Ο Δαλάι Λάμα κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να λάβουν επείγουσα δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή, προειδοποιώντας για οικολογική καταστροφή που θα επηρεάσει τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων καταστρέφοντας τον πλανήτη.

 

Ως έκκληση για δράση χρησιμοποιεί και ένα νέο του βιβλίο στο οποίο δηλώνει ότι εάν ο Βούδας επέστρεφε σε αυτόν τον κόσμο, θα ήταν «πράσινος». Ο βουδιστής πνευματικός ηγέτης μίλησε από την ινδική πόλη Νταραμσάλα, όπου ζει εξόριστος για έξι δεκαετίες. Προειδοποίησε ότι «η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που θα στεγνώσουν τα ποτάμια» και ότι «τελικά το Θιβέτ θα γίνει σαν το Αφγανιστάν», με τρομερές συνέπειες για τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους που εξαρτώνται από το νερό στο οροπέδιο.

 

Ο 85χρονος βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης ηγέτης, χρησιμοποιεί το Zoom για να επικοινωνεί με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο αυτές τις μέρες, καθώς δεν μπορεί να ταξιδέψει ή να προσκαλέσει επισκέπτες λόγω της πανδημίας. Επιμένει, όπως ανακοίνωσε το 2011, ότι έχει αποσυρθεί από την πολιτική και την ηγεσία του στους αγώνες για την απελευθέρωση του Θιβέτ από την Κίνα, και ότι η οικολογία είναι τώρα η δική του προτεραιότητα.

 

«Τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο σε αυτόν τον τομέα», λέει. Ερωτηθείς εάν οι παγκόσμιοι ηγέτες αποτυγχάνουν, λέει: «Τα μεγάλα έθνη πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην οικολογία. Ελπίζω να δούμε αυτά τα μεγάλα έθνη που ξόδεψαν πολλά χρήματα για όπλα ή πόλεμο να χρησιμοποιήσουν τους πόρους τους για την προστασία του κλίματος».

 

Η πρότασή του για το πώς να κάνει τους παγκόσμιους ηγέτες να κατανοήσουν την κλιματική αλλαγή προκάλεσε αίσθηση, αν και προφανώς έκανε χιούμορ, προτείνοντας ότι πρέπει να τους κλείσουμε όλους ένα δωμάτιο και «να διοχετεύσουμε διοξείδιο του άνθρακα σε αυτό μέχρι να συνειδητοποιήσουν τι σημαίνει πραγματικά η κλιματική αλλαγή». 

 

Ο Δαλάι Λάμα δήλωσε επίσης ότι τάσσεται υπέρ της μεγάλης κλίμακας δενδροφύτευσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και πως πιστεύει επίσης ότι η κατανάλωση κρέατος παγκοσμίως θα πρέπει να μειωθεί δραματικά, αλλά εξηγεί ότι από τη δική του απόφαση να γίνει vegan το 1965, αντιμετώπισε προβλήματα υγείας που τελικά οδήγησαν τους γιατρούς του να τον συμβουλέψουν να ξαναρχίσει να τρώει λίγο κρέας.

 

Πλησιάζοντας στο τέλος αυτής της ζωής, ο Δαλάι Λάμα δεν έχει εξηγήσει δημοσίως πώς πρέπει να αναζητηθεί η μετενσάρκωσή του ή αν πρέπει να βρεθεί ένας 15ος Δαλάι Λάμα. Αστειεύεται ότι στην επόμενη ζωή του «μπορεί να γεννηθώ στη Σελήνη ή στον Άρη. Τότε θα λιμοκτονήσω». Προς το παρόν, λέει ότι «Όσο ζω, πρέπει να είμαι χρήσιμος για να βοηθήσω άλλους ανθρώπους.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr