ΑΘΗΝΑ

Το απίστευτο ταξίδι μιας αρκτικής αλεπούς από τη Νορβηγία στον Καναδά - Διένυσε 3.500 χλμ σε 76 μέρες

Το απίστευτο ταξίδι μιας αρκτικής αλεπούς από τη Νορβηγία στον Καναδά - Διένυσε 3.500 χλμ σε 76 μέρες Facebook Twitter
EPA - Φωτογραφία Αρχείου
0

Μία αρκτική αλεπού διένυσε πάνω από 3.500 χιλιόμετρα, από τη Νορβηγία στον Καναδά, μέσα σε μόλις 76 μέρες, σύμφωνα με Νορβηγούς ερευνητές. 

Το ζώο έφερε συσκευή εντοπισμού από τον Ιούλιο το 2017. Στις 26 Μαρτίου 2018 άφησε το Σπίτσμπεργκεν του αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ, στη βόρεια Νορβηγία, και μετά από 21 μέρες στους παγετώνες εντοπίστηκε στην Γροιλανδία στις 16 Απριλίου. Το ταξίδι της συνεχίστηκε ως το νησί Έλσμιρ του Καναδά όπου έφτασε την 1η Ιουλίου. «Στην αρχή δεν πιστεύαμε πως κάτι τέτοιο ήταν αλήθεια», δήλωσε η Eva Fuglei, η ερευνήτρια που εντόπισε τo στίγμα της θηλυκής αλεπούς. 

Σε έρευνα που με τίτλο «Η μακρά διαδρομή μιας θηλυκής αλεπούς στον θαλάσσιο πάγο», το Norwegian Polar Institute υποστήριξε πως το ταξίδι της ήταν ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί. Ήταν τόσο μεγάλο όπου οι ερευνητές αρχικά υπέθεταν ότι το κολάρο της αλεπούς μπορεί να είχε απομακρυνθεί από το ζώο ή με κάποιο τρόπο να είχε βρεθεί πάνω σε πλοίο. Ωστόσο δεν υπάρχουν σκάφη που να μπορούν να ταξιδέψουν τόσο βαθιά στους πάγους. 

Το κολάρο μετέδιδε δεδομένα κάθε μέρα για μια περίοδο τριών ωρών. Μέσα στους θαλάσσιους πάγους και τους παγετώνες η αλεπού μετακινούταν κατά μέσο όρο 46,3 χιλιόμετρα την ημέρα, ενώ, στη βόρεια Γροιλανδία κατέγραψε ρεκόρ καθώς περπάτησε 155 χιλιόμετρα σε φύλλα πάγου μέσα σε μία μέρα. Οι Νορβηγοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό κίνησης όπου έχει καταγραφεί γι αυτό το είδος.

Παράλληλα υποστήριξαν πως η αλεπού ίσως χρησιμοποίησε τον παγετώνα σαν ένα «μέσο μεταφοράς» ενώ ανέφεραν ότι είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνεται τόσο λεπτομερώς η μετανάστευση αυτών των ειδών ανάμεσα σε ηπείρους και οικοσυστήματα της Αρκτικής. 


Ανησυχία για τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή 

To ταξίδι της αλεπούς ωστόσο προκαλεί ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή στην ικανότητα του ζώου να μεταναστεύει. Με μήνυμά του στο ινστιτούτο ο Ola Elvestuen, υπουργός Περιβάλλοντος της Νορβηγίας, ανέφερε πως το περιστατικό αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα για το πόσο σημαντικοί είναι οι παγετώνες για την άγρια ζωή της Αρκτικής και έκανε έκκληση για την περαιτέρω μείωση των εκπομπών αερίων. 

H αλεπού ξεκίνησε από μία περιοχή όπου πιστεύεται ότι επιβίωσε τρώγοντας «θαλασσινές τροφές», ανάμεσα στις οποίες θαλασσοπούλια. Στον Καναδά, η αλεπού πιστεύεται πως επιβίωσε τρώγοντας λέμινγκ, ένα είδος τρωκτικών, γεγονός που αποδεικνύει την ικανότητά της να ζει σε διαφορετικά οικοσυστήματα. 

Οι αρκτικές αλεπούδες θεωρούνται ιδιαίτερα ανθεκτικά ζώα. Μπορούν να επιβιώσουν σε θερμοκρασίες ως -50 βαθμών Κελσίου, ενώ τρέφονται από τα υπολείμματα θηραμάτων μεγαλύτερων ζώων. Ζουν από τρία ως έξι χρόνια και το βάρος τους φτάνει τα 7,5 κιλά. 

Η μοίρα της συγκεκριμένης αρκτικής αλεπούς παραμένει άγνωστη. Το GPS σταμάτησε να εκπέμπει φέτος τον Φεβρουάριο. 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΑΘΗΝΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε!»

Περιβάλλον / Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε

Νέα μελέτη σοκ αποκαλύπτει ότι η αποκατάσταση του στρώματος του όζοντος, αν και προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, μπορεί να θερμάνει τη Γη έως και 40% περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

Περιβάλλον / Ανταρκτική: Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

«Το παγόβουνο διαλύεται γρήγορα και χάνει πολύ μεγάλα κομμάτια, τα οποία το Εθνικό Κέντρο Πάγων των ΗΠΑ τα καταγράφει και τα χαρακτηρίζει ως ξεχωριστά μεγάλα παγόβουνα»
LIFO NEWSROOM
Ινδία: Η έκρηξη πληθυσμού άγριων λιονταριών διχάζει τον πληθυσμό

Περιβάλλον / Ινδία: Η έκρηξη πληθυσμού άγριων λιονταριών διχάζει

Λιοντάρι σκότωσε πεντάχρονο παιδί, φέρνοντας ξανά στο φως το πρόβλημα της συνύπαρξης ανθρώπων και άγριων ζώων - Οι επιθέσεις αυξάνονται, ενώ η Ινδία καλείται να βρει λύση για τα απειλούμενα ασιατικά λιοντάρια
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη φλέγεται: Η εγκατάλειψη των χωριών τροφοδοτεί τις φονικές φωτιές

Περιβάλλον / Η Ευρώπη φλέγεται: Η εγκατάλειψη των χωριών τροφοδοτεί τις φονικές φωτιές

Οι φωτιές-μαμούθ που καίνε την Ευρώπη συνδέονται με την κλιματική αλλαγή αλλά και την εγκατάλειψη της υπαίθρου - Χωριά γερνούν και καίγονται, ενώ ειδικοί προειδοποιούν για «μεγα-φωτιές» χωρίς προηγούμενο
LIFO NEWSROOM
Φύκια και Αχινοί: Το «ξεχασμένο δάσος» κάτω από τη θάλασσα της Καλιφόρνια που επιστρέφει στη ζωή

Περιβάλλον / Φύκια και Αχινοί: Το «ξεχασμένο δάσος» κάτω από τη θάλασσα της Καλιφόρνια που επιστρέφει στη ζωή

Ένα «ξεχασμένο δάσος» από φύκια στον Ειρηνικό Ωκεανό επιστρέφει στη ζωή χάρη σε δύτες και ψαράδες. Δείτε πώς κατέστρεψαν εκατομμύρια αχινούς και έφεραν πίσω έναν υποθαλάσσιο παράδεισο που σώζει τον πλανήτη.
LIFO NEWSROOM
Πώς μια βελανιδιά ηλικίας 800 ετών, μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των δασών

Περιβάλλον / Πώς μια βελανιδιά ηλικίας 800 ετών, μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των δασών

Οι ειδικοί επιδιώκουν να κατανοήσουν πώς οι βελανιδιές μπορούν να «ζήσουν» πάνω από 1.000 χρόνια, αντιστεκόμενες στις απειλές της κλιματικής αλλαγής και ανακάμπτοντας από ασθένειες
LIFO NEWSROOM