Χιλιάδες λίτρα πετρελαίου διέρρευσαν στον βόρειο Ατλαντικό όπου ζουν απειλούμενα είδη φάλαινας

Χιλιάδες λίτρα πετρελαίου διέρρευσαν στον βόρειο Ατλαντικό όπου ζουν απειλούμενα είδη φάλαινας Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου (EPA)
0

Περίπου 12.000 λίτρα μίγματος νερού και πετρελαίου διέρρευσαν στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό την Τετάρτη, εξαιτίας ατυχήματος σε εξέδρα στα ανοικτά της καναδικής νήσου Νιουφάουντλαντ, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία ExxonMobil.

Η εκτίμηση βασίστηκε στην παρατήρηση της κηλίδας που έχει σχηματιστεί από αέρος, διευκρίνισε η HMDC, η κοινοπραξία η οποία εκμεταλλεύεται την εξέδρα Hibernia, σε ανακοίνωσή της. Η ExxonMobil είναι ο βασικός μέτοχος σε αυτή την κοινοπραξία: διακρατεί το 33% του μετοχικού της κεφαλαίου, μαζί με τις Chevron (27%), Suncor (20%) και Equinor (η πρώην Statoil, 5%).

Η κηλίδα πλέον καλύπτει μια ακτίνα περίπου τριών ναυτικών μιλίων στην επιφάνεια της θάλασσας, περίπου 328 χιλιόμετρα ανατολικά του Σεντ Τζονς της Νιουφάουντλαντ και κινείται πολύ αργά, με ταχύτητα περίπου 2 χιλιομέτρων ανά ώρα, ανέφερε η HMDC σε ειδοποίησή της προς τα πλοία που κινούνται σε αυτή την περιοχή.

Η εξέδρα Hibernia, περίπου 315 χιλιόμετρα από τον Άγιο Ιωάννη της Νέας Γης, άρχισε να εξορύσσει αργό το 1997. Το κοίτασμα που εκμεταλλεύεται, με υποθαλάσσια απάντληση, έχει απόθεμα που ξεπερνά το 1,2 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Η πρώτη εκτίμηση που έκανε το πρωί της Τετάρτης η ExxonMobil και οι εταίροι της έκανε λόγο για μια πετρελαιοκηλίδα πλάτους περίπου είκοσι μέτρων και μήκους 900, η οποία «διαλυόταν».

Αν και αρχικά η λειτουργία της εξέδρας αρχικά συνεχίστηκε κανονικά, αποφασίστηκε τελικά να διακοπεί το βράδυ της Τετάρτης, «προληπτικά και προσωρινά». Σε αυτή την περιοχή του βόρειου Ατλαντικού υπάρχει πλούσια θαλάσσια πανίδα, ζουν ιδίως πολλά απειλούμενα είδη φάλαινας, και «κινητοποιήθηκαν» ειδικοί στην παρακολούθηση των κητών, χωρίς πάντως να έχουν αντιληφθεί την παρουσία κάποιου στην περιοχή που μολύνθηκε.

Διενεργείται έρευνα και κατά τα πρώτα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την HMDC, η πετρελαιοκηλίδα σχηματίστηκε όταν ερρίφθη στη θάλασσα το πρωί της Τετάρτης το περιεχόμενο μιας από τις δεξαμενές της εξέδρας. «Λυπούμαστε που έγινε αυτή η διαρροή, αλλά εργαζόμαστε αδιάκοπα για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις [της] για το περιβάλλον», διαβεβαίωσε ο Σκοτ Σάντλιν, o πρόεδρος της διεθνούς κοινοπραξίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μικροπλαστικά και τα «αιώνια» χημικά ένοχα για την αύξηση των περιστατικών καρκίνου

Περιβάλλον / Τα μικροπλαστικά και τα «αιώνια» χημικά ένοχα για την αύξηση των περιστατικών καρκίνου

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, τα μικροπλαστικά και τα «αιώνια» πλαστικά δηλητηριάζουν το περιβάλλον, την τροφική αλυσίδα και τον ανθρώπινο οργανισμό και ευθύνονται για πολλές ορμονικές διαταραχές, καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η κλιματική κρίση θα ασκήσει μεγάλες πιέσεις στον τομέα της υγείας και της εργασίας το 2050, δείχνει βρετανική μελέτη

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση θα ασκήσει μεγάλες πιέσεις στον τομέα της υγείας και της εργασίας το 2050, δείχνει βρετανική μελέτη

Καύσωνες μακράς διαρκείας, ισχυρές καταιγίδες, ξηρασία, δασικές πυρκαγιές και μεγάλες πιέσεις στα συστήματα υγείας, στην εργασία και στον τουρισμό θα συνθέτουν το κλιματικό τοπίο το 2050.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
3.000 τόνοι αποτσίγαρα στις παραλίες κάθε χρόνο – Το WWF Ελλάς προειδοποιεί: “Ή τώρα ή ποτέ για καθαρή Ελλάδα”»

Περιβάλλον / 3.000 τόνοι αποτσίγαρα κάθε χρόνο – Το WWF Ελλάς προειδοποιεί: «Ή τώρα ή ποτέ για καθαρή Ελλάδα»

Η περιβαλλοντική οργάνωση προειδοποιεί ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει μια σημαντική ευκαιρία για την ουσιαστική αντιμετώπιση της ρύπανσης από αποτσίγαρα
LIFO NEWSROOM
Αράχνη-λύκος: Μέχρι πρότινος εξαφανισμένο είδος εντοπίστηκε ξανά στη νήσο Ουάιτ

Περιβάλλον / Αράχνη-λύκος: Μέχρι πρότινος εξαφανισμένο είδος εντοπίστηκε ξανά στη νήσο Ουάιτ

Μετά από 40 χρόνια, η μικροσκοπική αράχνη Aulonia albimana εντοπίστηκε ξανά στη νήσο Ουάιτ - Η ανακάλυψη θεωρείται από τις πιο εντυπωσιακές επανεμφανίσεις εξαφανισμένων ειδών στη Βρετανία
LIFO NEWSROOM