Το BBC δεσμεύτηκε για μία νέα έρευνα πάνω στο πώς ο Μάρτιν Μπασίρ, πήρε τη διάσημη συνέντευξη από την πριγκίπισσα Νταϊάνα, καθώς νομικοί αναφέρουν ότι έχει διαπραχθεί ποινικό αδίκημα. 

 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι The Times, πιθανολογείται ότι o Τόνι Χολ, πρώην γενικός διευθυντής του ΒΒC, θα ελεγχθεί εξονυχιστικά για τον ρόλο του σε φερόμενο «κουκούλωμα». Ο ίδιος ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα πως θα συνεργαστεί για τη νέα έρευνα αλλά «δεν γνωρίζει» για τα «πλαστά έγγραφα» που βρίσκονται στο επίκεντρο των νέων κατηγοριών.

 

«Φυσικά το BBC πρέπει να δει όλα τα νέα θέματα που έχουν ανακύψει και να μιλήσει όπου είναι απαραίτητο», διευκρίνισε. 

 

Ο Ερλ Σπένσερ, αδερφός της Νταϊάνα, κατηγόρησε το BBC για «πλήρη ανεντιμότητα» σε σχέση με τον χειρισμό των ισχυρισμών ενάντια του Μπαρίρ σύμφωνα με τους οποίους είχε πλαστογραφήσει τραπεζικά έγγραφα ώστε να την πείσει να μιλήσει. Ο Μπασίρ παραδέχθηκε ότι είχε παραγγείλει τα πλαστά έγγραφα, ωστόσο, προηγούμενη έρευνα του BBC, η οποία πραγματοποιήθηκε με επόπτη τον λόρδο Χολ, επικεφαλής ειδήσεων τότε, κατέληξε στο ότι δεν είχαν «καμία σχέση, άμεση ή έμμεση» με τη συνέντευξη του 1995.

 

Παράλληλα, ο λόρδος Σπένσερ, ισχυρίστηκε πως ο Μπασίρ χρησιμοποίησε τα έγγραφα ώστε να τον πείσει ότι ήταν προς το συμφέρον της αδερφής του να μιλήσει στα ΜΜΕ και στη συνέχεια εκείνος να ενθαρρύνει την Νταϊάνα προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Έρλ Σπένσερ κατηγόρησε τον Μπασίρ για «κίτρινη δημοσιογραφία» και υποστήριξε πως ήταν «ψέμα» ότι διακίνησε τα έγγραφα μόνο αφότου εκείνος είχε ήδη συμφωνήσει να τον παρουσιάσει στην πριγκίπισσα Νταϊάνα. 

 

Σε επιστολή του προς τον Τιμ Ντέιβι, σημερινό γενικό διευθυντή του BBC, o Σπένσερ κατηγόρησε τον Μπασίρ πως του παρουσίασε δύο ακόμη πλαστούς τραπεζικούς λογαριασμούς σύμφωνα με τους οποίους, δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της Αυλής, οι Πάτρικ Τζέφσον και Ρίτσαρντ Άιλαρντ, πληρώθηκαν για πληροφορίες σχετικά με την Νταϊάνα.

 

Νέα στοιχεία για τα επίμαχα έγγραφα, 25 χρόνια μετά 

 

Η συνέντευξη κατά την οποία η Νταϊάνα διατύπωσε τη φράση «ήμασταν τρεις σε αυτόν τον γάμο» μετέτρεψε τον Μπασίρ από έναν σχετικά άγνωστο δημοσιογράφο σε παγκόσμιο αστέρι των ΜΜΕ. Έφυγε από το BBC για να ακολουθήσει τηλεοπτική καριέρα στις ΗΠΑ αλλά επέστρεψε ως θρησκευτικός συντάκτης το 2016.

 

Οι ισχυρισμοί για τα πλαστά έγγραφα διατυπώθηκαν για πρώτη φορά μετά μερικές εβδομάδες μετά από τη συνέντευξη και το BBC προχώρησε σε εσωτερική έρευνα, χωρίς ωστόσο να προκύψει κάτι εναντίον του δημοσιογράφου.

 

Η υπόθεση όμως άνοιξε ξανά μετά από δύο τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ για τη συμπλήρωση 25 ετών από τη συνέντευξη. Στα ντοκιμαντέρ συμπεριλήφθηκαν αποδεικτικά στοιχεία από τον Ματ Γουίσλερ, έναν γραφίστα που είχε αναλάβει την πλαστογράφηση. 

 

Τι υποστηρίζει το BBC 

 

Το BBC απέρριψε τις εκκλήσεις για μία ακόμη έρευνα υποστηρίζοντας πως η υγεία του Μπασίρ είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη λόγω κορωνοϊού. Τη Δευτέρα ωστόσο ανέφερε πως θα εξετάσει τα νέα στοιχεία μετά την ανάρρωση του δημοσιογράφου. Εκπρόσωπος του BBC έκανε λόγο για «απολύτως διεξοδική, ουσιαστική και δίκαιη» εξέταση οποιασδήποτε πληροφορίας, ενώ ζήτησε από τον λόρδο Σπένσερ να μοιραστεί όσα περαιτέρω γνωρίζει με το BBC. 

 

«Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή μάς εμποδίζει ένα απλό γεγονός, ότι δεν μπορούμε να συζητήσουμε για το θέμα με τον Μάρτιν Μπασίρ, καθώς είναι σοβαρά άρρωστος. Όταν αναρρώσει, φυσικά θα διεξαγάγουμε έρευνα για τα νέα θέματα», ανέφερε η εκπρόσωπος του BBC. 

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, που επικαλούνται οι The Times, οι εμπλεκόμενοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κατηγορίες βάσει του νόμου περί «πλαστογραφίας και παραποίησης» του 1981, εάν αποδειχθεί ότι γνώριζαν πως τα έγγραφα ήταν πλαστά και εάν αποδειχθεί πως η εξαπάτηση προκάλεσε ζημιά. Παράλληλα το γεγονός ότι το BBC είχε οικονομικά οφέλη από την πώληση της συνέντευξης στο εξωτερικό ίσως γείρει την πλάστιγγα προς την πλευρά των κατηγόρων. 

 

Σύμφωνα με την επιστολή Σπένσερ, στην έρευνα του λόρδου Χολ, «καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια για να καλύψει τον Μπασίρ». 

 

Στην απάντησή του, το BBC ανέφερε, εκ μέρους του λόρδου Χολ, ότι η αρχική έρευνα είχε επικεντρωθεί στο εάν η πριγκίπισσα Νταϊάνα είχε παραπλανηθεί ή όχι και ότι το βασικό στοιχείο του BBC ήταν μια χειρόγραφη δήλωση της ίδιας στην οποία ισχυριζόταν ότι δεν είχε δει τα πλαστά έγγραφα και ότι δεν είχαν παίξει κανέναν ρόλο στην απόφασή της να παραχωρήσει τη συνέντευξη. Η δήλωση αυτή έχει πλέον χαθεί. 

 

Παράλληλα, το BBC ανέφερε πως η έρευνα είχε αποδείξει πως ο Μπασίρ είχε κάνει λάθος όταν «ανέθεσε τη δημιουργία» των πλαστών εγγράφων και πως ήταν «μεταμελημένος». Ο λόρδος Χολ ανέφερε πως «αγνοεί» τα νέα φερόμενα πλαστά έγγραφα. 

 

Ο Σπένσερ αναφέρεται επίσης σε επιστολή από τον Μπασίρ στην οποία γίνεται λόγος για τις σχέσεις της νταντάς των Γουίλιαμ και Χάρι, με ανώνυμο άτομο. Σύμφωνα με τον αδερφό της πριγκίπισσας η επιστολή αποτελούσε μέρος των προσπαθειών του Μπασίρ για να πείσει τη Νταϊάνα να παραχωρήσει τη συνέντευξη. 

 

Πηγές στο BBC που επικαλούνται οι The Times αναφέρουν πως το δίκτυο δεν μπορεί να απολογηθεί για τις φερόμενες πλαστογραφίες μέχρι να διερευνηθούν πλήρως. Ο Σπένσερ δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα τον The Times για σχολιασμό. 

Με πληροφορίες από The Times