ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Το 2023 έχει 50% πιθανότητες να είναι η πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ- Αλλά το 2024 ίσως είναι χειρότερο

Υπερθέρμανση του πλανήτη: Το 2023 έχει 50% πιθανότητες να είναι η πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Αμερικανοί επιστήμονες προχώρησαν σήμερα σε δυσοίωνες προσβλέψεις για την υπερθέρμανση του πλανήτη: υπάρχουν σχεδόν 50% πιθανότητες το 2023 να είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, αλλά το 2024 μπορεί να είναι ακόμα χειρότερο.

Οι ίδιες προβλέψεις αναφέρουν ότι οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ, με την υπερθέρμανση του πλανήτη να απειλεί με υψηλότερες θερμοκρασίες

Αυτή τη στιγμή, το 2023 είναι η τρίτη πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, όπως ανέφερε η Σάρα Κάπνικ, επικεφαλής επιστήμονας της Αμερικανικής Υπηρεσίας Παρατήρησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας. Και η πιθανότητα το 2023 να γίνει η πιο θερμή ανέρχεται σε «σχεδόν 50%», πρόσθεσε.

Πέραν όμως της υπερθέρμανσης του πλανήτη, το φαινόμενο Ελ Νίνιο έρχεται να συμβάλλει σε αυτήν την τάση θερμαίνοντας την επιφάνεια των ωκεανών. Κάτι που αναμένεται να διαρκέσει και πέρα από τον ερχόμενο χειμώνα, προβλέπουν οι ειδικοί.

«Η πιο ισχυρή επίδραση του Ελ Νίνιο θα σημειωθεί το 2024», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκέιβιν Σμιντ, κλιματολόγος στη NASA. «Συνεπώς περιμένουμε ότι όχι μόνο το 2023 θα είναι εξαιρετικά θερμό και ίσως μια χρονιά ρεκόρ, αλλά και ότι το 2024 θα είναι ακόμη πιο θερμό».

Σημειώνεται πως ο Ιούλιος του 2023 ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus.

Ανησυχία και για την αύξηση της θερμοκρασίας στις θάλασσες

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι χρονιές αυτές θα είναι δροσερές συγκριτικά με τα μέσα του αιώνα, αν συνεχίσουμε να θερμαίνουμε τον πλανήτη μας εκπέμποντας αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου», υπογράμμισε η Σάρα Κάπνικ.

Παράλληλα, οι επιστήμονες ανησυχούν ιδιαίτερα για την αύξηση στη θερμοκρασία της επιφάνειας των ωκεανών καθώς για τέταρτο συνεχή μήνα, ο υδράργυρος ανέβηκε σε επίπεδα ρεκόρ.

«Περισσότερο από το 40% των ωκεανών υφίσταται σήμερα ένα κύμα ζέστης», προειδοποίησε η Σάρα Κάπνικ. Οι θερμοκρασίες αυτές έχουν εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες στα είδη που ζουν εκεί, κυρίως στα κοράλλια.

«Η μητέρα φύση μας στέλνει ένα μήνυμα και το μήνυμα αυτό είναι: καλύτερα να δράσουμε τώρα, προτού είναι πολύ αργά να σώσουμε το κλίμα μας, και με άλλα λόγια, να σώσουμε τον πλανήτη μας», δήλωσε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής της NASA Μπιλ Νέλσον, θυμίζοντας «Είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Περιβάλλον
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Τα πλοία εκτρέπουν την πορεία τους και εκπέμπουν διοξείδιο άνθρακα όσο 9 εκατ. αυτοκίνητα

Περιβάλλον / Ερυθρά Θάλασσα: Τα πλοία εκτρέπουν την πορεία τους και εκπέμπουν διοξείδιο άνθρακα όσο 9 εκατ. αυτοκίνητα

Αντί να περάσουν από τη διώρυγα του Σουέζ της Αιγύπτου, εκατοντάδες πλοία από τα μέσα Δεκεμβρίου πλέουν γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας της Νότιας Αφρικής
NEWSROOM
Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM