Καναδοί λομπίστες τα έβαλαν με ταινία κινουμένων σχεδίων του Netflix- Λόγω «προπαγάνδας κατά του πετρελαίου»

Καναδοί λομπίστες τα έβαλαν με ταινία κινουμένων σχεδίων του Netflix- Λόγω «προπαγάνδας κατά του πετρελαίου» Facebook Twitter
Πηγή φωτό Netflix
0

Η ταινία κινουμένων σχεδίων «Bigfoot Family» του Netflix προκάλεσε αντιδράσεις στον Καναδά, από μια απρόσμενη πλευρά.

 

Μια ομάδα πίεσης, που έχει κρατική χρηματοδότηση, κατηγορεί την ταινία ότι «διασπείρει ψέματα» για τη βιομηχανία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

 

Η ταινία του Netflix- η οποία δεν έχει δεχθεί ιδιαίτερα θετικές κριτικές- επικεντρώνεται στο δόλιο σχέδιο μιας εταιρείας ενέργειας να πυροδοτήσει βόμβα σε παρθένα κοιλάδα στην Αλάσκα, προκειμένου να την πλημμυρίσει με αργό πετρέλαιο.Αν και η υπόθεση διαδραματίζεται στις ΗΠΑ, προκάλεσε την αντίδραση του Canadian Energy Centre, που χρηματοδοτείται από την επαρχία της Αλμπέρτα στον Καναδά. Συγκεκριμένα, κατηγορούν την ταινία ότι κάνει «πλύση εγκεφάλου στα παιδιά» με «προπαγάνδα κατά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου».

 

«Τα παιδιά μας είναι το κλειδί για το μέλλον, αλλά δεν μπορούν να επιτύχουν αν τα έχουν γεμίσει παραπληροφόρηση», λέει το Canadian Energy Centre, που υποστηρίζει ότι πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν στείλει email στο Netflix για αυτή την ταινία.

 

«Παρουσιάζει ως κακούς τους εργαζόμενους στον τομέα της ενέργειας και δυσφημεί το ιστορικό της βιομηχανίας και τη δέσμευσή της για την προστασία του περιβάλλοντος», δήλωσε ο Τομ Όλσεν, επικεφαλής αυτού του λόμπι, αναφερόμενος στο «Bigfoot Family».

 

Το Canadian Energy Centre δημιουργήθηκε το 2019 από το κυβερνών κόμμα στην Αλμπέρτα και η αποστολή του είναι να αντιδρά στις αρνητικά περιγραφές για τον ενεργειακό τομέα της περιοχής.

 

Πέρα από τις ταινίες κινουμένων σχεδίων, το λόμπι έχει αντιδράσει και σε ρεπορτάζ για τον τομέα της ενέργειας. Τους τελευταίους μήνες η Αλμπέρτα έχει ξεκινήσει μια σειρά αμφιλεγόμενων ακροαματικών διαδικασιών, για τη διερεύνηση ισχυρισμών- που μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδειχθεί- ότι πίσω από την κριτική για τον ενεργειακό τομέα είναι συμφέροντα χρηματοδοτούμενα από το εξωτερικό.

 

Πάντως, ιστορικοί σημειώνουν ότι η υπόθεση με τη βόμβα, που περιλαμβάνεται στο σενάριο της ταινίας κινουμένων σχεδίων, δεν απέχει ιδιαίτερα από την αλήθεια.

 

Τη δεκαετία του ‘50 η τοπική κυβέρνηση της Αλμπέρτα ενέκρινε ένα σχέδιο για την πυροδότηση πυρηνικής συσκευής 9.000 τόνων κοντά στην πόλη Φορτ ΜακΜάρεϊ, ως μέσο για την απελευθέρωση πετρελαίου. Τελικά το πρότζεκτ ακυρώθηκε το 1962, όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά συμφώνησε σε απαγόρευση πυρηνικών δοκιμών.

 

Με πληροφορίες από Guardian

 

TV & Media
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ