Δεκάδες φάλαινες-πιλότοι ξεβράστηκαν στις ακτές της νότιας Ισλανδίας

Δεκάδες φάλαινες-πιλότοι ξεβράστηκαν στις ακτές της νότιας Ισλανδίας Facebook Twitter
0

Περίπου 50 φάλαινες - πιλότοι εκβράσθηκαν χθες στις ακτές της νότιας Ισλανδίας και 20 από αυτές τελικά πέθαναν, σύμφωνα με τις αρχές.

Το φαινόμενο εξακολουθεί να παραμένει μυστήριο για τους ειδικούς, καθώς πριν από περίπου δύο εβδομάδες άλλες 52 φάλαινες είχαν βγει στις ακτές, στα δυτικά της νησιωτικής χώρας. Οι φάλαινες - πιλότοι εντοπίστηκαν το βράδυ της Παρασκευής στην περιοχή Γκάρντουρ, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Ρέικιαβικ.

Δεκάδες φάλαινες-πιλότοι ξεβράστηκαν στις ακτές της νότιας Ισλανδίας Facebook Twitter
Δεκάδες φάλαινες-πιλότοι ξεβράστηκαν στις ακτές της νότιας Ισλανδίας Facebook Twitter

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, οι ντόπιοι κατέβαλαν απεγνωσμένες προσπάθειες να σύρουν πίσω στη θάλασσα, και να τις κρατήσουν εν ζωή, πριν ακόμα φτάσουν τα αρμόδια κλιμάκια. Το είδος αυτό απαντάται σε όλον τον Ατλαντικό και εκτιμάται ότι ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 600.000 με 800.000 κήτη.


«Περίπου 90 εθελοντές εργάσθηκαν όλη τη νύκτα για να κρατήσουν υγρά τα ζώα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταβίντ Μαρ Μπιάρνασον, εκπρόσωπος της Ισλανδικής Υπηρεσίας Έρευνας και Διάσωσης. Στις 11μ.μ (ώρα Ελλάδος) τα τελευταία κήτη που διασώθηκαν τελικά μπόρεσαν να επιστρέψουν στα ανοικτά. «Χρειάσθηκε να περιμένουμε την πλημμυρίδα προκειμένου να τα οδηγήσουμε στα ανοικτά», τόνισε ο Μπιάναρσον.

Δεκάδες φάλαινες-πιλότοι ξεβράστηκαν στις ακτές της νότιας Ισλανδίας Facebook Twitter
Δεκάδες φάλαινες-πιλότοι ξεβράστηκαν στις ακτές της νότιας Ισλανδίας Facebook Twitter

Οι ραμφοφάλαινες γίνονται ιδιαίτερα ευάλωτες όσο πλησιάζουν τις ακτές, κυνηγώντας τα θηράματά τους, καθώς εκεί τα νερά είναι ρηχά και παγιδεύονται. Ο λόγος που εκβράζονται στα ρηχά σε τόσο μεγάλους αριθμούς παραμένει άγνωστος ακόμη. Ορισμένες θεωρίες θέλουν να παρασύρονται από τις παρεμβολές στα μαγνητικά πεδία, που αισθάνονται με τα εσωτερικά τους αισθητηριακά όργανα, ενώ άλλες το αποδίδουν στον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει ο επικεφαλής οδηγός του κοπαδιού, τον οποίο τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας ακολουθούν «ό,τι κι εάν γίνει, όπου κι εάν κατευθυνθεί», όπως είχε εξηγήσει ο Γκίσλι Βίκινγκσον, του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Ερευνών του Ρέικιαβικ, μετά το αντίστοιχο περιστατικό της 18ης Ιουλίου.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κλιματική κρίση θα ασκήσει μεγάλες πιέσεις στον τομέα της υγείας και της εργασίας το 2050, δείχνει βρετανική μελέτη

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση θα ασκήσει μεγάλες πιέσεις στον τομέα της υγείας και της εργασίας το 2050, δείχνει βρετανική μελέτη

Καύσωνες μακράς διαρκείας, ισχυρές καταιγίδες, ξηρασία, δασικές πυρκαγιές και μεγάλες πιέσεις στα συστήματα υγείας, στην εργασία και στον τουρισμό θα συνθέτουν το κλιματικό τοπίο το 2050.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
3.000 τόνοι αποτσίγαρα στις παραλίες κάθε χρόνο – Το WWF Ελλάς προειδοποιεί: “Ή τώρα ή ποτέ για καθαρή Ελλάδα”»

Περιβάλλον / 3.000 τόνοι αποτσίγαρα κάθε χρόνο – Το WWF Ελλάς προειδοποιεί: «Ή τώρα ή ποτέ για καθαρή Ελλάδα»

Η περιβαλλοντική οργάνωση προειδοποιεί ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει μια σημαντική ευκαιρία για την ουσιαστική αντιμετώπιση της ρύπανσης από αποτσίγαρα
LIFO NEWSROOM