μοιράστηκε αργότερα μια φωτογραφία του καρχαρία στο Facebook. Η εικόνα αναδεικνύει το τραχύ δέρμα του νεκρού καρχαρία που μοιάζει με γυαλόχαρτο, το μεγάλο μυτερό ρύγχος, τα μεγάλα διογκωμένα μάτια και τα εκτεθειμένα δόντια του. 

Στα σχόλια ορισμένοι προέβησαν σε εικασίες για το είδος στο οποίο ανήκει ο καρχαρίας. Πολλοί μίλησαν για έναν καρχαρία κόπτη (Isistius brasiliensis), ο οποίος πήρε το όνομά του από τα χαρακτηριστικά σημάδια δαγκώματος που αφήνει σε μεγαλύτερα ζώα. Άλλοι μιλούσαν για έναν καρχαρία καλικάντζαρο (Mitsukurina owstoni).

Ωστόσο, ο Τράπμαν Μπερμαγκούι διαφώνησε με τους χρήστες: «Είναι ένας καρχαρίας με τραχύ δέρμα, γνωστός και ως είδος Endeavor dogfish (Centrophorus moluccensis)». Πρόκειται για ένα είδος καρχαρία γουλπέρ, που βρίσκονται σε βαθιά ύδατα σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί σε θέματα καρχαριών δεν πείστηκαν από την εικασία του ψαρά.

«Μου μοιάζει με καρχαρία βαθέων υδάτων κίτεφιν, ο οποίος βρίσκεται στα ανοικτά της Αυστραλίας», δήλωσε ο Κρίστοφερ Λόου, διευθυντής του εργαστηρίου καρχαριών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λονγκ Μπιτς. Ωστόσο, τόνισε ότι είναι δύσκολο κάποιος να απαντήσει με βεβαιότητα αν δεν δει το σύνολο του δείγματος.

Με πληροφορίες από Live Science

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ