Κόστα Ρίκα: Με «αβγά-δολώματα» στις φωλιές χελωνών η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου - Εντοπίζονται από δορυφόρο

Κόστα Ρίκα: Με «αβγά-δολώματα» στις φωλιές χελωνών η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου - Εντοπίζονται από δορυφόρο Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

«Αυγά-δολώματα» κατασκευασμένα από εκτυπωτή 3D που εντοπίζονται από δορυφόρο τοποθετήθηκαν σε φωλιές χελωνών στην Κόστα Ρίκα για να καταπολεμηθεί το παράνομο εμπόριο των αυγών. 

Το ένα τέταρτο των ψεύτικων αυγών που τοποθετήθηκαν σε 101 φωλιές χελωνών σε τέσσερις παραλίες της Κόστα Ρίκα έχει κλαπεί. Παράλληλα ένας αριθμός από αυτά τα αυγά εντοπίστηκαν με επιτυχία καθώς πέρασαν από τον κλέφτη στον καταναλωτή. Το «αυγό-δόλωμα» ονομάστηκε InvestEggator και δημιουργήθηκε από τον περιβαλλοντικό οργανισμό Paso Pacifico με στόχο την παρακολούθηση των παράνομων επιδρομών στις φωλιές όπου τα αυγά βρίσκονται θαμμένα. Τα αυγά πωλούνται σε εστιατόρια, μπαρ και μεμονωμένους καταναλωτές καθώς θεωρούνται «έδεσμα».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα ψεύτικα αυγά δεν βλάπτουν τα πραγματικά και πως μπορούν να παρακολουθήσουν με επιτυχία τις διαδρομές του παράνομου εμπορίου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Current Biology. 

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία τα αυγά δεν μεταφέρονται μακριά από τις παραλίες από τις οποίες κλάπηκαν. Ένα από τα ψεύτικα αυγά μεταφέρθηκε σε μία κοντινή κατοικία, ένα ακόμα σε απόσταση δύο χιλιομέτρων - σε ένα μπαρ και τέλος, ένα τρίτο «ταξίδεψε» στην ενδοχώρα καλύπτοντας μία απόσταση 137 χιλιομέτρων σε διάστημα δύο ημερών.

Σε μια περίπτωση, η ανακάλυψη του «αυγού-δολώματος» οδήγησε σε χρήσιμε πληροφορίες. Έντεκα ημέρες αφότου σταμάτησε να εκπέμπει στην πόλη του Cariari, σαράντα τρία χιλιόμετρα μακριά από την ακτή, οι ερευνητές έλαβαν φωτογραφίες, που στάλθηκαν από την πόλη, με την κατεστραμμένη κατασκευή. Έλαβαν επίσης αποδεικτικά στοιχεία για το πού αγοράστηκε και πόσα είχαν συνολικά πωληθεί, χρήσιμες πληροφορίες για τις τοπικές Αρχές που επιδιώκουν να προστατεύσουν τα αυγά.

H Helen Pheasey, του Πανεπιστημίου του Κεντ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης ανέφερε πως το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό αυγών παραμένει στην περιοχή βοηθάει τις προσπάθειες προστασίας. «Μπορούμε τώρα να επικεντρωθούμε στην ευαισθητοποίηση των κοινοτήτων και στην άμεση επιβολή του νόμου γι' αυτό το τοπικό ζήτημα».

Παράλληλα υποστήριξε πως το ότι «γνωρίζουμε πού βρίσκονται οι καταναλωτές» βοηθά σε εστιασμένες εκστρατείες για τη μείωση της ζήτησης. Σύμφωνα με την ίδια είναι λιγότερο σημαντικό να εντοπιστούν τα άτομα που παίρνουν τα αυγά από την παραλία και περισσότερο να βρεθούν εκείνοι που τα διακινούν και πωλούν τα αυγά, συχνά από πόρτα σε πόρτα, όπως επίσης και να καταγραφούν τα σημεία παράδοσης.

Δεν κατάφεραν ωστόσο όλα τα «αυγά-δολώματα» να ξεγελάσουν τους κλέφτες. Έξι από αυτά βρέθηκαν στην παραλία γεγονός που πιθανόν υποδηλώνει πως οι κλέφτες κατάφεραν να τα ξεχωρίσουν. Από αυτά στις άθικτες φωλιές το 32% καταστράφηκε, πιθανότατα από την υγρασία που διαπέρασε της ενώσεις και κατέστρεψε τον πομπό. Τέλος κάποια από αυτά τοποθετήθηκαν σε περιοχές όπου το σήμα δεν μπορούσε να μεταδοθεί.


Έμπνευση από τα «Breaking Bad» και «The Wire»

Τα «αυγά-δολώματα» σχεδιάστηκαν από την Kim Williams-Guillén για το Paso Pacifico, η οποία εμπνεύστηκε από τις συσκευές που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της διακίνησης ναρκωτικών στα «Breaking Bad» και «The Wire».

«Σε ένα επεισόδιο του "The Wire", δύο αστυνομικοί τοποθετούν μια συσκευή σε μια μπάλα τένις για να κρυφά έναν ύποπτο ως έμπορο ναρκωτικών. Τα αυγά της χελώνας μοιάζουν με μπάλες πινγκ πονγκ και θέλαμε να μάθουμε πού πήγαιναν. Βάλτε αυτές τις δύο ιδέες μαζί και έχετε το InvestEggator», ανέφερε η Kim Williams-Guillén εκφράζοντας την ελπίδα ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την προστασία περισσότερων πληθυσμών χελωνών και ίσως προσαρμοστεί για να την αποκάλυψη κλοπών αυγών από φωλιές κροκοδείλων και παπαγάλων.

Θα μπορούσε ακόμη να χρησιμοποιηθεί και για την παρακολούθηση του εμπορίου πτερυγίων καρχαρία.

Ωστόσο η ίδια υπογράμμισε πως για η εξάλειψη του εμπορίου αυγών χελωνών θα επιτευχθεί με μία προσέγγιση πολλαπλών επιπέδων όπου θα συμπεριλαμβάνεται η εκπαίδευση, η ανάπτυξη οικονομικών ευκαιριών και η επιβολή του νόμου. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πιο γαλανά νερά τα έχει μια παραλία στην Αλβανία - Πέντε ελληνικές στη δεκάδα

Περιβάλλον / Τα πιο γαλανά νερά τα έχει μια παραλία στην Αλβανία - Πέντε ελληνικές στη δεκάδα

Πλέον μπορεί κάποιος να δει πού βρίσκεται η παραλία με το πιο γαλάζιο νερό στον κόσμο, χάρη σε έναν νέο κατάλογο που συνέταξε η εταιρεία ενοικίασης πολυτελών κατοικιών CV Villas
NEWSROOM