ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η κλιματική αλλαγή είναι τόσο «επείγουσα κατάσταση» όσο η πανδημία

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η κλιματική αλλαγή είναι τόσο «επείγουσα κατάσταση» όσο η πανδημία Facebook Twitter
Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η κλιματική αλλαγή είναι τόσο «επείγουσα» όσο η πανδημία (EPA)
0

«Η ανθρωπότητα δεν έχει ακόμη αποτύχει» λέει με αισιοδοξία η Γκρέτα Τούνμπεργκ σε συνέντευξή της στο BBC για την κλιματική αλλαγή.

H Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα λέει ότι ο κόσμος θα πρέπει να διδαχθεί από την πανδημία του κορωνοϊού και να αντιμετωπίσει ως επείγουσα κατάσταση την κλιματική αλλαγή.

Σε αποκλειστική της συνέντευξη στο BBC News, η Γκρέτα Τούνμπεργκ υποστηρίζει ότι η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο με «ένα σχέδιο πράσινης ανάκαμψης».

«Ο κόσμος βρίσκεται σήμερα σε ένα "σημείο καμπής" από κοινωνικής πλευράς για θέματα όπως το κλίμα και το κίνημα Black Lives Matter.

Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούμε να στρέφουμε το βλέμμα μακριά από τέτοια ζητήματα. Δεν μπορούμε να κρύβουμε κάτω από χαλί αυτές τις αδικίες» τονίζει μεταξύ άλλων.

Εξηγεί δε, πως το lockdown της έδωσε την ευκαιρία να ξεκουραστεί και να σκεφτεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

«Το επίπεδο της γνώσης και της κατανόησης ακόμη και μεταξύ ανθρώπων εξουσίας είναι πολύ, πολύ χαμηλό, πολύ χαμηλότερο από αυτό που φαντάζεστε» λέει ενώ σύμφωνα με την ίδια, το μόνο θετικό που προέκυψε από την πανδημία είναι η πιθανότητα να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις παγκόσμιες κρίσεις.

«Δείχνει ότι σε μια κρίση αντιδράς και αντιδράς με την απαραίτητη πυγμή», λέει και δηλώνει αισιόδοξη με το γεγονός ότι πλέον οι πολιτικοί τονίζουν την σημασία να ακούμε τους επιστήμονες και τους ειδικούς.

«Λέξεις όπως πράσινο, βιώσιμο, «φιλικό προς το περιβάλλον», «οργανικό» κλπ σήμερα είναι τόσο κακοποιημένες και υποβαθμισμένες που έχουν χάσει σχεδόν όλη τη σημασία τους.

Μπορούν να υπονοούν τα πάντα, από την αποψίλωση των δασών έως τις αεροπορικές βιομηχανίες, τις βιομηχανίες κρέατος και αυτοκινήτων»,  υποστηρίζει ενώ τονίζει πως «Η φύση δεν είναι ζήτημα για διαπραγμάτευση».

«Το να κάνουμε το καλύτερό μας δεν είναι πλέον αρκετό. Πρέπει τώρα να κάνουμε το φαινομενικά αδύνατο. Και αυτό εξαρτάται από εσάς και εμένα. Επειδή κανένας άλλος δεν θα το κάνει για εμάς» καταλήγει η Γκρέτα τούνμπεργκ.

Με πληροφορίες του BBC/ΑΠΕ

Περιβάλλον
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ