Ντοκιμαντέρ στο Netflix το σκάνδαλο με τον Ντομινίκ Στρος-Καν

Ντοκιμαντέρ στο Netflix το σκάνδαλο με τον Ντομινίκ Στρος-Καν Facebook Twitter
Ντοκιμαντέρ στο Netflix το σκάνδαλο με τον Ντομινίκ Στρος-Καν (EPA)
0

Μία δεκαετία σχεδόν, μετά το ροζ σκάνδαλο που του στοίχισε την πολιτική του καριέρα, ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στος-Καν δίνει τη δική του εκδοχή για την υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης στη Νέα Υόρκη.

Το ντοκιμαντέρ του Στρος - Καν θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2021.

Αλλά πριν από αυτό, ήδη κυκλοφορεί στο Netflix μια σειρά ντοκιμαντέρ με επίκεντρο το σκάνδαλο του 2011, σε σκηνοθεσία Γάλλου σκηνοθέτη και ηθοποιού Jalil Lespert.

Στο ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Δωμάτιο 2806: Το σκάνδαλο DSK», περιλαμβάνονται μαρτυρίες και αναλύσεις της δημοσιογράφου Raphaëlle Bacqué, η οποία εργάζεται στην εφημερίδα Le Monde.

Στο ντοκιμαντέρ μιλά και η ίδια η καμαριέρα Nafissatou Diallo, αλλά όχι ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ. Εκείνος θα μιλήσει το φθινόπωρο του 2021.

«Ήρθε η ώρα να μιλήσω»

Το φθινόπωρο του 2021 μέσα από μία σειρά ντοκιμαντέρ, ο πάλαι ποτέ κραταιός άνδρας της παγκόσμιας οικονομίας, θα μιλήσει «για πρώτη φορά» όπως λέει ο ίδιος, για τα γεγονότα του 2011.

«Για πρώτη φορά, συμφώνησα να φτιάξω μια ταινία ντοκιμαντέρ στην οποία θα δείξω όλη την προσωπική και επαγγελματική μου ιστορία από τη πολιτική στη Γαλλία ως τους διεθνείς φορείς», δήλωσε ο Στορς-Καν σε ανάρτησή του στο Τwitter.

«Ποτέ δεν έδωσα τη δική μου εκδοχή για τα γεγονότα που σηματοδότησαν την απόσυρσή μου από την πολιτική ζωή. Άλλοι το έκαναν για μένα, μιλώντας μέσα από δελτία τύπου, συνεντεύξεις και πραγματικά ή υποτιθέμενα γεγονότα. Ήρθε η ώρα να μιλήσω», πρόσθεσε.

Πρώην Γάλλος υπουργός Οικονομικών, ο Στρος- Καν, γνωστός ως «DSK» στη Γαλλία, θεωρήθηκε η καλύτερη ευκαιρία της Αριστεράς να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2012. Αυτό όμως, κατέρρευσε με την σύλληψή του στις 14 Μαΐου του 2011, σε ένα αεροσκάφος της Air France στο αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης. Η κατηγορία εναντίον του ήταν η σεξουαλική επίθεση σε καμαριέρα ξενοδοχείου.

Τότε, ένας ατημέλητος και καταβεβλημένος Στρος-Καν παρήλαυνε με χειροπέδες μπροστά από τις κάμερες όλων των διεθνών Μέσων. Οι δημοσιογράφοι ακολούθησαν κάθε βήμα της έρευνας για την εννιάλεπτη συνάντησή του με την καμαριέρα του ξενοδοχείου Sofitel.

Οι κατηγορίες τελικά απορρίφθηκαν μετά από αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία της καταγγέλλουσας. Οι δικηγόροι του Στρος-Καν είπαν από την αρχή ότι η συνάντηση με την υπηρέτρια από τη Γουϊνέα στην πολυτελή σουίτα του ξενοδοχείου ήταν μεν σεξουαλικής φύσης αλλά συναινετική και όχι βίαιη.

Το ζήτημα έληξε με μία ξεχωριστή αστική αγωγή μεταξύ του Στρος-Καν και της καταγγέλλουσας, έναντι ποσού που δεν έγινε ποτέ γνωστό.

Ένα ηθικό λάθος

 

Το «DSK Affair» ξεκίνησε ένα κύμα κακοποίησης της σεξουαλικής του ζωής και πυροδότησε εσωτερικές αναζητήσεις στη Γαλλία, απέναντι σε μία παράδοση συσσώρευσης σεξουαλικών αποδράσεων από πολιτικούς και άλλες δημόσιες προσωπικότητες.

Η φήμη του Στρος- Καν αμαυρώθηκε περαιτέρω, κάποια χρόνια αργότερα, εν μέσω έρευνας για πορνεία στο ξενοδοχείο Carlton στη Λιλ, αν και αθωώθηκε για τις κατηγορίες.

Μετά την επιστροφή του στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο του 2011, ο Στρος-Καν έδωσε μια τηλεοπτική συνέντευξη στην οποία ζήτησε συγγνώμη από τη χώρα του για αυτό που χαρακτήρισε ως «ηθικό λάθος» που θα μετανιώσει όλη του τη ζωή.

«Ήταν ένα ηθικό λάθος και δεν είμαι περήφανος γι 'αυτό», δήλωσε ο Στρος-Καν στο TF1, σε μια πρώτη συνέντευξη που παρακολούθησαν εκατομμύρια θεατών. «Το μετανιώνω, απεριόριστα, και δεν νομίζω ότι τελείωσα αυτό».

Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι είχε «χάσει τα πάντα» μετά το περιστατικό και απέκλεισε το ενδεχόμενο να κατέβει ξανά υποψήφιος στην πολιτική ζωή της χώρας.

Εκείνη την εποχή, πολλοί στο περιβάλλον του καλλιέργησαν ανοιχτά υποψίες και θεωρίες ότι ο Στρος-Καν είχε παγιδευτεί από πολιτικούς αντιπάλους που ήθελαν να καταστρέψουν τις πιθανότητές για υποψηφιότητά του στη γαλλική προεδρεία.

Έκτοτε, ο ίδιος διατήρησε χαμηλό προφίλ. Μέχρι την ανάρτησή του για την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ, το  φθινόπωρο του 2021.

Με πληροφορίες του France 24

TV & Media
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ