Πετρελαιοκηλίδα στον Μαυρίκιο: Νεκρά δελφίνια βρέθηκαν μετά το ναυάγιο

Πετρελαιοκηλίδα στον Μαυρίκιο: Νεκρά δελφίνια βρέθηκαν μετά το ναυάγιο Facebook Twitter
Φωτογραφία: NITIN JEEHA
0

Τουλάχιστον δεκατρία δελφίνια βρέθηκαν νεκρά στις ακτές του Μαυρίκιου, λίγο περισσότερο από έναν μήνα μετά την προσάραξη φορτηγού πλοίου από την οποία προκλήθηκε εκτεταμένη πετρελαιοκηλίδα. 

Σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις οι θάνατοι προέκυψαν είτε από την πετρελαιοκηλίδα, είτε από την απόφαση των Αρχών της χώρας να βυθίσουν το πρωραίο τμήμα του πλοίου. Το φορτηγό χύδην φορτίου WAKASHIO, ιαπωνικών συμφερόντων, προσάραξε σε κοραλλιογενή ύφαλο στο νησί του Ινδικού Ωκεανού στις 25 Ιουλίου και εγκαταλήφθηκε από το πλήρωμά του. Είκοσι ημέρες μετά το πλοίο κόπηκε στα δύο

Τα δεκατρία δελφίνια στάλθηκαν για νεκροτομή η οποία αναμένεται να «ρίξει φως» στην αιτία του θανάτου τους, σύμφωνα με την αστυνομία. Πρόκειται για τους πρώτους θανάτους δελφινιών που αναφέρθηκαν μετά το ναυάγιο. Μέχρι τώρα έχουν βρεθεί νεκρά ψάρια και καβούρια. Θεωρείται ότι είναι πολύ σπάνιο να βρεθούν πολλά δελφίνια νεκρά ταυτόχρονα. Δύο εντοπίστηκαν τον Μάιο του 2019. 

Η περιοχή που το ιαπωνικό φορτηγό προσάραξε αποτελεί γνωστό καταφύγιο σπάνιων άγριων ζώων. Υγροβιότοποι χαρακτηρίζονται ως «περιοχές διεθνούς σημασίας» από τη σύμβαση Ramsar. Η σύμβαση, που ισχύει από το 1975, περιλαμβάνει περισσότερες από 2.300 τοποθεσίες ανά τον κόσμο, συνολικής έκτασης σχεδόν 2.500.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η θέα νεκρών δελφινιών προκάλεσε οργή στους κατοίκους. Ο Nitin Jeeha, κάτοικος του Μαυρίκιου, ανέφερε πως ο θάνατος των δελφινιών είναι κάτι «χειρότερο και από εφιάλτη» και κατηγόρησε τις Αρχές για την απόφαση βύθισης τμήματος του WAKASHIO. «Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, ψαράδες, εμπειρογνώμονες είπαν να μη βυθιστεί το πλοίο σε ένα μέρος που μένουν δελφίνια», είπε στο BBC, κάνοντας λόγο για άλλη μία κακή απόφαση. 

Πετρελαιοκηλίδα στον Μαυρίκιο: Νεκρά δελφίνια βρέθηκαν μετά το ναυάγιο Facebook Twitter
Φωτογραφία: NITIN JEEHA

«Έχω δει περίπου οκτώ έως δέκα νεκρά δελφίνια. Υπάρχουν περισσότερα στη λιμνοθάλασσα;» αναρωτήθηκε. Το Υπουργείο Αλιείας επιβεβαίωσε ότι έχουν καταμετρηθεί δεκατρία νεκρά δελφίνια, λέγοντας ότι πολλά από αυτά βρέθηκαν νεκρά, ενώ άλλα βρέθηκαν αδύναμα στην παραλία και πέθαναν στη συνέχεια. 

Από την πλευρά του, ο ωκεανογράφος Vassen Kauppaymuthoo, είπε πως τα δελφίνια μύριζαν πετρέλαιο και υποστήριξε πως η κατάσταση θα γίνεται χειρότερη όσο περνάει ο καιρός. O Sunil Dowarkasing, οικολόγος, υποστήριξε πως o θάνατος των δελφινιών οφείλεται είτε στη διαρροή του πετρελαίου είτε στη βύθιση του πρωραίου τμήματος που προκάλεσε καταστροφή στο περιβάλλον που ζουν. «Είναι μόνο η αρχή», εκτίμησε. 

To αφρικανικό τμήμα της Greenpeace εκτίμησε πως «χιλιάδες» είδη ζώων κινδυνεύουν να χαθούν σε μία θάλασσα μόλυνσης με άμεσες συνέπειες στην οικονομία του Μαυρίκιου, την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία. 

Με πληροφορίες από ΒΒC

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΑΛΑΙΝΑ ΗΠΑ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Περιβάλλον / Νεαρή γκρίζα φάλαινα πέθανε αφού κολύμπησε σε ποτάμι στην Ουάσινγκτον

Γκρίζα φάλαινα βρέθηκε νεκρή στην Ουάσιγκτον, αφού διένυσε δεκάδες χιλιόμετρα μέσα σε ποτάμι, σε ένα περιστατικό που οι επιστήμονες συνδέουν με την έλλειψη τροφής και τη γενικότερη κρίση που αντιμετωπίζει το είδος
THE LIFO TEAM
ΚΛΙΜΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Περιβάλλον / Έρευνα: Οι άνθρωποι υποτιμούν τις επιπτώσεις των πράξεών τους στο κλίμα - Ποιος ο ρόλος των σκυλιών

Παρά την αυξανόμενη ανησυχία για την κλιματική αλλαγή, οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να παρερμηνεύουν ποιες καθημερινές τους επιλογές έχουν πραγματικά τη μεγαλύτερη επίδραση στο περιβάλλον, με τις πιο σημαντικές να υποτιμούνται
THE LIFO TEAM
Η απειλή του «Κομσομόλετς»: To σοβιετικό πυρηνικό υποβρύχιο που στάζει ραδιενέργεια από τον βυθό εδώ και τέσσερις δεκαετίες

Περιβάλλον / Κομσομόλετς: To σοβιετικό υποβρύχιο που στάζει ραδιενέργεια εδώ και δεκαετίες

Το K-278, το καμάρι του Σοβιετικού Πολεμικού Ναυτικού, εκπέμπει ραδιενεργό υλικό από τον Απρίλιο του 1989 που βυθίστηκε στη θάλασσα της Νορβηγίας, παίρνοντας μαζί του 42 μέλη του πληρώματος.
THE LIFO TEAM
ΑΓΓΛΙΑ ΨΑΡΙΑ ΥΠΕΡΑΛΊΕΥΣΗ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ

Περιβάλλον / «Εθνικό σκάνδαλο»: Ακτιβιστές κατά της υπεραλίευσης σε προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές της Αγγλίας

Για «θάλασσες προστατευμένες μόνο στα χαρτιά» μιλούν οι ακτιβιστές - Καταγγέλλουν ότι «τεράστια βιομηχανικά αλιευτικά σκάφη καταστρέφουν περιοχές ζωτικής σημασίας»
THE LIFO TEAM