Ένα τεράστιο παγόβουνο 315 δισ. τόνων πάγου αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική

Ένα τεράστιο παγόβουνο 315 δισ. τόνων πάγου αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική Facebook Twitter
Ένα τεράστιο παγόβουνο αποσπάστηκε από το στρώμα πάγου Amery στην Ανταρκτική (Φωτό Copernicus)
0

Ένα τεράστιο παγόβουνο αποσπάστηκε από το στρώμα πάγου Amery στην Ανταρκτική

Είναι το μεγαλύτερο παγόβουνο που αποκολλάται από το συγκεκριμένο στρώμα πάγου τα τελευταία 50 χρόνια, καλύπτοντας μια επιφάνεια 1.636 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το παγόβουνο D28, όπως ονομάστηκε, συγκρίνεται σε μέγεθος με τη νήσο Skye της Σκωτίας, στην οποία κατοικούν περισσότεροι από 10.000 κάτοικοι, και θα παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες καθώς μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια δεξαμενόπλοιων και άλλων πλοίων αν βρεθούν στο διάβα του. 

Ένα τεράστιο παγόβουνο 315 δισ. τόνων πάγου αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική Facebook Twitter
Η ίδια περιοχή στις αρχές του 2000. Το D28 αρχίζει να σχηματίζεται στα αριστερά (Φωτό NASA)

Το Amery είναι το τρίτο μεγαλύτερο στρώμα πάγου στην Ανταρκτική και βρίσκεται πάνω στο νερό, φυσική προέκταση των πάγων στο εσωτερικό. Καθώς τα ανώτερα στρώματα πάγου που προστέθηκε τον χειμώνα λιώνουν αυτή την περίοδο, το νερό ρέει πάνω στο Amery προς την θάλασσα και οι επιστήμονες ήξεραν πως αυτή η ημέρα αργά ή γρήγορα θα ερχόταν. 

Το 2002, η καθηγήτρια Έλεν Φρίκερ από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps είχε προβλέψει την αποκόλληση, εκτιμώντας πως αυτό θα συνέβαινε μεταξύ του 2010 και του 2015. Όπως τονίζει τώρα η ίδια, η εξέλιξη αυτή στην συγκεκριμένη περιοχή δεν συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, και συνδέεται με το εποχικό λιώσιμο των πάγων. Ήδη από την δεκαετία του 1990, τα δορυφορικά δεδομένα καταδείκνυαν ότι το Amery ήταν σε μία ασταθή ισορροπία με τη γύρω περιοχή. 

Ένα τεράστιο παγόβουνο 315 δισ. τόνων πάγου αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική Facebook Twitter
Το στρώμα Amery χάνει αρκετό πάγο τα καλοκαίρια αλλά προς το παρόν βρίσκεται σε ισορροπία (Φωτό UTAS)

«Αν και υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την Ανταρκτική, δεν υπάρχει λόγος αναστάτωσης για αυτό το συγκεκριμένο στρώμα πάγου, ακόμα». 

Σύμφωνα τους υπολογισμούς των επιστημόνων, το παγόβουνο αποτελείται από 315 δισεκατομμύρια τόνους πάγου. Ωστόσο αυτό το μέγεθος είναι συγκριτικά μικρό με το παγόβουνο A68 που αποκολλήθηκε από το στρώμα πάγου Larsen C το 2017, παίρνοντας μαζί του στο νερό ένα τρισεκατομμύριο τόνους πάγου. 

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ