Αντίποινα για τη χρυσή βίζα: Ο Αμπράμοβιτς ματαιώνει την αναβάθμιση του γηπέδου της Τσέλσι

Αντίποινα για τη χρυσή βίζα: Ο Αμπράμοβιτς ματαιώνει την αναβάθμιση του γηπέδου της Τσέλσι Facebook Twitter
EPA
0

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρόμαν Αμπράμοβιτς ματαίωσε τα σχέδια αναβάθμισης του γηπέδου της Τσέλσι, κόστους 1,13 δισεκατομμυρίων ευρώ, μετά τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις της Βρετανίας να ανανέωση τη βρετανική του βίζα.

Όπως σχολιάζει η Daily Mail, ο μεγιστάνας φαίνεται πως δεν επιθυμεί να επενδύσει περαιτέρω σε μία χώρα που, τυπικά, δεν έχει πλέον δικαίωμα να δραστηριοποιηθεί.

Η βρετανική βίζα του Αμπράμοβιτς έληξε τον περασμένο μήνα και, μετά τις ανεξήγητες καθυστερήσεις, ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι απέκτησε, τη Δευτέρα, την ισραηλινή υπηκοότητα, αγοράζοντας ένα παλιό ξενοδοχείο στο Τελ Αβίβ, κοντά σε παραλία της Μεσογείου, όπου σκοπεύει να μετακομίσει.

Με το ισραηλινό διαβατήριο, ο Αμπράμοβιτς θα μπορεί να επισκέπτεται όποτε θέλει τη Βρετανία, χωρίς βίζα, για μικρά χρονικά διαστήματα, αλλά δεν θα έχει το δικαίωμα να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές, ο Ρώσος επιχειρηματίας στοχοποιήθηκε από την βρετανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της διπλωματικής έντασης μεταξύ Λονδίνου και Κρεμλίνου για την δολοφονική επίθεση σε βάρος του πρώην διπλού πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ, στις 4 Μαρτίου.

Για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στον πρώην πράκτορα και την κόρη του, η Βρετανία κατηγορεί τη Ρωσία που αρνείται κάθε εμπλοκή.

Ο Σκριπάλ υπήρξε συνταγματάρχης της στρατιωτικής αντικατασκοπείας και οι πληροφορίες που προσέφερε στη βρετανική υπηρεσία MI6 οδήγησαν στην αποκάλυψη της ταυτότητας δεκάδων Ρώσων κατασκόπων.

«Στον πάγο» η αναβάθμιση

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο Αμπράμοβιτς αποφάσισε προσωπικά να οπισθοχωρήσει από τα σχέδια για το νέο "Stamford Bridge", όταν δεν ανανεώθηκε η «χρυσή» του βίζα.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αγωνίστηκε προσωπικά επί μια 15ετια για τα σχέδια αυτά, ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι από το 2003, απαντά με αυτόν τον τρόπο στην βρετανική κυβέρνηση.

Ο 51χρονος Αμπράμοβιτς, του οποίου η προσωπική περιουσία που ξεπερνά τα 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ, φέρεται μάλιστα να έχει αποσύρει πλέον την αίτηση του για ανανέωση της βρετανικής του βίζας.

Ο Αμπράμοβιτς δεν είναι ο μόνος Ρώσος ολιγάρχης που αντιμετωπίζει προβλήματα με τη «χρυσή» του βίζα καθώς πληθώρα ομοεθνών του καλούνται τώρα να αποδείξουν ότι τα χρήματα με τα οποία δραστηριοποιούνται στη Βρετανία δεν είναι προϊόν παράνομων δραστηριοτήτων.

Η βίζα "Tier 1"

Τυπικά, όσοι ξένοι μεγιστάνες είναι πρόθυμοι να επενδύσουν περισσότερα από 2 εκατομμύρια λίρες στη Βρετανία, λαμβάνουν σχεδόν αμέσως τη βίζα "Tier 1" που τους επιτρέπει να μένουν μόνιμα στη χώρα και να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά.

Τα νέα σχέδια προέβλεπαν την αναβάθμιση του Stamford Bridge ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει 60.000 θεατές, αλλά τώρα οι διεργασίες 15 ολόκληρο ετών ματαιώνονται οριστικά.

Με πληροφορίες από Daily Mail

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Βενετία, ο Ανδρέας Αγγελιδάκης τυλίγει το ελληνικό περίπτερο με αλυσίδες

Πολιτισμός / Στη Βενετία, ο Ανδρέας Αγγελιδάκης τυλίγει το ελληνικό περίπτερο με αλυσίδες

Αλυσίδες, κόκκινο νέον, Frankie Goes to Hollywood και ο Ζακ Κωστόπουλος μέσα στο ελληνικό περίπτερο της Βενετίας. Με το Escape Room, ο Ανδρέας Αγγελιδάκης δεν στήνει απλώς μια εντυπωσιακή εγκατάσταση, αλλά ένα δωμάτιο απόδρασης για την ίδια την ελληνική εικόνα.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Sylvia Sleigh ζωγράφισε γυμνά σώματα χωρίς να τα κάνει λάφυρα

Πολιτισμός / Η Sylvia Sleigh ζωγράφισε γυμνά σώματα χωρίς να τα κάνει λάφυρα

Μια μικρή έκθεση στο Λονδίνο φέρνει ξανά στο φως το The Bridge, έναν σπάνια ιδωμένο πίνακα της Sylvia Sleigh από το 1963: μια νεοϋορκέζικη απάντηση στην Κοιμωμένη Αφροδίτη και μια υπενθύμιση ότι η Ουαλή ζωγράφος άλλαξε το γυμνό σώμα στην τέχνη χωρίς να του αφαιρέσει την ομορφιά, την επιθυμία ή την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
Steven Meisel: Το εκθαμβωτικά αγενές Λονδίνο της Stella Tennant, της Bella Freud και της Isabella Blow

Πολιτισμός / Πληθωρικές υπάρξεις και ευδαίμονες μελαγχολικοί: Τα σπάνια πορτρέτα του Στίβεν Μάιζελ από το Λονδίνο των 90s

Στο Photo London 2026, ο Στίβεν Μάιζελ επιστρέφει στο Λονδίνο των 90s: η Στέλλα Τέναντ, η Μπέλα Φρόιντ, η Πλαμ Σάικς, η Όνορ Φρέιζερ και η Ιζαμπέλα Μπλόου επιστρέφουν ως πληθωρικές υπάρξεις και ευδαίμονες μελαγχολικοί, μέσα από τη θρυλική σειρά "Anglo-Saxon Attitude" της British Vogue. Μια σπάνια έκθεση για τη στιγμή που η μόδα είχε ακόμη αγένεια, αριστοκρατική παραμόρφωση και καθαρό μαγνητισμό.
THE LIFO TEAM
Όταν η διαφθορά αγοράζει Πικάσο: Η Μαλαισία ανέκτησε έργα τέχνης του σκανδάλου 1MDB

Πολιτισμός / Οι Πικάσο και Μιρό που αγοράστηκαν με κλεμμένο δημόσιο χρήμα επιστρέφουν στη Μαλαισία

Η Μαλαισία ανέκτησε τέσσερα έργα τέχνης που φέρονται να αγοράστηκαν με χρήματα από το σκάνδαλο 1MDB, ανάμεσά τους έργα των Πάμπλο Πικάσο και Ζοάν Μιρό. Τα έργα θα παραδοθούν στην Εθνική Πινακοθήκη της χώρας, ενώ οι αρχές αναζητούν ακόμη πίνακες των Ματίς, Πικάσο και Νταλί.
THE LIFO TEAM
Ο Χρήστος Στέργιογλου και ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης στο 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Μπιενάλε Βενετίας 2026 με τις «ΙΑΧΕΣ» των Ταξιάρχη Δεληγιάννη και Βασίλη Τσιουβάρα

Πολιτισμός / Η παράσταση «ΙΑΧΕΣ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Μπιενάλε Βενετίας 2026

Στο 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Μπιενάλε Βενετίας 2026, που διευθύνει ο Willem Dafoe, θα παρουσιαστεί η παράσταση «ΙΑΧΕΣ» των Ταξιάρχη Δεληγιάννη και Βασίλη Τσιουβάρα, γεγονός που αποτελεί μια σημαντική στιγμή εξωστρέφειας για την ελληνική δραματουργία.
THE LIFO TEAM
Τι θα γινόταν αν ένα μουσείο έπαιρνε στα σοβαρά τα παιδιά;

Πολιτισμός / Τι θα γινόταν αν ένα μουσείο έπαιρνε στα σοβαρά τα παιδιά;

Το KinderKunstLabor στο Σανκτ Πόλτεν της Αυστρίας δεν είναι ούτε παιδότοπος ούτε κλασικό μουσείο. Είναι ένας χώρος σύγχρονης τέχνης για παιδιά έως 12 ετών, που σχεδιάστηκε με τη συμμετοχή παιδιών από νηπιαγωγεία και σχολεία.
THE LIFO TEAM
Η Μπίλι Άιλις και ο Νατ Γουλφ έκαναν την πρώτη τους κοινή εμφάνιση στο κόκκινο χαλί

Πολιτισμός / Η Μπίλι Άιλις και ο Νατ Γουλφ έκαναν την πρώτη τους κοινή εμφάνιση στο κόκκινο χαλί

Η Μπίλι Άιλις και ο Νατ Γουλφ εμφανίστηκαν μαζί στην πρεμιέρα της νέας 3D συναυλιακής ταινίας της Hit Me Hard and Soft: The Tour. Η ταινία, που συν-σκηνοθέτησε η Άιλις με τον Τζέιμς Κάμερον, βγαίνει στις αίθουσες στις 8 Μαΐου.
THE LIFO TEAM
Η Σκάρλετ Γιόχανσον θα πρωταγωνιστήσει στο νέο φιλμ του Άρι Άστερ

Πολιτισμός / Η Σκάρλετ Γιόχανσον περνά από τους δεινόσαυρους στον κόσμο του Άρι Άστερ

Η Σκάρλετ Γιόχανσον θα πρωταγωνιστήσει στο Scapegoat, τη νέα ταινία του Άρι Άστερ για την A24. Ο δημιουργός των Hereditary, Midsommar και Beau Is Afraid επιστρέφει με πρωτότυπο σενάριο και ένα ακόμη μυστικό project, χωρίς να έχουν αποκαλυφθεί λεπτομέρειες για την πλοκή.
THE LIFO TEAM
«Η τέχνη της Ρωσίας είναι αίμα»: Οι Pussy Riot μπλόκαραν το ρωσικό περίπτερο στη Βενετία

Πολιτισμός / «Η τέχνη της Ρωσίας είναι αίμα»: Οι Pussy Riot μπλόκαραν το ρωσικό περίπτερο στη Βενετία

Οι Pussy Riot και η FEMEN διαδήλωσαν έξω από το ρωσικό περίπτερο της Μπιενάλε Βενετίας, καθυστερώντας την πρόσβαση για περίπου μισή ώρα. Η επιστροφή της Ρωσίας στη διοργάνωση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και ευρωπαϊκές πιέσεις.
THE LIFO TEAM
Σαρλότ Γκενσμπούρ, Έντγκαρ Ραμίρες και Άναμπελ Γουάλις σε σατιρική κωμωδία με φόντο την Αντίπαρο

Πολιτισμός / Πλούσιοι, φάρσες και χάος στην Αντίπαρο: Η νέα ταινία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου μοιάζει με ελληνικό εφιάλτη πολυτελείας

Σε μια πολυτελή βίλα στην Αντίπαρο, οι ειδυλλιακές διακοπές μιας παρέας πλούσιων Βρετανών μετατρέπονται σε χάος, όταν μια φάρσα πάει θεαματικά στραβά. Το Oh, How Fun!, η νέα σατιρική κωμωδία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, θα παρουσιαστεί στο Marché du Film των Καννών, με πρωταγωνιστές τη Σαρλότ Γκενσμπούρ, τον Έντγκαρ Ραμίρες και την Άναμπελ Γουάλις.
THE LIFO TEAM
Η Ροσαλία μετατρέπει την pop αρένα σε όπερα, μπαλέτο και τελετουργία

Πολιτισμός / Η Ροσαλία αποθεώνεται από τις κριτικές για το Lux Tour στο Λονδίνο

Οι δύο sold out εμφανίσεις της Ροσαλία στο O2 του Λονδίνου προκάλεσαν ενθουσιώδεις κριτικές, με το Lux Tour να περιγράφεται ως ένα απαιτητικό, θεαματικό και ασυνήθιστα φιλόδοξο pop show που ενώνει όπερα, μπαλέτο, techno ένταση, θρησκευτική εικονογραφία και την κλίμακα μιας μεγάλης συναυλιακής υπερπαραγωγής.
THE LIFO TEAM
Τα όμορφα αγόρια του Hernan Bas ταξιδεύουν σαν να μην υπάρχει κόσμος

Πολιτισμός / Τα όμορφα αγόρια του Hernan Bas ταξιδεύουν σαν να μην υπάρχει κόσμος

Η έκθεση The Visitors ανοίγει στις 7 Μαΐου στο Ca' Pesaro της Βενετίας, με πάνω από 30 νέους πίνακες του Κουβανοαμερικανού καλλιτέχνη. Οι νεαροί άνδρες του Hernan Bas, όμορφοι, αμήχανοι και συχνά ενοχλητικοί, γίνονται η εικόνα μιας εποχής που αγγίζει τον κόσμο σαν τουριστικό προϊόν.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ