Ο «μονόκερος» των αρκούδων: Σπάνια λευκή γκρίζλι εθεάθη στα Βραχώδη Όρη

Ο «μονόκερος» των αρκούδων: Σπάνια λευκή γκρίζλι εθεάθη στα Βραχώδη Όρη Facebook Twitter
0

Η Κάρα Κλάρκσον ήταν στο αυτοκίνητο μαζί με την οικογένειά της. Οδηγούσαν σε έναν έρημο δρόμο στα καναδικά Βραχώδη Όρη, όταν ξαφνικά μια τεράστια φιγούρα τράβηξε την προσοχή τους, καθώς περνούσε μπροστά από το βαθύ πράσινο φόντο του δάσους.

Στην αρχή δεν πίστεψαν στα μάτια τους αλλά κοιτάζοντας ξανά, επιβεβαίωσαν την αρχική τους εντύπωση: ήταν μία κατάλευκη αρκούδα γκρίζλι. Τράβηξαν χειρόφρενο και για λίγο θαύμασαν το σπάνιο ζώο, δίπλα στο «αδερφάκι του» που είχε την συνηθισμένη, σκούρα γούνα. Η Κλάρξον έβγαλε το κινητό της. 

«Φωνάζαμε "ω, θεέ μου!". Ξέραμε ότι ήμασταν πολύ τυχεροί γιατί μια λευκή γκρίζλι είναι πράγμα ανήκουστο!», δήλωσε αργότερα η γυναίκα στα τοπικά μέσα, ενώ το βίντεο έγινα κυριολεκτικά viral και αναρτήθηκε ως είδηση ακόμα και σε μεγάλα διεθνή μέσα όπως ο Guardian. 

Η αρκούδα γκρίζλι (ursus arctus) είναι υποείδος της καφέ αρκούδας που ζει στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Είναι από τα μεγαλύτερα αρπακτικά και συνήθως είναι σκούρου χρώματος. Συνήθως τρέφεται με ψάρια (π.χ σολομούς), καρπούς και μεγάλα θηράματα όπως ελάφια. Κάθε χειμώνα πέφτει σε χειμερία νάρκη, και κοιμάται μέχρι τις αρχές της Άνοιξης. Έχουν ύψος περίπου ενός μέτρου, ζυγίζουν 270 κιλά και ζουν 20-25 χρόνια.

Ειδικοί που εξέτασαν την εικόνα εξήγησαν ότι δεν πρόκειται για αλμπινισμό αλλά για κάποιο υπολειπόμενο γονίδιο. «Είναι σίγουρα ένα μοναδικό ζώο», λέει ο Σεθ Τσέρι, οικολόγος της Άγριας Ζωής των Πάρκων Καναδά. «Δεν έχω δει ποτέ από κοντά μια λευκή αρκούδα (σ.σ γκρίζλι). Ωστόσο οι ντόπιοι αξιωματούχοι την έχουν ξαναδεί και γνωρίζουν πως ζει στα δάση τους τουλάχιστον από το 2017. 

«Είναι πραγματικά ιδιαίτερο πλάσμα. Όταν έχεις ένα εμβληματικό είδος όπως είναι οι αρκούδες γκρίζλι, και μια τέτοια γενετική ποικιλομορφία κάνει την εμφάνισή της, αιχμαλωτίζει την φαντασία μας», λέει ο Νίκολας Σκαπιλάτι, επικεφαλής του Ιδρύματος Αρκούδων Γκρίζλι με έδρα το Βανκούβερ. 

Ωστόσο έκταση που πήρε η είδηση ανησύχησε κάποιους από τους βιολόγους, όπως ο Μάικ Γκιμπό. «Αυτά τα ασυνήθιστα ζώα συνήθως κυνηγιούνται με αβυσσαλέο τρόπο από τους φωτογράφους, οπότε όσο λιγότερο μιλάμε για αυτά, τόσο το καλύτερο». 

Ο Τσέρι ότι η λευκή αρκούδα και το αδερφάκι της κυνηγούν σε μια μεγάλη περιοχή. Καθώς όμως οι περιορισμοί εξαιτίας της πανδημίας χαλαρώνουν, τα πάρκα σταδιακά ανοίγουν ξανά και το προσωπικό φοβάται ότι αναρίθμητοι επισκέπτες θα συρρεύσουν για να ψάξουν την αρκούδα. «Είναι κάτι που οπωσδήποτε μας απασχολεί. Αλλά καθώς το χιόνι λιώνει, ελπίζουμε πως οι αρκούδες θα κάνουν αυτό που συνηθίζουν: θα πάνε ψηλότερα, μακριά από τους ανθρώπους». 


Απολαύστε το βίντεο που τράβηξε η Κλάρξον με την μοναδική αρκούδα που συμπεριφέρεται όπως κάθε άλλη αρκούδα.

 
Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM