Θανάσης Κουκάκης: Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υπόθεση της παρακολούθησής του

Θανάσης Κουκάκης: Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υπόθεση τη παρακολούθησής του Facebook Twitter
0

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) προσέφυγε ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

Ο δημοσιογράφος ζητά να αναγνωρίσει το δικαστήριο ότι η ελληνική νομοθεσία, που διέπει την άρση απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας (4790/2021) παραβιάζει το άρθρο 8 της Σύμβασης και συγκεκριμένα, το δικαίωμα του κάθε πολίτη στην ιδιωτική του ζωή.

Οι λόγοι της προσφυγής του δημοσιογράφου αναφέρονται σε έξι σημεία της νομοθεσίας. Συγκεκριμένα, αναφέρονται:

1) στην απουσία συγκεκριμένου ορισμού της έννοιας της εθνικής ασφάλειας και των κατηγοριών των πολιτών, που μπορεί να αποτελέσουν υποκείμενα παρακολούθησης,

2) στην έλλειψη ανώτατου ορίου διάρκειας της παρακολούθησης,

3) στην έλλειψη ενημέρωσης του θιγόμενου πολίτη, όταν έχει παύσει η παρακολούθηση,

4) στο νομοθετικό κενό που υπάρχει αναφορικά με τις διαδικασίες που αφορούν στον τρόπο και στα μέσα παρακολούθησης,

5) αλλά και στην καταστροφή των συλλεχθέντων στοιχείων και στον έλεγχο διατήρησης τους και τέλος,

6) στην απουσία οποιασδήποτε ένδικης προστασίας απέναντι σε μια τυχόν παράνομη ή καταχρηστική παρακολούθηση.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρία Κεσσέ, δικηγόρο που εκπροσωπεί τον κ. Κουκάκη, όπως αναφέρει το Αθηναϊκο πρακτορείο, τα σημεία αυτά «αποτελούν ασφαλιστικές δικλίδες που απαιτούνται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου να επιτρέπεται η άρση απορρήτου ενός πολίτη για λόγους εθνικής ασφάλειας. Είναι γεγονός ότι το ΕΔΔΑ έχει διαπιστώσει παραβίαση του αρ. 8 της Σύμβασης σε περιπτώσεις όπου η νομοθεσία του κράτους μέλους προέβλεπε πολλές περισσότερες εγγυήσεις από αυτές που προβλέπει ο επίμαχος νόμος 2225/1994.

»Γι' αυτό το λόγο αναμένουμε ότι το δικαστήριο θα μελετήσει διεξοδικά την υπόθεση και θα διαπιστώσει ότι πράγματι υφίστανται σοβαρά κενά στην ελληνική νομοθεσία», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι ο δημοσιογράφος φέρεται να ήταν θύμα παρακολούθησης για διάστημα τουλάχιστον 10 μηνών, μέσω του κινητού του τηλεφώνου. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του insidestory.gr, άγνωστοι εγκατέστησαν, πιθανότατα εξ αποστάσεως, στο κινητό του δημοσιογράφου, που έχει συνεργαστεί με διεθνή μέσα όπως οι Financial Times και το CNBC, λογισμικό παρακολούθησης. 

Τρισέλιδη έκθεση του Citizen Lab ανέφερε τον Απρίλιο, ότι η τηλεφωνική συσκευή του κ. Κουκάκη, τουλάχιστον κατά το διάστημα 12 Ιουλίου με 24 Σεπτεμβρίου 2021, είχε μολυνθεί με το spyware Predator. Όπως διευκρινίζει το Citizen Lab, «αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο και άλλων μολύνσεων».

 
 
 
TV & Media
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, η Όμπρεϊ Πλάζα και ο Μπεν Στίλερ αποχαιρέτησαν τον Στίβεν Κόλμπερτ λίγο πριν το τέλος του Late Show

TV & Media / Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, η Όμπρεϊ Πλάζα και ο Μπεν Στίλερ αποχαιρέτησαν τον Στίβεν Κόλμπερτ λίγο πριν το τέλος του Late Show

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, η Όμπρεϊ Πλάζα, ο Μπεν Στίλερ, η Μάρθα Στιούαρτ και άλλοι διάσημοι φίλοι του The Late Show εμφανίστηκαν στο προτελευταίο επεισόδιο της εκπομπής, όπου ο Στίβεν Κόλμπερτ απάντησε επιτέλους στις ερωτήσεις που έκανε τόσα χρόνια στους καλεσμένους του.
THE LIFO TEAM
Ένας από τους πρώτους άνδρες supermodels, μια αίρεση στη Νέα Υόρκη και ο Φάμπιο: Το HBO έκανε σειρά μια απίστευτη αληθινή ιστορία

TV & Media / Ένας από τους πρώτους άνδρες supermodels, μια αίρεση στη Νέα Υόρκη και ο Φάμπιο: Το HBO έκανε σειρά μια απίστευτη αληθινή ιστορία

Το Bring Me the Beauties: A Model Cult αφηγείται την ιστορία του Χόιτ Ρίτσαρντς, ενός από τα πρώτα male supermodels των ’80s, που έζησε για χρόνια μέσα στην αίρεση Eternal Values.
THE LIFO TEAM
Ο Άντερσον Κούπερ φεύγει από το 60 Minutes τη στιγμή που η ανεξαρτησία του δοκιμάζεται

TV & Media / Ο Άντερσον Κούπερ φεύγει από το 60 Minutes τη στιγμή που η ανεξαρτησία του δοκιμάζεται

Ο Άντερσον Κούπερ αποχαιρέτησε το 60 Minutes μετά από σχεδόν 20 χρόνια, μιλώντας για τους γιους του αλλά και για την ανεξαρτησία της εκπομπής, σε μια στιγμή αναταράξεων για το CBS News.
THE LIFO TEAM
Ο Στίβεν Κόλμπερτ αποχαιρετά το Late Show με σύνθημα «Απολυμένοι αλλά γιορτινοί»

TV & Media / Ο Στίβεν Κόλμπερτ αποχαιρετά το Late Show με σύνθημα «Απολυμένοι αλλά γιορτινοί»

Μετά το τελευταίο γύρισμα του The Late Show, ο Στίβεν Κόλμπερτ οργανώνει αποχαιρετιστήριο πάρτι με σύνθημα «Απολυμένοι αλλά γιορτινοί» ένα πικρό αστείο για το τέλος μιας ολόκληρης εποχής στη βραδινή τηλεόραση.
THE LIFO TEAM
AKYLAS EUROVISION ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΥΤΖΙΔΗΣ ΜΑΡΙΑ ΚΟΖΑΚΟΥ

TV & Media / Κοζάκου - Καπουτζίδης για Akyla: «Γιατί ένα νέο παιδί, που ζει το όνειρο, να αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί;»

Οι δύο παρουσιαστές, με αφορμή την απολογητική στάση του Έλληνα καλλιτέχνη μετά τον τελικό της Eurovision, μίλησαν για την πίεση που βιώνουν σήμερα οι νέοι και για την ανάγκη να σταθούμε σε αυτήν και να μην την αγνοούμε
THE LIFO TEAM