Τουλάχιστον 361 ελέφαντες πέθαναν το 2019 στη Σρι Λάνκα, σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις, αριθμός ρεκόρ από το 1948 όπου η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της. 

 

Υπολογίζεται ότι 7.500 άγριοι ελέφαντες ζουν στη Σρι Λάνκα. Η θανάτωσή τους είναι παράνομη, ωστόσο αρκετοί αγρότες τους θεωρούν επιβλαβείς. Ο Sajeewa Chamikara, εκ μέρους της οργάνωσης «Κίνημα για τη Γη και την Αγροτική Μεταρρύθμιση», δήλωσε στο BBC ότι περίπου το 85% των θανάτων των ελεφάντων κατά το 2019 οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες. Παράλληλα ανέφερε ότι αγροτικές κοινότητες σκοτώνουν τους ελέφαντες με δηλητήριο, τοποθετώντας τροφή σε ηλεκτροφόρους χάρτες ή κρύβοντας εκρηκτικά στην τροφή τους. 

 

Το BBC υποστηρίζει πως η εξάπλωση των χωριών και των καλλιεργειών στη Σρι Λάνκα συνέβαλε στη μείωση των αποθεμάτων νερού και τροφής. Οι Αρχές δεσμεύτηκαν να τοποθετήσουν φράκτες ανάμεσα στις περιοχές των αγροτικών κοινοτήτων και των ελεφάντων. Ωστόσο ο Chamikara υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει περισσότερα για να βελτιώσει την ποιότητα των υπό προστασία περιοχών. Ο ίδιος αναφέρει πως μερικοί ελέφαντες σκοτώθηκαν από τρένα κατά την περίοδο που μεταναστεύουν ενώ κατήγγειλε ότι δεκάδες αιχμαλωτίζονται ώστε να γίνονται θέαμα για τους τουρίστες, ή για να παίρνουν μέρος σε παρελάσεις κατά τη διάρκεια τοπικών γιορτών. 

 

 

 

Με πληροφορίες από BBC