Η Ανδρομάχη Γκαζή είδε τις Γελ(ο)ιογραφικότητες

Η Ανδρομάχη Γκαζή είδε τις Γελ(ο)ιογραφικότητες Facebook Twitter
0
Τι ακριβώς ήταν η έκθεση που διοργάνωσαν οι φοιτητές σας;

Η έκθεση «Γελ(ο)ιογραφικότητες. Όπως τότε και σήμερα» είναι το αποτέλεσμαμιας ομαδικής εργασίας τελειόφοιτων φοιτητών του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου. Τους δόθηκε η ευκαιρία να μετατρέψουν τη θεωρία σε πράξη και να ασκηθούν στις συνθήκες οργάνωσης ενός πραγματικού έργου και τα κατάφεραν εξαιρετικά.

 

Μιλάμε για παλιές γελοιογραφίες ή υπήρχαν και σύγχρονες;

Πρόκειται για γελοιογραφίες που χρονολογούνται από το 1850 έως το 2012.

 

Ποιες περιόδους καλύπτουν οι συγκεκριμένες γελοιογραφίες;

Καθώς το θέμα της έκθεσης είναι η πολιτική γελοιογραφία σε περιόδους οικονομικής κρίσης, επικεντρωθήκαμε στις τρεις μείζονες περιόδους κρίσης στην Ελλάδα, δηλαδή στη χρεοκοπία του 1893 επί Τρικούπη, την πτώχευση του 1932 επί Βενιζέλου και τη σημερινή κρίση.

 

Είχαν κόσμο τα εγκαίνια;

Ναι, τα εγκαίνια πήγαν πάρα πολύ καλά. Είχαμε πολύ νεολαία αλλά και επισκέπτες μεγαλύτερης ηλικίας.

 

Υπήρχαν κάποια καινοτόμα στοιχεία στην παρουσίαση των γελοιογραφιών και γενικότερα στην έκθεση;

Η έκθεση διαφέρει από άλλες αντίστοιχες εκθέσεις γελοιογραφίας που είδαμε στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια με δύο τρόπους. Καταρχάς, ως προς το περιεχόμενο, αφού περιέχει γελοιογραφίες για ζητήματα που έχουν απασχολήσει την ελληνική κοινωνία από το 1850 έως σήμερα, αλλά και ως προς την παρουσίαση των γελοιογραφιών, η οποία δεν γίνεται αποκλειστικά με συμβατικό τρόπο, δηλαδή στους τοίχους, αλλά αξιοποιεί και πιο ευφάνταστες ιδέες. Επιπλέον, το κοινό καλείται να συμμετέχει πιο ενεργά στην έκθεση μέσω του στοιχείου της ανακάλυψης και της δυνατότητας να γράψει τη γνώμη του ή να σκιτσάρει σε δύο μεγάλες επιφάνειες.

 

Υπήρξε κάποια ομιλία ή κάποιο άλλο δρώμενο στα εγκαίνια;

Πέραν των χαιρετισμών από την αντιπρύτανη του Παντείου, τον πρόεδρο και τον αναπληρωτή πρόεδρο του Τμήματος, τον δικό μου και των φοιτητών, τα εγκαίνια είχαν τη μορφή μιας νεανικής γιορτής με πολλή χαρά, μουσική και μπουφέ, όλα οργανωμένα από την ομάδα των φοιτητών.

 

Το χιούμορ, τελικά, βοηθάει στην αντιμετώπιση δύσκολων περιόδων;

Ναι, πάρα πολύ. Είναι κάτι υγιές, αυθόρμητο και ταυτόχρονα απελευθερωτικό.

_________

H Aνδρομάχη Γκαζή είναι μουσειολόγος, καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου

TV & Media
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM