Τίγρης ταξίδεψε 3.000 χιλιόμετρα σε 9 μήνες για να βρει ταίρι αλλά δεν τα κατάφερε

Τίγρης ταξίδεψε 3.000 χιλιόμετρα σε 9 μήνες για να βρει ταίρι αλλά δεν τα κατάφερε Facebook Twitter
0

Μόλις ολοκλήρωσε τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη βόλτα που έγινε ποτέ στην Ινδία και «εγκαταστάθηκε» σε ένα καταφύγιο, όπου είναι το μοναδικό μεγάλο αιλουροειδές εκεί. 

Ο Walker [σ.σ. περιπατητής], όπως ονομάστηκε ο τριάμισι ετών σήμερα αρσενικός τίγρης, άφησε το σπίτι του στο καταφύγιο άγριας ζωής της πολιτείας Μαχαράστρα πέρυσι τον Ιούνιο. Ενδεχομένως αναζητούσε θήραμα, περιοχής ή ταίρι.

Φέροντας ειδικό ασύρματο κολάρο, ταξίδεψε περίπου 3.000 χιλιόμετρα διασχίζοντας επτά περιφέρειες της Μαχαράστρα και τη γειτονική πολιτεία Τελανγκάνα για πάνω από εννέα μήνες πριν «εγκατασταθεί» σε διαφορετικό καταφύγιο της Μαχαράστρα το Μάρτιο. Το κολάρο αφαιρέθηκε τον Απρίλιο. 

Το έκτασης 205 τ. χλμ. καταφύγιο Dnyanganga φιλοξενεί λεοπαρδάλεις, αντιλόπες νιλγκάι, αγριόχοιρους, παγώνια και τσιτάλια. Ο Walker είναι ο μοναδικός τίγρης που ζει εκεί, σύμφωνα με τους υπεύθυνους. 

Τώρα στο καταφύγιο εξετάζουν αν θα έπρεπε να μεταφέρουν μια θηλυκή τίγρη για του προσφέρουν ταίρι για ζευγάρωμα, κίνηση που θα είναι λίγο «άνευ προηγουμένου». 

Οι τίγρεις δεν είναι μοναχικά πλάσματα, όπως εξηγούν, και έχουν φυσικό ένστικτο για αναπαραγωγή. Ωστόσο, η μεταφορά μιας δεύτερης τίγρη στο καταφύγιο δεν θα είναι εύκολη απόφαση. 

«Αφενός, δεν είναι μεγάλο καταφύγιο. Περιστοιχίζεται από αγροκτήματα και δάση. Επίσης, αν ο Walker αναπαραχθεί εδώ, θα υπάρξει πίεση στην ποσότητα θηραμάτων και τα νεογέννητα τιγράκια θα προσπαθήσουν να διασκορπιστούν», εξηγεί ο Nitin Kakodkar. 

Στην Ινδία βρίσκεται το 70% από τις τίγρεις που έχουν απομείνει, ήτοι περίπου 3.000 ζώα. Ο αριθμός τους έχει αυξηθεί αλλά το περιβάλλον τους μειώθηκε οπότε τα θηράματα δεν είναι πάντα αρκετά, σημειώνουν ειδικοί. Κάθε τίγρης χρειάζεται περίπου 500 ζώα στην περιοχή του για να διασφαλίσει μια «τράπεζα τροφής», προσθέτουν. 

Στον Walker τοποθετήθηκε κολάρο παρακολούθησης πέρυσι τον Φεβρουάριο και συνέχισε να διασχίζει τα δάση μέχρι να βρει «κατάλληλο μέρος για να εγκατασταθεί». Τον εντόπιζαν μέσω δορυφορικού GPS κάθε ώρα και καταγράφηκε σε περισσότερες από 5.000 τοποθεσίες. 

Το χειμώνα και μεγάλο διάστημα του φετινού καλοκαιριού, εντοπίστηκε να περιφέρεται γύρω από φάρμες, σε ποτάμια, χείμαρρους και λεωφόρους. Ο χειμώνας είναι εποχή που μεγαλώνει το βαμβάκι στη Μαχαράστρα και οι ψηλές φυτείες τον βοήθησαν να κρύβεται και να διασχίζει τις φάρμες. Ταξίδευε κυρίως τη νύχτα, σκοτώνοντας αγριόχοιρους και βοοειδή για τροφή. 

Ήρθε σε αντιπαράθεση με ανθρώπους μόνο μια φορά, όταν «κατά λάθος τραυμάτισε» ένα άτομο που ακολούθησε τα χνάρια του σε κάτι δέντρα, όπου κρυβόταν. Ο άντρας διέφυγε με ελαφρά τραύματα. 

«Αυτό που δείχνει η μεγάλη βόλτα του είναι πως παρά την ανάπτυξη και την αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού, οι αγροτικές περιοχές της Μαχαράστρα εξακολουθούν να είναι πρόσφορες για τίγρεις να κυκλοφορούν ελεύθερες. Η ανάπτυξη, υπό αυτή την έννοια, δεν έχει γίνει ακόμη εμπόδιο στην κίνηση των ζώων εδώ», σημείωσε ο Dr Bilal Habib, βιολόγος στο Ινστιτούτο Άγριας Ζωής της Ινδίας. 

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΛΙΜΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Περιβάλλον / Έρευνα: Οι άνθρωποι υποτιμούν τις επιπτώσεις των πράξεών τους στο κλίμα - Ποιος ο ρόλος των σκυλιών

Παρά την αυξανόμενη ανησυχία για την κλιματική αλλαγή, οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να παρερμηνεύουν ποιες καθημερινές τους επιλογές έχουν πραγματικά τη μεγαλύτερη επίδραση στο περιβάλλον, με τις πιο σημαντικές να υποτιμούνται
THE LIFO TEAM
ΠΟΥ και Lancet προειδοποιούν ότι η κλιματική κρίση στοιχίζει 10 εκατ. ζωές ετησίως

Περιβάλλον / ΠΟΥ και Lancet προειδοποιούν ότι η κλιματική κρίση στοιχίζει 10 εκατ. ζωές ετησίως

Η αδράνεια απέναντι στην κλιματική αλλαγή στοιχίζει ανθρώπινες ζωές. Οι πρόωροι θάνατοι προκαλούνται από καύσωνες, πυρκαγιές, τοξικούς καπνούς, πλημμύρες και έξαρση λοιμωδών νοσημάτων, ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι όσος ο πληθυσμός της Ελλάδας.
THE LIFO TEAM
Η απειλή του «Κομσομόλετς»: To σοβιετικό πυρηνικό υποβρύχιο που στάζει ραδιενέργεια από τον βυθό εδώ και τέσσερις δεκαετίες

Περιβάλλον / Κομσομόλετς: To σοβιετικό υποβρύχιο που στάζει ραδιενέργεια εδώ και δεκαετίες

Το K-278, το καμάρι του Σοβιετικού Πολεμικού Ναυτικού, εκπέμπει ραδιενεργό υλικό από τον Απρίλιο του 1989 που βυθίστηκε στη θάλασσα της Νορβηγίας, παίρνοντας μαζί του 42 μέλη του πληρώματος.
THE LIFO TEAM
ΑΓΓΛΙΑ ΨΑΡΙΑ ΥΠΕΡΑΛΊΕΥΣΗ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ

Περιβάλλον / «Εθνικό σκάνδαλο»: Ακτιβιστές κατά της υπεραλίευσης σε προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές της Αγγλίας

Για «θάλασσες προστατευμένες μόνο στα χαρτιά» μιλούν οι ακτιβιστές - Καταγγέλλουν ότι «τεράστια βιομηχανικά αλιευτικά σκάφη καταστρέφουν περιοχές ζωτικής σημασίας»
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΑΝΔΑΛΟΥΣΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ

Περιβάλλον / Ισπανία: Η «θάλασσα από πλαστικό» που τροφοδοτεί την Ευρώπη και φαίνεται από το διάστημα

Το μεγαλύτερο σύμπλεγμα θερμοκηπίων στον κόσμο βρίσκεται στην Ανδαλουσία, καλύπτει περισσότερα από 300.000 στρέμματα και παράγει εκατομμύρια τόνους λαχανικών ετησίως
THE LIFO TEAM