Μικροπλαστικό βρέθηκε για πρώτη φορά σε πάγο της Ανταρκτικής

Μικροπλαστικό βρέθηκε για πρώτη φορά σε πάγο της Ανταρκτικής Facebook Twitter
0

Κομμάτια μικροπλαστικού εντοπίστηκαν σε θαλάσσιο πάγο της Ανταρκτικής, για πρώτη φορά μέχρι σήμερα, εκτιμούν οι επιστήμονες.

Μέχρι στιγμής, μικροπλαστικό έχει ανακαλυφθεί σε επιφάνειες νερού, ιζήματα και χιόνι στην Ανταρκτική. Ωστόσο τα νέα ευρήματα αποκαλύπτουν πως το κριλ της περιοχής που τρέφεται από φυτοπλαγκτό των παγωμένων νερών, ίσως είναι περισσότερο εκτεθειμένο πλέον στο πλαστικό.

Περίπου 96 κομμάτια πλαστικού μικρότερα από 5 χιλιοστών βρέθηκαν σε ανάλυση ενός πυρήνα πάγου το 2009. Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, ανά λίτρο νερού βρέθηκαν 14 διαφορετικά είδη πλαστικού.

«Η απομόνωση του νότιου ωκεανού δεν υπήρξε αρκετή να τον προστατεύσει από τη μόλυνση του πλαστικού που έχει γίνει επίμονη στους ωκεανούς του κόσμου» τονίζει η Άννα Κέλι, του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Μελετών στο πανεπιστήμιο της Τασμανίας και επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύστηκε στο Marine Pollution Bulletin.

«Τα πολυμερή πλαστικού στον πυρήνα πάγου ήταν μεγαλύτερα από εκείνα της Αρκτικής που ίσως καταδεικνύει τοπικές πηγές μόλυνσης, καθώς το πλαστικό έχει λιγότερο χρόνο να διασπαστεί απ'ότι αν είχε μεταφερθεί στην περιοχή από μακριά μέσω των ωκεάνιων ρευμάτων. Αυτές οι τοπικές πηγές ίσως περιλαμβάνουν ρουχισμό και εξοπλισμό τουριστών ή ερευνητών. Ενώ το γεγονός πως αναγνωρίστηκαν ίνες βερνικιού και πλαστικό που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία αλιείας, υποδεικνύει μια θαλάσσια πηγή μόλυνσης» επισημαίνει η ίδια.

«Αντί να βυθίζεται βαθύτερα στον ωκεανό, η παγίδευση μικροπλαστικού στο θαλάσσιο πάγο της Ανταρκτικής επιτρέπει την παραμονή του για περισσότερο χρόνο στην επιφάνεια της θάλασσας» σημειώνει η Κέλι προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο επηρεάζει ένα βασικό είδους του οικοσυστήματος, το κριλ που είναι βασικό στη διατροφική αλυσίδα θαλάσσιων θηρευτών, όπως οι φάλαινες.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM