Κλιματική κρίση: Όλα τα ρεκόρ σπάει η θερμοκρασία στις θάλασσες - Ανησυχούν οι ειδικοί

Κλιματική κρίση: Όλα τα ρεκόρ σπάει η θερμοκρασία στις θάλασσες- Ανησυχούν οι ειδικοί Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί ποτέ σε θάλασσα καταγράφηκε στους ωκεανούς, με τους ειδικούς να σημειώνουν πως τα χειρότερα είναι μπροστά μας, λογω της κλιματικής κρίσης.

Ειδικότερα, η παγκόσμια μέση ημερήσια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας (SST) έφτασε τους 20,96 βαθμούς Κελσίου αυτή την εβδομάδα, σπάζοντας το ρεκόρ των 20,95 βαθμών που είχε σημειωθεί το 2016, σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus, ενδεικτικό του πόσο έχει επηρεάσει τον πλανήτη μας η κλιματική κρίση.

Οι επιστήμονες, μάλιστα, θεωρούν ότι το συγκεκριμένο ρεκόρ είναι πιθανό να σπάσει εκ νέου αυτόν τον μήνα, αν και συνήθως οι ωκεανοί φτάνουν την υψηλότερη θερμοκρασία παγκοσμίως τον Μάρτιο και όχι τον Αύγουστο.

Η Dr Samantha Burgess, από την υπηρεσία Copernicus, δηλώνει: «Το γεγονός ότι έχουμε δει το ρεκόρ να σημειώνεται τώρα με κάνει να ανησυχώ για το πόσο θερμότερος μπορεί να γίνει ο ωκεανός από τώρα έως τον επόμενο Μάρτιο».

Κλιματική κρίση: Ο ρόλος του Ελ Νίνιο

Είναι πιθανό οι εν λόγω θερμοκρασίες να οφείλονται εν μέρει στο καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο. Έτσι κι αλλιώς και το 2016 -όταν είχε σημειωθεί το παλιότερο ρεκόρ- ήταν επίσης έτος Ελ Νίνιο. Ωστόσο, αυτές οι καιρικές συνθήκες φαίνεται να επιδεινώνονται από την κλιματική κρίση και τη θερμαινόμενη ατμόσφαιρα.

«Όσο περισσότερο καίμε ορυκτά καύσιμα, τόσο περισσότερη θερμότητα θα αφαιρείται από τους ωκεανούς, πράγμα που σημαίνει ότι τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για να σταθεροποιηθούν και να επιστρέψουν στο σημείο που βρίσκονταν», είπε η Burgess στο BBC.

Αυτή την εβδομάδα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, ανακοίνωσε περισσότερες από 100 νέες άδειες για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, παρά τις συμβουλές των ειδικών για το κλίμα.

Τα δεδομένα που ανησυχούν τους επιστήμονες

Σημειώνεται πως οι ωκεανοί αποτελούν ρυθμιστικό παράγοντα για το κλίμα ενώ ο δροσερός αέρας που έρχεται από τη θάλασσα μπορεί να κάνει πιο υποφερτές τις υψηλές θερμοκρασίες στη στεριά. Ωστόσο, αυτές οι «διευκολύνσεις» που μας παρέχουν οι θάλασσες μειώνονται δραματικά καθώς οι ωκεανοί θερμαίνονται ολοένα και περισσότερο με τα ζεστά νερά να έχουν επίσης μειωμένη ικανότητα να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, πράγμα που σημαίνει ότι θα συσσωρεύονται περισσότερα αέρια θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Η θέρμανση των ωκεανών συμβάλλει επίσης στην τήξη των πάγων, η οποία με τη σειρά της προκαλεί άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Οι μετρήσεις της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας που γίνονται από πλοία χρονολογούνται εδώ και 150 χρόνια και είναι μερικά από τα μεγαλύτερα σε διάρκεια δεδομένα που είναι διαθέσιμα στους επιστήμονες για την κατανόηση του κλίματος. Επίσης, τα τελευταία 40 χρόνια, υπάρχουν μετρήσεις  και από δορυφόρους και σημαδούρες.

Από αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες βλέπουν ότι από την αρχή των καταγραφών, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 0,9°C, με την αύξηση τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες να είναι περίπου 0,6°C. Η τελευταία καταγραφή σε βάθος πενταετίας έδειχνε πως είμαστε περίπου 0,2°C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020.

Μερικές από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη θέρμανση που έχει καταγραφεί είναι τμήματα του Αρκτικού Ωκεανού, της Βαλτικής Θάλασσας, της Μαύρης Θάλασσας και μέρη του εξωτροπικού Ειρηνικού.

Αρκετοί θαλάσσιοι καύσωνες σημειώθηκαν σε όλο τον κόσμο φέτος, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι. Την περασμένη εβδομάδα, τα νερά ανοιχτά της Φλόριντα είχαν πρωτοφανείς θερμοκρασίες που έφτασαν μέχρι και τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM