Το πιο μοναχικό σαλιγκάρι του κόσμου πέθανε και μαζί του εξαφανίστηκε ένα ολόκληρο είδος

Το πιο μοναχικό σαλιγκάρι του κόσμου πέθανε και μαζί του εξαφανίστηκε ένα ολόκληρο είδος Facebook Twitter
0

Ο Τζορτζ, ένα σαλιγκάρι που ζει στα δέντρα της Χαβάης -και το τελευταίο γνωστό μέλος του είδους Achatinella apexfulva- πέθανε την Πρωτοχρονιά. Ήταν 14 ετών, αρκετά μεγάλος σε ηλικία για σαλιγκάρι του είδους του. 

Είχε γεννηθεί σε καθεστώς αιχμαλωσίας σε μια μονάδα εκτροφής σαλιγκαριών του Πανεπιστημίου της Χαβάης στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και λίγο αργότερα πέθαναν όλα τα υπόλοιπα σαλιγκάρια του είδους του. Τότε ήταν που απέκτησε το όνομα Τζορτζ, από την συνονόματη χελώνα στο Pinta Island, που επίσης ήταν η μοναδική του είδους της.

Για περισσότερο από μια δεκαετία, οι ερευνητές έψαχναν συνεχώς να βρουν ένα ακόμη μέλος του είδους για να ζευγαρώσει ο Τζορτζ, αλλά μάταια. (Παρόλο που αυτά τα σαλιγκάρια είναι ερμαφρόδιτα, δύο ενήλικα πρέπει να ζευγαρώσουν για να κάνουν απογόνους και οι ερευνητές επέλεξαν να αναφέρονται στον Τζορτζ ως αρσενικό). 

«Είμαι λυπημένος αλλά περισσότερο θυμωμένος επειδή αυτό ήταν ένα τόσο ξεχωριστό είδος και το γνώριζαν ελάχιστοι», σχολίασε η Ρεμπέκα Ράντελ, βιολόγος του Κρατικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρης που φρόντιζε τον Τζορτζ και το είδος του. 

Στη διάρκεια της ζωής του, στο πρόσωπο του Τζορτζ συγκεντρώθηκαν όλες οι δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουν τα σαλιγκάρια της Χαβάης. «Το ξέρω πως ήταν απλώς ένα σαλιγκάρι, αλλά εκπροσωπούσε πολλά περισσότερα», λέει ο Ντέιβιντ Σίσκο, βιολόγος άγριας ζωής. 

Κάποτε στην Χαβάη ζούσαν αναρίθμητα σαλιγκάρια, τα οποία αποτελούν πολύ βασικό κομμάτι του οικοσυστήματος. Τον 19ο αιώνα μπορούσαν να συλλεχθούν σε διάστημα μιας ημέρας περισσότερα από 10.000 κελύφη σαλιγκαριών. 

Το πιο μοναχικό σαλιγκάρι του κόσμου πέθανε και μαζί του εξαφανίστηκε ένα ολόκληρο είδος Facebook Twitter

Μετά τον θάνατό του, το σώμα του Τζόρτζ θα διατηρηθεί σε αιθανόλη και το κέλυφος θα πάει στην μεγάλη συλλογή του Bernice Pauahi Bishop Museum, μαζί με περισσότερα από 2 εκατομμύρια ακόμη είδη σαλιγκαριών. 

Να σημειωθεί πως το 2017 ένα μικρό κομμάτι από το πόδι του Τζορτζ αποκόπηκε με προσοχή και εστάλη του Ζωολογικού Ινστιτούτου του Σαν Ντιέγκο για να δώσει στους επιστήμονες DNA σε περίπτωση που επιθυμούσαν να τον κλωνοποιήσουν- κάτι πιθανό να γίνει, αλλά όχι άμεσα. 

Οι επιστήμονες εργάζονται σκληρά για να αποτρέψουν την εξαφάνιση περισσότερων ειδών σαλιγκαριών, ελπίζοντας πως ο θάνατος του Τζόρτζ θα βοηθήσει να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. 

«Η κρίση της εξαφάνισης των σαλιγκαριών δεν έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα. Αυτά τα είδη είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής του πλανήτη και όταν αρχίζουν να εξαφανίζονται, σημαίνει πως κάτι πηγαίνει πολύ λάθος με το περιβάλλον», τονίζει η Ρεμπέκα Ράντελ. 

Με πληροφορίες από National Geographic

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM