Μαυρίκιος: Στα δύο «έσπασε» το πλοίο που προσάραξε - «Η χειρότερη οικολογική καταστροφή στη χώρα»

Μαυρίκιος: Στα δύο «έσπασε» το πλοίο που προσάραξε - «Η χειρότερη οικολογική καταστροφή στη χώρα» Facebook Twitter
Το πλοίο που είχε προσαράξει στις 25 Ιουλίου, «έσπασε» χθες στα δύο - AFP/Getty Images
0

Το ιαπωνικό φορτηγό πλοίο που είχε προσαράξει σε ύφαλο ανοιχτά του Μαυρίκιου στα τέλη του περασμένου μήνα, απειλώντας με οικολογική καταστροφή την περιοχή αυτή του Ινδικού Ωκεανού, διαλύθηκε στα δύο, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Η κατάσταση του MV Wakashio χειροτέρεψε το πρωί του Σαββάτου και μέχρι το απόγευμα, το πλοίο είχε «σπάσει» στα δύο, τόνισε η Εθνική Επιτροπή Κρίσεων του Μαυρίκιου.

«Περίπου στις 4.30 το απόγευμα (τοπική ώρα) παρατηρήθηκε μια σημαντική απόσπαση του πρωραίο τμήματος του πλοίου. Βάσει της σύστασης των ειδικών, δρομολογείται το σχέδιο της ρυμούλκησης» αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση.

Μαυρίκιος: Στα δύο «έσπασε» το πλοίο που προσάραξε - «Η χειρότερη οικολογική καταστροφή στη χώρα» Facebook Twitter
ΕΡΑ

Το ιαπωνικό φορτηγό μεταφοράς χύδην φορτίου προσάραξε σε κοραλλιογενή ύφαλο ανοικτά του Μαυρίκιου στις 25 Ιουλίου, με αποτέλεσμα να χυθούν στη θάλασσα περίπου 1.000 τόνοι πετρελαίου καυσίμου, απειλώντας κοράλλια, οικοσυστήματα και θαλάσσια ζωή και προκαλώντας την κήρυξη «περιβαλλοντικής έκτακτης ανάγκης», στη «χειρότερη οικολογική καταστροφή» της χώρας, όπως τη χαρακτήρισαν οι επιστήμονες.

Την Παρασκευή, ποσότητα από υπολείμματα πετρελαίου στο κύτος διέρρευσαν στον ωκεανό, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, με τις αρχές να αναπτύσσουν σκάφη άμεσα για την απορρόφηση του επικίνδυνου υλικού γύρω από το πλοίο.

Μαυρίκιος: Στα δύο «έσπασε» το πλοίο που προσάραξε - «Η χειρότερη οικολογική καταστροφή στη χώρα» Facebook Twitter
ΕΡΑ

Το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου έχει αντληθεί από το πλοίο, όπως είχε ανακοινώσει την Πέμπτη η κυβέρνηση του Μαυρίκιου, ωστόσο παρέμεναν περίπου 166 τόνοι καυσίμου που παρέμεναν στις δεξαμενές του.

Οι τοπικές αρχές σχεδίαζαν τη μετακίνηση του πλοίου, μια ευαίσθηση επιχείρηση που θα έπαιρνε ακόμα και μήνες, ωστόσο μετά το σπάσιμο του φορτηγού η διαδικασία αυτή θα επισπευστεί, καιρού επιτρέποντος. Για τις επόμενες ημέρες, ωστόσο, ο καιρός αναμένεται δυσμενής, με ανέμους και κύματα έως 4,5 μέτρα, κάτι που καθιστά την επιχείρηση ρυμούλκησης προς το παρόν απαγορευτική.

Μαυρίκιος: Στα δύο «έσπασε» το πλοίο που προσάραξε - «Η χειρότερη οικολογική καταστροφή στη χώρα» Facebook Twitter
ΕΡΑ

Το πλοίο ανήκει σε ιαπωνική εταιρεία και φέρει σημαία Παναμά. Διέσχιζε τον Ινδικό Ωκεανό κενό φορτίου, στις δεξαμενές του ωστόσο υπήρχαν περίπου 4.000 τόνοι καυσίμων.

Χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας Σιντζίρο Κοϊζούμι δήλωσε πως το Τόκιο σχεδιάζει να στείλει μια ομάδα αποτελούμενη από αξιωματούχους του υπουργείου και άλλους ειδικούς στον Μαυρίκιο προκειμένου να αποτιμήσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη διαρροή πετρελαίου.

Μαυρίκιος: Στα δύο «έσπασε» το πλοίο που προσάραξε - «Η χειρότερη οικολογική καταστροφή στη χώρα» Facebook Twitter
ΕΡΑ

Σύμφωνα με την εκτίμησή του, πρόκειται για μια σοβαρή κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια βιοποικιλότητας.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΙ ΠΑΝΤΟΤΙΝΑ ΧΗΜΙΚΑ

Περιβάλλον / Πιγκουίνοι σε ρόλο «τοξικολόγων» εντόπισαν «παντοτινά χημικά» σε απομακρυσμένη περιοχή

Νέα επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι ακόμη και σε απομονωμένες περιοχές του πλανήτη, όπως οι ακτές της Παταγονίας, τα λεγόμενα «παντοτινά χημικά» έχουν ήδη διεισδύσει στην άγρια ζωή
THE LIFO TEAM
ΦΑΛΑΙΝΑ ΗΠΑ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Περιβάλλον / Νεαρή γκρίζα φάλαινα πέθανε αφού κολύμπησε σε ποτάμι στην Ουάσινγκτον

Γκρίζα φάλαινα βρέθηκε νεκρή στην Ουάσιγκτον, αφού διένυσε δεκάδες χιλιόμετρα μέσα σε ποτάμι, σε ένα περιστατικό που οι επιστήμονες συνδέουν με την έλλειψη τροφής και τη γενικότερη κρίση που αντιμετωπίζει το είδος
THE LIFO TEAM
ΚΛΙΜΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Περιβάλλον / Έρευνα: Οι άνθρωποι υποτιμούν τις επιπτώσεις των πράξεών τους στο κλίμα - Ποιος ο ρόλος των σκυλιών

Παρά την αυξανόμενη ανησυχία για την κλιματική αλλαγή, οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να παρερμηνεύουν ποιες καθημερινές τους επιλογές έχουν πραγματικά τη μεγαλύτερη επίδραση στο περιβάλλον, με τις πιο σημαντικές να υποτιμούνται
THE LIFO TEAM
Η απειλή του «Κομσομόλετς»: To σοβιετικό πυρηνικό υποβρύχιο που στάζει ραδιενέργεια από τον βυθό εδώ και τέσσερις δεκαετίες

Περιβάλλον / Κομσομόλετς: To σοβιετικό υποβρύχιο που στάζει ραδιενέργεια εδώ και δεκαετίες

Το K-278, το καμάρι του Σοβιετικού Πολεμικού Ναυτικού, εκπέμπει ραδιενεργό υλικό από τον Απρίλιο του 1989 που βυθίστηκε στη θάλασσα της Νορβηγίας, παίρνοντας μαζί του 42 μέλη του πληρώματος.
THE LIFO TEAM
ΑΓΓΛΙΑ ΨΑΡΙΑ ΥΠΕΡΑΛΊΕΥΣΗ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ

Περιβάλλον / «Εθνικό σκάνδαλο»: Ακτιβιστές κατά της υπεραλίευσης σε προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές της Αγγλίας

Για «θάλασσες προστατευμένες μόνο στα χαρτιά» μιλούν οι ακτιβιστές - Καταγγέλλουν ότι «τεράστια βιομηχανικά αλιευτικά σκάφη καταστρέφουν περιοχές ζωτικής σημασίας»
THE LIFO TEAM