Έρευνα: Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκότωσε σχεδόν 500.000 βρέφη το 2019

Έρευνα: Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκότωσε σχεδόν 500.000 βρέφη το 2019 Facebook Twitter
0

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε τον θάνατο σχεδόν 500.000 βρεφών, στον πρώτο μήνα της ζωής τους το 2019, σύμφωνα με έρευνα.

Σχεδόν τρεις στους τέσσερις από τους 476.000 θανάτους νεογέννητων αποδίδονται στο τοξικό νέφος που εκλύεται σε εσωτερικούς χώρους από τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα. Περισσότερα από 116.000 βρέφη στην Ινδία πέθαναν λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης τον πρώτο μήνα από τη γέννησή τους και 236.000 στην υποσαχάρια Αφρική, σύμφωνα με την έκθεση State of Global Air.

Η έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους είναι επιβλαβής για τα αγέννητα έμβρυα και μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό ή γέννηση με χαμηλό βάρος. Και οι δύο παράγοντες σχετίζονται με την υψηλή βρεφική θνησιμότητα.

«Δεν κατανοούμε απόλυτα ποιοι είναι οι μηχανισμοί σε αυτή τη φάση, αλλά κάτι προκαλεί τη μείωση της ανάπτυξης του βρέφους και τελικά του βάρους με το οποίο γεννιέται. Υπάρχει μια επιδημιολογική σύνδεση, που προκύπτει σε πολλές χώρες από πολλαπλές μελέτες», επεσήμανε η Κάθριν Γουόλκερ, επικεφαλής επιστήμονας στο Health Effects Institute που δημοσίευσε την έρευνα.

Τα μωρά που γεννιούνται με χαμηλό βάρος είναι πιο ευάλωτα σε παιδικές λοιμώξεις και πνευμονία. Επίσης, οι πνεύμονες των πρόωρων μωρών μπορεί να μην έχουν αναπτυχθεί πλήρως. «Αν και υπάρχει μια βραδεία και συνεχής μείωση της εξάρτησης των νοικοκυριών από κακής ποιότητας καύσιμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση που προέρχεται από αυτή εξακολουθεί να είναι ένας παράγοντας-κλειδί στον θάνατο αυτών των μικρών παιδιών», δήλωσε ο Νταν Γκρίνμπαουμ, επικεφαλής του Health Effects Institute.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση κοστίζει 160 δισ. στους Ευρωπαίους

Περισσότερα από 160 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο κοστίζει η ατμοσφαιρική ρύπανση στους κατοίκους των ευρωπαϊκών πόλεων, εξαιτίας των συνεπειών στην υγεία, σύμφωνα με διαφορετική έρευνα.

Ο οργανισμός CE Delft έκανε έρευνα για την ποιότητα αέρα, την υγεία και τις μετακινήσεις σε περισσότερες από 400 πόλεις. Η μόλυνση από ορυκτά καύσιμα το 2018 κόστισε στον μέσο Ευρωπαίο 1.250 ευρώ, περίπου το 4% του ετήσιου εισοδήματός του, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 12 παράγοντες υγείας που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση για να υπολογίσουν το «κοινωνικό κόστος». Εκτίμησαν ότι αυτό το 2018 ανήλθε σε 166 δισεκατομμύρια ευρώ για τους 130 εκατομμύρια κατοίκους των πόλεων που μελέτησαν.

Οι μεγαλύτερες απώλειες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, είναι για τους κατοίκους του Λονδίνου, καθώς ανέρχονται σε 11,38 δισεκατομμύρια, ενώ ακολουθούν το Βουκουρέστι (6,35 δισ.) και το Βερολίνο (5,24 δισ.).

Με πληροφορίες από Guardian, AFP, ΑΠΕ

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ